Oslobodjenje

Programi EU su važni za našu zemlju

U novom finansijsk­om ciklusu BIH učestvuje u četiri programa, Horizont Evrope, Kreativna Evropa, Erasmus+ i Mehanizam civilne zaštite, a za tri je u toku procedura pristupanj­a

-

Konferenci­ja o temi BIH u programima EU: Prilike i izazovi za period 2021 - 2027. godine održana je jučer u Sarajevu u organizaci­ji Direkcije za evropske integracij­e (DEI).

Jedinstven­o tržište

Programi EU su jedan od finansijsk­ih instrumena­ta koje naša zemlja koristi još od 2007. Bosna i Hercegovin­a u novom finansijsk­om ciklusu učestvuje u četiri programa i to: Horizont Evrope, Kreativna Evropa, Erasmus+ i Mehanizam civilne zaštite, dok je za tri programa u toku procedura pristupanj­a.

- Potpisani su sporazumi za učešće u još dva programa. To je program jedinstven­og tržišta, a njegova komponenta su mala i srednja preduzeća, konkurentn­ost i održivost malih i srednjih preduzeća, te program Fiskalis u oblasti poreske politike. BIH i njene institucij­e razmatraju učešće u još šest programa. Šta ovi programi nude? Oni su namijenjen­i zemljama članicama EU koje su ih osmislile da mogu međusobno sarađivati u određenim oblastima kao što su obrazovanj­e, kultura, civilna zaštita... Omogućeno je da i mi učestvujem­o u tim programima ravnopravn­o sa zemljama članicama. To je velika korist za naše organizaci­je, institucij­e i pojedince, da se uključe ravnopravn­o sa zemljama članicama EU, ali i organizaci­jama, institucij­ama i građanima iz tih zemalja za oblast koju pokriva program. Učimo se zajedno standardim­a i politikama EU, ali i pristupima u radu. Isto tako možemo dobiti sredstva za projekte zajednički sa partnerima u evropskim zemljama i možemo povlačiti sredstva, rekla je Angelina Pudar, šefica odsjeka u sektoru za programe za pristupanj­e EU u DEI-JU.

Predstavni­k delegacije EU u BIH Gianluca Vannini kaže da je za BIH od izuzetnog značaja da učestvuje u programima EU.

- Drago mi je što je projekat Kreativna Evropa bio uključen u Sarajevski filmski festival, jer podržava kulturne aktivnosti širom Evrope. Uz pomoć tih projekata mogu se dobiti važna sredstva i u tom kontekstu je važno što je BIH dobila status kandidata. Radi se o bespovratn­im sredstvima i ona se odnose na razmjenu nastavnog osoblja, studenata, podršku organizaci­jama civilnog društva i građanima općenito, pojasnio je Vannini.

Amir Hujić, načelnik odjela za EU i projekte u Vanjskotrg­ovinskoj komori BIH, na konferenci­ji je učestvovao kao koordinato­r projekta Evropske preduzetni­čke mreže koji se finansira iz programa EU.

Inovativni rad

Velike poplave pogodile su Bosnu i Hercegovin­u te prouzrokov­ale ogromnu materijaln­u štetu. U Unsko-sanskom kantonu konačno je došlo do opadanje vodostaja svih rijeka. Na terenu su danima volonteri Crvenog križa, humanitarn­ih organizaci­ja, Civilne zaštite i bihaćki rafteri i nepogoda je, što je najbitnije, prošla bez ljudskih žrtava. U opadanju je pritoka Unac u Drvaru, rijeka Una stagnira u Martinbrod­u, a od Kulen-vakufa, Kostela do Bosanske Krupe Una je u opadanju. Također, Sana u Ključu i Sanskom Mostu bilježi pad vodostaja.

Ogromne štete

Čak su i neke škole koje su proteklih dana zbog poplava prekinule redovnu nastavu objavile da se vraćaju redovnom rasporedu. Osnovna škola Harmani I u Bihaću obavijesti­la je roditelje i učenike da zbog stabilizac­ije vremenskih uvjeta i poboljšanj­a prohodnost­i putnih pravaca danas dođu na nastavu.

Dok se u Bihaću i Bosanskoj Krupi još zbraja šteta, Općina Sanski Most, gdjesestan­jeprvopoče­lovraćatiu­normalnost,objavilaje­dajeupopla­vioštećeno više od 250 kuća. Najveća šteta

Radi se o bespovratn­im sredstvima i ona se odnose na razmjenu nastavnog osoblja, studenata, te podršku organizaci­jama civilnog društva

U akciji Pomozi. ba za skupljanje pomoći Krajini do sada je uplaćeno više od 40.000 maraka

ipak se očekuje u Bosanskoj Krupi. “Situacija se stabilizir­a, ali i dalje imamo mnogo posla. Sada nam trebaju pumpe za izvlačenje vode i isušivači kako bismo osposobili poplavljen­e objekte što prije”, kaže Armin Halitović, gradonačel­nik Bosanske Krupe. Još je zatvorena magistraln­a cesta Bihać - Bosanska Krupa u naselju Kostela, a većina drugih putnih pravaca je prohodna.

Dežurnim ekipama i spasiocima stižu čestitke sa svih strana, kako zbog asistencij­a građanima u ugroženim područjima tako i zbog spašavanja divljih životinja u NP-U Una te pasa lutalica u gradovima.

Nakon poplava koje su pogodile Krajinu, jučer je član Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Denis Bećirović

 ?? / PREDSJEDNI­ŠTVO BIH ?? Denis Bećirović pažljivo prati stanje u ugroženom području
/ PREDSJEDNI­ŠTVO BIH Denis Bećirović pažljivo prati stanje u ugroženom području

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina