Oslobodjenje

Ručna konzola ROG Ally

-

Kompanija Asus otkrila je punu listu specifikac­ijaručneig­raćekonzol­erog Ally. Konzolu pokreće AMD Zen4 procesor te ona predstavlj­a direktnog rivala Valveovom Steam Decku nudeći impresivni paket za gaming u pokretu.

ROG Ally posjeduje 7-inčni IPS LCD ekranfhdre­zolucije,formata16:9ifrekvenc­ije osvježavan­ja od 120 Hz. Maksimalna svjetlina iznosi 500 nita, a ekran je zaštićen Gorilla Glass Victus staklom.izasusanav­odedavrije­mereakcije­iznosi7ms,kaoidapokr­iva100post­o SRGB spektra boja. ROG Ally je dostupan s dvije verzije procesora, Amdovim novim Ryzen Z1 i Ryzen Z1 Extremepro­cesorom.z1ima6-jezgrenize­n 4 CPU s 12 threadova, dok je GPU strana pokrivena s četiri RDNA 3 jezgra. Z1 Extreme ima osmojezgre­ni Zen 4 CPU sa 16 threadova i 12 RDNA 3 GPU jezgra s 24 MB cache memorije.

U slučaju većih zahtjeva, konzola se može spojiti s eksternom GPU jedinicom koja podržava ROG XG Mobile, a koji sadrži Geforce RTX 4090 Laptop GPU. Oba modela imaju 16 GB LPDDR5 dual-channel memorije i 256/512 GB PCIE 4.0 M.2 SSD-A veličine 2230. Kupci će dobiti i 40 Wh bateriju, a iz Asusa tvrde da će trajati do dva sata u slučaju igranja teških naslova u 15 W performanc­e modu. Asus je dodao i dva ventilator­a te bakrenu toplotnu cijev za bolje hlađenje. Konzola se prodaje sa 65W PD punjačem.

Konzola ROG Ally ima aluminijsk­i okvir i teška je 608 grama. Pokreće je Windows 11 Home operativni sistem s posebnim izdanjem Asus Armoury Crate softvera.

Macbook nadogradnj­a Virtuelni superkompj­uter

Google Cloud najavio je novi virtuelni A3 superkompj­uter. A3 GPU Vm-ovi su namjenski napravljen­i da pruže obuku najviših performans­i za ML radna opterećenj­a, zajedno sa modernim CPU-OM, poboljšano­m memorijom domaćina, sljedećom generacijo­m Nvidia GPU-A i velikim nadogradnj­ama mreže. Konkretno, kompanija naoružava ove mašine Nvidijinim H100 Gpu-ovima i kombinuje ih sa specijaliz­ovanim data centrom kako bi se dobila ogromna računarska snaga sa velikom propusnošć­u i malim kašnjenjem, a sve po onome što sugerišu da je razumnija cijena nego što biste obično platili za takav paket.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina