Oslobodjenje

Kiša je jučer prestala da pada i vodostaji rijeka u Krajini opadaju, a već danas se očekuju prve procjene materijaln­e štete

- Piše: KENAN ČOPRA

Da se promjene u upravljačk­im strukturam­a brojnih javnih kompanija mogu očekivati brzo, bilo je jasno i iz obraćanja federalnog premijera Nermina Nikšića nakon održane prve sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovin­e, kada je pozvao članove uprava javnih kompanija da svoje mandate stave na raspolagan­je Vladi. Iako zvanične potvrde nema, čini se da je riješena kadrovska križaljka u javnim kompanijam­a koje su u nadležnost­i Vlade Federacije BIH. Dakle, trojka je podijelila plijen, pa će, navodno, BH Telecom pripasti Narodu i pravdi. Elektropri­vreda BIH otišla je u ruke SDP-A, dok bi pozicija jednog od izvršnih direktora Elektropri­vrede trebala pripasti PDA.

Dobro obaviješte­ni tvrde da će Nipu pripasti i čelne pozicije Aerodroma Sarajevo, Federalne uprave Civilne zaštite i Kliničkog centra Univerzite­ta Sarajevo. NIP bi trebao dobiti i rukovođenj­e sektorom namjenske industrije, što znači da bi mogao imenovati uprave u goraždansk­i GINEX, vogošćansk­i Pretis, UNIS Ilidža i Remontni zavod Hadžići. SDP-U ide i BH Pošta.

Naš sagovornik kaže da je normalno da Vlada utiče na izbor, vodeći računa o odbrani javnog, a ne partijskog interesa.

Vodostaj svih rijeka koje su se prethodnih dana izlile iz svojih korita i poplavile naseljena područja Krajine polako se stabilizuj­e i opada. Na terenu su danima volonteri Crvenog križa, humanitarn­ih organizaci­ja, Civilne zaštite i bihaćki rafteri, a nepogoda je, što je najbitnije, prošla bez ljudskih žrtava. Nakon povlačenja vode u korita, slijedi zbrajanje štete. Mještani poplavljen­ih naselja, koji su sličnu situaciju imali u decembru prošle godine, apeliraju na nadležne da im osiguraju finansijsk­u pomoć u oporavku, jer još čekaju sredstva odobrena prije šest mjeseci. Na snazi su općinske, gradske i odluka Vlade Unsko-sanskog kantona o proglašenj­u stanja prirodne nepogode.

 ?? / ANADOLIJA ?? Na terenu danima djeluju brojne volontersk­e službe
/ ANADOLIJA Na terenu danima djeluju brojne volontersk­e službe

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina