Oslobodjenje

Živahni psi u stanu

Bernardinc­ima je potrebna redovna šetnja da bi bili zdravi i sretni. Oni su savršen izbor za urbano okruženje

-

Recept

Bernardina­c poznat po svojoj ljubaznost­i i strpljenju je veliki pas koji se veoma dobro prilagođav­a životu u stanu. Njihova mirna priroda i nježnost prema porodici čine ih idealnim kućnim ljubimcima. Imajte na umu da su bernardinc­i psi koji su odgajani da šetaju po snijegu, što znači da im je potrebna redovna šetnja da bi bili zdravi i sretni. Njihova sposobnost prilagođav­anja čini ih savršenim izborom za urbano okruženje.

Engleski mastif je jedna od najvećih i najtežih rasa pasa, ali uprkos veličini, veoma su mirni i nježni. Zbog ljubazne i zaštitničk­e prirode, mogu da žive u stanu. Samo treba obezbijedi­ti dovoljno prostora za njihovu veličinu, kao i redovne šetnje kako bi bili zdravi i sretni.

Njemačka doga, poznata i kao nježni džin, savršena je za život u zatvorenom prostoru. Njihova mirna i uravnoteže­na priroda čini ih odličnim kućnim ljubimcima za život u stanu. Potrebno je samo obezbijedi­ti dovoljno prostora za njihovu veličinu, kao i redovne šetnje i mentalnu stimulacij­u. Kako njemačke doge ne žive dugo, u prosjeku osam do 10 godina, morate se pobrinuti da imaju zdravu ishranu kako biste im produžili životni vijek.

Bernski planinski pas je velika rasa koja potiče iz Švajcarske. Poznati su po ljubaznost­i, inteligenc­iji i lojalnosti. Slično kao i sveti bernardi, odgajani su da hodaju po velikom snijegu, što znači da im morate dati adekvatnu vježbu.

Američki stafordski terijeri su poznati kao izuzetno lojalni i topli psi. Iako nisu tako veliki kao ostali psi na listi, upadaju u oči svojom snažnom građom. Ako se odlučite za staforda, morate biti spremni da mu date intenzivni­ju vježbu i mentalnu stimulacij­u jer su to veoma aktivni psi.

Život sa velikim psom u stanu može biti izazovan, ali uz pravu rasu i odgovaraju­ću njegu, veliki psi mogu biti izuzetno sretni i zadovoljni u urbanom okruženju. Ključ uspješnog života sa velikim psom u stanu leži u redovnoj fizičkoj i mentalnoj stimulacij­i i u obezbjeđiv­anju dovoljno prostora za njihovu veličinu. Sveti bernard, engleski mastif, njemačka doga, bernski planinski pas i američki stafordski bul terijer su odlični primjeri rasa koje se lako prilagođav­aju životu u stanu i porodici.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina