Oslobodjenje

SASE: Ukupan promet od 131.109,73 KM

- A. P.

Na trgovanju na Sarajevsko­j berzi-burzi ostvaren je ukupan promet od 131.109,73 KM. U sklopu 32 transakcij­e ukupno je prometovan 11.441 vrijednosn­i papir.

Na kotaciji fondova ostvaren je promet od 437,60 KM, u sklopu 2 transakcij­e prometovan­o je 238 dionica. Na kotaciji fondova najveći promet ostvaren je dionicama ZIF Prof plus d. d. Sarajevo u iznosu od 372,60 KM.

Na slobodnom tržištu ST1 ostvaren je promet od 42.472,80 KM, u sklopu 14 transakcij­a prometovan­e su 3.144 dionice. Najveći dnevni promet ostvaren je dionicama emitenta JP Elektropri­vreda BIH d. d. Sarajevo u iznosu od 39.070 KM. Na slobodnom tržištu ST2 ostvaren je promet od 87.659,33 KM, u sklopu 15 transakcij­a prometovan­e su 8.044 dionice. Najveći dnevni promet ostvaren je dionicama emitenta Saniteks d. d. Velika Kladuša u iznosu od 87.416,89 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 10,93 KM. Na slobodnom tržištu ST3 ostvaren je promet dionicama emitenta Solana d. d. Tuzla u iznosu od 540 KM, u sklopu 1 transakcij­e prometovan­o je 15 dionica.

U Prijedoru je kao poslovna jedinica prijedorsk­e Turističke organizaci­je koja će lokalnim proizvođač­ima omogućiti promociju, izlaganje i prodaju otvorena Potkozarsk­a kuća.

Tradicija

Kako je kazala Dijana Aramanda, v. d. direktora Turističke organizaci­je Prijedor, otvaranjem Potkozarsk­e kuće namjera im je bila da omoguće građanima da na jednom mjestu pronađu proizvode lokalnih proizvođač­a.

- Sa ovog mjesta lokalni proizvodi obići će cijeli svijet i na taj način promovisat­i našu tradiciju, kulturu i turizam, kazala je Aramanda.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i preduzetni­štvo Rade Rosić naglasio je da je riječ o zajedničko­m projektu Gradske uprave, Turističke organizaci­je, Razvojne agencije PREDA i italijansk­og Udruženja “Program Prijedor” iz bratskog Trenta.

- Potkozarsk­a kuća je nova turistička ponuda grada Prijedora gdje će mali poljoprivr­edni proizvođač­i imati priliku da promovišu i prodaju svoje proizvode. Smatram da će Potkozarsk­a kuća biti inicijator za kreiranje novih radnih mjesta, posebno u oblasti poljoprivr­ede, mikro i malih preduzeća, naglasio je Rosić.

Dodao je da je grad obezbijedi­o prostor i dodatna sredstva za opremanje Potkozarsk­e kuće, a Italijani 19.000 eura, dok se predstavlj­ati mogu registrova­ni subjekti koji ispune uslove u skladu sa Zakonom o trgovini.

Slične organizaci­je registrova­ne su u Banjoj Luci, Trebinju i Gradišci - Krajiška, Hercegovač­ka i Kuća Lijevča i Potkozarja

Ideja

Predsjedni­k Udruženja “Program Prijedor” Ecio Pilati izrazio je zadovoljst­vo što je realizovan­a ideja ove nevladine organizaci­je koja u gradu na Sani djeluje četvrt vijeka.

- Naša najveća želja je da se proizvođač približi potrošaču. Da proizvođač jabuke, meda, zanatlija koji izrađuje rukotvorin­e ima mjesto gdje može da predstavi lokalni proizvod i proda ga krajnjim korisnicim­a, istakao je Pilati.

 ?? ?? Sa otvaranja Potkozarsk­e kuće u Prijedoru
Sa otvaranja Potkozarsk­e kuće u Prijedoru

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina