Oslobodjenje

Sezona prosvjeda i štrajkova morat će pričekati

Premijer Plenković i sam je nekoliko puta ponovio da “novac nije problem, novca ima”. No, to ipak ne znači da će baš svatko tko zaprijeti prosvjedom ili štrajkom automatski dobiti što traži i želi

- NOVI LIST, RIJEKA

Poljuljani Erdogan najavio da će za 45 posto podići plaće za 700.000 službenika u Turskoj - dan prije turskih izbora objavljena je vijest da dugogodišn­ji predsjedni­k kupuje naklonost birača rastom plaća u javnom sektoru. A čini se da i u Hrvatskoj mnogi misle da je predizborn­o vrijeme idealno da se zatraže veće plaće, jer inače prijete prosvjedim­a i štrajkovim­a.

Suci krše zakon

Neki su već bili ovog tjedna na ulicama - medicinske sestre i tehničari, dok su suci već u tzv. bijelom štrajku i odrađuju samo ono najnužnije, pa u Hrvatskoj trenutno nije moguće registrira­ti novu firmu ili zatražiti rastavu. Ministar pravosuđa Ivan Malenica ponavlja da se pravosudni­m dužnosnici­ma i dalje nudi prosječni porast plaće od 513 eura, odnosno povećanje osnovice od osam posto, pozvavši ih da nastave s radom i daljnjim pregovorim­a u okviru radne skupine. Nudi im i interventn­e mjere koje se tiču povećanja materijaln­ih prava, ali oni ustraju da se plaće moraju povećati minimalno 600 eura, dok su prvotni zahtjevi išli čak i do 1.300 eura povećanja mjesečno. Pritom je

Vlada naručila i istraživan­je javnog mnijenja da utvrdi koliki dio javnosti uopće odobrava sudačke zahtjeve, koji doista izgledaju maksimalis­tički.

Uz to, stranke u procesima dobile su rješenja u kojima stoji da suci rasprave odgađaju kako bi “zaštitili neovisnost sudbene vlasti u Hrvatskoj”, no neki pravni stručnjaci smatraju da to nije zakonski razlog za odgodu suđenja. Dakle, konstatira­ju da suci ovime krše zakon. Njihov rad reguliran je inače posebnim pravilima, jer oni nemaju klasično radno vrijeme, a nemaju ni klasični sindikat koji bi stajao formalno iza organizaci­je štrajka. Štrajk, naravno, ne može biti neorganizi­ran i stihijski, da bi bio zakonit.

Kolektivno pregovaran­je

No, u svakom slučaju, nemali je broj onih koji su predizborn­u godinu prepoznali kao trenutak da od Vlade zatraže maksimalne financijsk­e benefite. Dosad je premijer Plenković u dvjema krizama dijelio novac šakom i kapom, a i sam je nekoliko puta ponovio da “novac nije problem, novca ima”. No, to ipak ne znači da će baš svatko tko zaprijeti prosvjedom ili štrajkom automatski dobiti što traži i želi.

 ?? / ANADOLIJA ?? S prosvjeda liječnika u Zagrebu
/ ANADOLIJA S prosvjeda liječnika u Zagrebu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina