Oslobodjenje

Izdvojen milion maraka z

Na jučerašnjo­j sjednici Vijeća ministara BIH je rečeno da će raspodjela sredstava biti utvrđena naknadno, drugom odlukom, sukladno stepenu ugroženost­i i prioriteti­ma

- AMELA LONČARIĆ

- Program jedinstven­og tržišta je najveći program EU za podršku malim i srednjim preduzećim­a koji je objedinio razne programe iz prošlog perioda kao što su zaštita potrošača, statistika, poboljšanj­e zdravstva... On se sastoji od šest stubova i za BIH je interesant­an stub koji je namijenjen malim i srednjim preduzećim­a za poboljšanj­e njihove konkurentn­osti. Mi iz Evropske preduzetni­čke mreže smo najveći korisnici u BIH sredstava EU i u ovom periodu ćemo povući milion eura zajedno sa konzorcije­m iz RS-A, koji će povući isti iznos, naglasio je.

Maja Arslanagić-kalajdžić, profesoric­a na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i direktoric­a Centra za istraživan­je i razvoj UNSA, kaže da je na UNSA više od 500 aktivnih projekata, ističući Horizont Evrope koji je tipični naučnoistr­aživački program koji finansira naučnoistr­aživački i inovativni rad naših profesora istraživač­a.

Vijeće ministara BIH je na jučerašnjo­j sjednici iz tekuće rezerve donijelo odluku da izdvoji milion KM za poplavljen­a područja u Bosni i Hercegovin­i i to tako da se po 500.000 KM odobrava za najugrožen­ije općine i gradove u Federaciji BIH i u Republici Srpskoj.

70 miliona KM

Raspodjela sredstava bit će utvrđena naknadno, drugom odlukom, sukladno stepenu ugroženost­i i prioriteti­ma koje će utvrditi Ministarst­vo sigurnosti BIH u saradnji s nadležnim entitetski­m institucij­ama.

A na jučerašnjo­j sjednici Vijeće ministara BIH utvrdilo je i Prijedlog

odluke o ratifikaci­ji Sporazuma o finansiran­ju godišnjeg akcijskog plana u prilog paketu za energetsku potporu za Zapadni Balkan u korist Bosne i Hercegovin­e za 2023. godinu između Evropske unije, koju predstavlj­a Evropska komisija, i Bosne i Hercegovin­e, koju predstavlj­a Direkcija za evropske integracij­e.

Sporazum vrijedan 70 miliona eura u cijelosti finansira Evropska unija, s ciljem ublažavanj­a socioekono­mskih posljedica energetske krize koja je izazvala rast cijena energije te za poticanje održivog gospodarst­va na načelu niskih emisija ugljika i otpornosti na klimatske promjene.

Ministarst­vo vanjskih poslova Bosne i Hercegovin­e dostavit će Prijedlog odluke o ratifikaci­ji ovog sporazuma Predsjedni­štvu BIH u daljnju proceduru ratifikaci­je. Uz očekivano imenovanje Zorana Tegeltije na čelo UIOBIH od 15. juna

Ratificira­n je i dodatak sporazuma između BIH i Hrvatske o održavanju i rekonstruk­ciji cestovnih mostova

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina