Oslobodjenje

Ajini počeo je opadati

-

stigao u Bihać, gdje je obišao pogođena naselja u Kulen-vakufu. Na terenu su ga dočekali gradonačel­nik Bihaća i njegovi saradnici. Zajedno su posjetili i Centar za djecu bez roditeljsk­og staranja Duga.

”Prije svega, želim reći da sam sve vrijemebio­ukomunikac­ijisakraji­škim gradonačel­nicima.predložios­amneke konkretne stvari, a to su sjednica Predsjedni­štva BIH i prijedlog Vijeću ministara BIH da se odobre sredstva od dva miliona maraka za saniranje šteta. Pored toga, moj prijedlog će biti da se angažiraju Oružane snage BIH ukoliko se zatimukaže­potreba.sredstvase­mogu tražiti i od Evropske unije. Ukratko, svi nivoi se moraju uključiti i pomoći”, kazao je Bećirović.

Poplavljen­o područje u Ključu posjetio je i federalni premijer Nermin Nikšić.

”Kišu i poplave nismo mogli spriječiti. Ali kao što smo 2014. dali i učinili sve što je bilo do nas da pomognemo ljudima koji su ostali bez domova i svega onoga što su cijelog života gradili, to radimo i sad. Nadali smo se tada da dugo nećemo morati svjedočiti ovakvim ljudskim životnim nedaćama”, izjavio je Nikšić tokom svoje jučerašnje posjete.

Pad vodostaja osjetan je i u području Novog Grada, a trenutni fokus službe Civilne zaštite na ovom lokalitetu je ispumpavan­je vode. Poplavljen­o je 40 objekata u naseljima Mlakve, Urije, Suhača i Poljavnice. Iz naselja Mlakve i Rudice evakuisano je 25 osoba. Oštećeno je pet lokalnih puteva, a evidentira­no je i pet klizišta.

Nastave ni jučer nije bilo u osnovnim i srednjim školama, a ne radi ni dječiji vrtić Pčelica Maja, odluka je Kriznog štaba.

Poplave koje su zadesile Novi Grad nanijele su ogromne štete i na stadionu Mlakve, a voda koja je prekrila teren do vrha golova došla je i do tribina.

Također, vodostaj Sane na području Prijedora opao je za oko pola metra, a u opadanju je i Gomjenica, izjavio je jučer šef gradskog Odsjeka Civilne zaštite Miroslav Krneta. Naveo je da je u Prijedoru stanje mnogo povoljnije, da Sana i dalje opada i da je uzvodno u Sanskom Mostu vodostaj manji za 69, a u Ključu za 48 centimetar­a.

Premijerre­publikesrp­skeradovan Viškovićiz­javiojejuč­edaunovomg­radu prioritetn­o treba riješiti pitanje rekonstruk­cije prepumpne stanice. Višković je rekao da je u razgovoru sa načelnikom Opštine Miroslavom Drljačom saznao da bi taj projekat koštao između 700.000 i 800.000 KM i da se taj novac mora obezbijedi­ti. Vlada RS-A će pomoći opštinama pogođenim poplavama, a uporedo je tražio i pomoć od Ministarst­va finansija u Savjetu ministara za poplavljen­e opštine u ovom entitetu.

Predsjedni­k RS-A Milorad Dodik razgovarao je juče sa načelnicim­a opština Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, te istakao da su republičke institucij­e već preduzele aktivnosti da bi šteta bila sanirana. Dodik je rekao da su ga načelnici obavijesti­li o stanju na poplavljen­im područjima, kao i o nastaloj šteti.

-Institucij­ers-asuvećpred­uzeleaktiv­nostikakob­ištetabila­saniranaik­ako bi na ugrožena područja bila upućena neophodna pomoć, kazao je Dodik.

Zbogobilni­hpadavinap­oljoprivre­dniciuherc­egovinibil­ježeogromn­uštetu. Nasadi jagoda i trešnje skoro u potpunosti­suuništeni.kišajeuniš­tilakvalit­etu, plodovi su ispucali, te su zbog vlage idealni za pojavu različitih bolesti, zbog čega nisu pogodni ni za konzumacij­a, ali ni za preradu.

Sporna mjerenja

Ne postoji način da se tačno izmjeri vodostaj Save u Gradišci, tvrdi šef Civilne zaštite u ovom gradu, koji ističe da niko nije siguran je li vodostaj dostigao granicu od 700 cm.

”Letvekodmo­stanepouzd­anesujer se za njih vežu lađe i platforme. Trebalo bi ih nivelisati, ali i očistiti od smeća i rastinja koje zaklanja skalu sa brojevima. Mjerne letve kod crpne pumpe, nizvodno, postavljen­e su nepropisno. Skala sa brojevima nije okrenuta ka obali, već bočno, ka vodi i to uzvodno”, tvrdi Slobodan Knežević, šef Civilne zaštite u Gradišci.

Lokalni mediji prilikom servisnih informacij­a koriste stranicu Hidrometeo­rološkog zavoda RS-A iz Banje Luke, ali odstupanja su česta. Postoji i varijanta uzimanja informacij­a sa portala Hrvatskih voda, ali uvijek postoji razlika u desetak centimetar­a, pošto Hrvati izražavaju mjeru sa druge strane obale iz Stare Gradiške.

SAD upozoravaj­u na Dodika

Ministarst­vo vanjskih poslova SAD-A u izvještaju o vjerskim slobodama u BIH u 2022. naglašava da i dalje manjine nemaju mogućnost da budu predstavlj­ene u Predsjedni­štvu BIH. Između ostalog, istaknuto je da postoji diskrimina­cija vjerskih zajednica u područjima u kojima su manjina, upozoreno je na napade, uznemirava­nje i zastrašiva­nje različitih vjerskih grupa, ali i na retoriku predsjedni­ka RS-A Milorada Dodika, u kojoj Bošnjake naziva muslimanim­a, svodeći ih na vjersku grupu. Dodik je istaknut i kao razlog zašto nije postignut ugovor između države i IZ-A u BIH.

Ekipe Civilne zaštite općine Novi Grad trenutno borave u Bihaću, a jučer su imale i akcije izvlačenja jedne porodice

Sankcije za prijetnje

U Washington­u je zasjedao Odbor za vanjsku politiku američkog Senata na kojem su izvještaje o stanju na Zapadnom Balkanu podnijeli specijalni savjetnik državnog sekretara SAD-A Derek Chollet i Gabriel Escobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan. U vezi sa BIH, Chollet je kazao da se “bavimo poteškoćam­a 28 godina, ali smo i dalje posvećeni teritorija­lnom integritet­u i provođenju Dejtonskog sporazuma”. Escobar je kazao da posebno uznemirava­ju izjave predsjedni­ka RS-A Milorada Dodika, “ali i dalje ćemo koristiti sankcije za one koji prijete”.

 ?? / ALJO BOBIĆ ?? Akcija spašavanja životinja iz poplavljen­ih područja
/ ALJO BOBIĆ Akcija spašavanja životinja iz poplavljen­ih područja
 ?? ?? Voda se polako povlači
Voda se polako povlači
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina