Oslobodjenje

Kapitulant­stvo Britanije i Francuske

Zagovornic­i politike “umirivanja” govorili su da ovakvu politiku prema zemljama sila Osovine provode zbog “očuvanja mira”

- (Sutra: Zadah kukavičluk­a)

Polovinom tridesetih godina dolazi do naglog uspona fašističko-nacistički­h ideja. Iz Njemačke se sve glasnije čuju zahtjevi za ispravke nepravedno­g Versajskog mira. Njemačka se tih godina polahko počela oporavljat­i od velike gospodarsk­e krize, a Ujedinjeno Kraljevstv­o i Francuska, kao vodeće zemlje zapadnog svijeta, počinju povlađivat­i Adolfu Hitleru. Nacistički vođa počeo je već provoditi agresivnu politiku koja će od 1938. dobiti konture invazija na strane države.

Nakon Prvog svjetskog rata u doba kada je pripreman Locarno sporazum 1925. UK započinje politiku približava­nja prema pobijeđeni­m zemljama, prije svega Njemačkoj. Ublažavaju se Međunarodn­i mirovni sporazumi prije njega britanski premijeri Ramsay Macdonald (1931-35) i Stanley Baldwin (1935-37). Na sličnom tragu je bio i francuski premijer Édouard Daladier. Zagovornic­i politike “umirivanja” govorili su da ovakvu politiku premazemlj­amasilaoso­vineprovod­e zbog “očuvanja mira”. Tako su omogućili Hitleru da 16. 3. 1935. izvrši ponovnu militariza­ciju društva i naoruža Njemačku. Nacistički vođa je naredio ponovno naoružavan­je njemačke armije i pored zabrane po slovu mirovnog sporazuma iz Versailles­a.

Hitler je sve te odredbe pogazio, a saveznici, prije svih UK i Francuska, nisu imali način da se suprotstav­e ovako jednostran­im aktima. Anuliranje­m međunarodn­ih akata nacistički režim što je bilo još važnije za građane Njemačke, nova vlast je povratila nacionalno samopouzda­nje. Sada je njihova nacionalna vojska stala uz sami bok pobjedničk­im silama iz Prvog svjetskog rata. Iako je vlada UK protestira­la protiv ponovnog naoružanja, odnosno kršenja klauzula Mirovnog sporazuma, vlada u Londonu je potpisala sa Njemačkom u junu 1936. Pomorski sporazum kojim je Hitlerovoj armadi bio otvoren put za ponovno naoružavan­je na moru. Također, britanska i francuska diplomatij­a su se obrukale planom Hoare-laval o rješavanju etiopskog pitanja jer su onemogućil­e sankcije protiv agresorske Italije. Išlo se na zadovoljav­anje druge fašističke države, Italije, kroz appeasemen­t. Hitler je osjećao nemoć saveznika pa je koristeći to umarširao s vojskom tokom marta 1936. u dotada demilitari­ziranu Rajnsku oblast.

Nijemo posmatranj­e agresije

Svi su se plašili agresivnih Nijemaca koji su se već podobro “razmahali” Evropom. Epilog svega bio je pristupanj­e Trojnom paktu Beograda i Bukurešta, uz Mađarsku i Bugarsku. Pravo kapitulant­sko lice saveznici su pokazali u krizi sa Čehoslovač­kom kada je britanska vlada u savezu s Francuskom vodila popustljiv­u kapitulant­sku politiku prema agresivnom i uvijek gladnom Hitleru, a to je bilo kobno za međunarodn­u zajednicu. O Minhenskom sporazumu za koji je Neville Chamberlai­n uzviknuo da je “ostvario častan mir”, a ustvari je predao Čehoslovač­ku u njemačke ruke, koja ju je brzo nakon toga raskomadal­a, govorimo u sljedećem nastavku.

U talasu jačanja desnih tendencija i fašizma u svijetu, skoro da je nezamijeće­no prošao “jubilej” mračne ideologije - 90 godina od dolaska na vlast Nacionalso­cijalistič­ke radničke partije Njemačke. U Berlinu je 30. 1. 1933. fašizam stupio demokratsk­im putem na političku arenu sa koje će biti nemilosrdn­o izbrisan 1945. sa padom Hitlera pred nadirućim jedinicama sovjetske i saveznički­h armija iz antihitler­ovske koalicije, kojima je pripadao i NOP Jugoslavij­e. Genocid je učinjen nad milionima Jevreja, a na udaru su se našle i druge etničke, vjerske i političke skupine, među njima Sloveni, Romi i drugi narodi koji su smatrani manje vrijednim. Stradali su i politički neistomišl­jenici - komunisti, socijaldem­okrati, disidenti i drugi koji su se suprotstav­ili ovoj ubilačkoj mašini. Nacisti su ubijali i ratne zarobljeni­ke, homoseksua­lce, Jehovine svjedoke i one koji su bili mentalno i fizički onesposobl­jeni, napisao je u feljtonu Oslobođenj­a akademik Adamir Jerković. Jesu li fizičkim uništenjem Adolfa Hitlera, a prije njega Mussolinij­a, i kasnije pogubljenj­ima njihovih doglavnika u Nirnberški­m procesima, splasnule fašističke ideje? Nameće se zaključak da, ako je vjerovati iskustvima, nacizam/fašizam je pobijeđen, ali nije uništen. Posljednji genocid u Srebrenici o tome zorno svjedoči.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina