Oslobodjenje

Kosmička eksplozija

Astronomi su otkrili najsjajnij­u eksploziju ikada zabilježen­u, a to je eksplozija gama zraka poznata kao GRB 221009A, koja je trajala nešto duže od deset sati

-

Apple nastavlja da radi na nečemu što mnogi ljudi izgleda žele - bilo im to potrebno ili ne. Novi patent ukazuje na korištenje piezoelekt­ričnih struktura za pružanje taktilne povratne informacij­e za buduće Mac računare. Ideja je da bismo mogli da imamo stvari koje vibriraju, u osnovi, i dok već imamo trackpad koji se ne pomjera, ali vibrira kako bi simulirao klik, izgleda da ovaj patent pokazuje novi način da se to desi.

Prvi su ga primijetil­i posmatrači patenata u Patently Appleu, a ovaj patent je upravo objavio US Patent & Trademark Office.

Astronomi smatraju da su otkrili dosad najveću kosmičku eksploziju, koja je više od deset puta svjetlija od bilo koje zabilježen­e eksplozije zvijezde, fenomena poznatog kao supernova.

Ova supernova traje duže od tri godine, mnogo duže od većine ovih pojava koje su obično vidljive jasno nekoliko mjeseci.

Crna rupa

Jedna teorija kaže da do eksplozije dolazi kada crna rupa proguta veliki oblak gasa. Bljesak na nebu je prvi put automatski detektovan i zabilježen 2020, u postrojenj­u Zwicky Transient Facility u Kalifornij­i, no tek godinu kasnije su ga uočili astronomi koji su pregledali podatke.

Astronomi su događaj nazvali At2021lwx, ali je u to vrijeme bio neupadljiv jer nije bilo naznaka koliko je daleko pa stoga nije bilo moguće izračunati njegovu svjetlinu.

Međutim, tim predvođen dr. Philipom Wisemanom s Univerzite­ta u Southampto­nu prošle godine analizirao je spomenutu svjetlost i izračunao da je udaljena osam milijardi svjetlosni­h godina.

Astronomi su bili potpuno iznenađeni te nisu mogli ustanoviti šta bi moglo uzrokovati toliku svjetlost. U naučnoj literaturi nije bilo ničega s čim bi se događaj mogao povezati, što je bilo toliko svijetlo i što je trajalo tako dugo.

- Većina supernova i poremećaji plime traju samo nekoliko mjeseci prije nego nestanu. Nešto tako svijetlo u periodu dužem od dvije godine odmah je postalo itekako neobično, rekao je Wiseman.

Njegova teorija govori da je eksplozija rezultat ogromnog oblaka gasa, možda hiljadama puta većeg od našeg Sunca, koji je progutala supermasiv­na crna rupa. To bi poslalo udarne valove po svemiru i ostavilo superzagri­jane ostatke oblaka oko crne rupe poput ogromne prstenaste krofne.

Vjeruje se da sve galaksije imaju ogromne crne rupe u svom srcu, a Wiseman smatra da takve snažne eksplozije mogu igrati važnu ulogu u onom što on opisuje kao klesanje središta galaksija.

Galaksija

- Moglo bi biti da su ti događaji, iako su ekstremno rijetki, toliko energični da su ključni procesi za promjenu centara galaksija tokom vremena, kazao je on.

Sada je u toku potraga za još ovakvih eksplozija.

- Nikad prije nismo vidjeli ovakvo nešto, a sigurno ne u ovim razmjerima. Bio bih zapanjen da je ovo jedini ovakav objekt u univerzumu, istakao je dr. Robert Massay, zamjenik izvršnog direktora Kraljevsko­g astronomsk­og društva.

 ?? ?? Eksplozija je rezultat ogromnog oblaka gasa
Eksplozija je rezultat ogromnog oblaka gasa
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina