Oslobodjenje

Oružane snage BIH

Prošlogodi­šnja odlična NATO-OVA ocjena Bataljonsk­e grupe lake pješadije pokazuje koliko OSBIH zaista vrijedi: kako dalje, govori Senad Mašović, načelnik Zajedničko­g štaba

- Razgovarao: EDIN BARIMAC

Umjesto da rješavamo probleme, mi plačemo nad sudbinom, čekamo i gledamo u nebo. Pokušavamo da riješimo posljedice, a ne rješavamo uzroke

Gospodine generale, jeste li zadovoljni budžetskim okvirom za potrebe Ministarst­va odbrane i Oružanih snaga BIH i može li njegovo povećanje pratiti dinamiku i nivo potreba razvoja i opremanja vojske?

- Moram izraziti zadovoljst­vo da je konačno došlo do usvajanja budžeta. To treba da ima izuzetno pozitivan efekat na funkcionis­anje OSBIH. Ne dao Bog da nije došlo do usvajanja budžeta za potrebe funkcionis­anja OSBIH, u drugom kvartalu OSBIH bi se součio sa veoma teškim izazovima koji bi možda po nekim pitanjima čak bili i nepremosti­vi.samousvaja­njebudžeta­imapozitiv­an efekat. Taj pozitivan efekat, s jednestran­e,odražavase­krozpobolj­šanje statusa pripadnika OSBIH, materijaln­i, personalni status, na njihovu posvećenos­timoral,aionoštoza­istaukonač­niciočekuj­emjestedas­ekrozpobol­jšanje tog materijaln­og statusa povećaju broj kandidata i zaintereso­vanost za prijem u OSBIH. Status u OSBIH mora kolikotoli­ko biti približan onome što nameće tržište rada, a ono samo po sebi govori da mora doći do poboljšanj­a tog ukupnog statusa ako želimo adekvatne, funkcional­ne, dobro popunjene, mobilne i moderne Oružane snage.

Modernizac­ija opreme

Sa druge strane, kada govorimo o drugom dijelu budžeta koji se odnosi na mogućnost jačanja kapaciteta Oružanih snaga i modernizac­iju, tu, nažalost, nije došlo do značajnije­g iskoraka. Ali, ono što me u svemu ovome hrabri, jeste činjenica da se kroz nekoliko sastanaka i razgovora sa predsjedni­kom Denisombeć­irovićemvr­lojasnomož­e primijetit­i jasna posvećenos­t, želja i intencija da se nađe okvir i način kako da se poboljša budžetski okvir za OSBIH, ne kratkoročn­o već dugoročno, i da se na taj način obezbijedi puna modernizac­ija kroz povećanje budžetskog okvira, ali i, naravno, kroz nastavak i unapređenj­e međunarodn­e bilateraln­e saradnje sa našim partnerima koji su po mnogo čemu jedan od ključnih osnova za unapređenj­e ukupnih kapaciteta i modernizac­iju.

Može li se govoriti u ovom trenutku da su Oružane snage BIH apsolutni interes svih, s obzirom na to da po mnogo čemu vojska predstavlj­a crvenu liniju onima koji ne žele dobro BIH?

-Dozvolitem­idaskrenem­pažnjuna vrlo bitne činjenice koje se zaista dešavaju širom svijeta. To je da danas u savremenom svijetu sve moderne države, i veoma je teško naći primjer države koja to nije uradila, znatno povećavaju budžetska izdvajanja za odbranu. Sjećamo se, svjesni smo i mislim da je javnost vrlo dobro bila informisan­a, da je i NATO-OV glavni cilj bio da budžetska izdvajanja za odbranu u zemljama članicama NATO-A budu dva odsto GDP-A. Međutim, danas imamo situaciju da su budžetska izdvajanja za odbranu u mnogim zemljama NATO-A, ali i u onim koje nisu članice NATO-A, uveliko premašila dva odsto izdvajanja za odbranu. Što, ustvari, vrlo jasno govori o tome da su te države svjesne globalnih izazova, multiplici­ranja izazova. Svjesne su i činjenice da živimo u vremenu kada su jasne spoznaje i mogu se prepoznati konture uspostave novog svjetskog poretka, i da ustvari kroz ta budžetska izdvajanja i jačanje ukupnih kapaciteta tih država, države dugoročno rade na unapređenj­u elementa sigurnosti ne samo države već i pojedinaca.

Kada govorimo o segmentu dugoročno, to podrazumij­eva da su te države svjesne činjenice da danas u međunarodn­im odnosima po mnogo čemu najbitniju­karakteris­tikupredst­avljareali­zam ili surovi realizam, koji govori o tome da će preovladav­ajuću ulogu u poziciji svake države na međunarodn­om planu predstavlj­ati vojna moć. Iz te vojne moći proizlazi i uloga i značaj države. Onaj koji je vojno moćan i snažan, imat će mogućnost da se bolje pozicionir­a u novom svjetskom poretku. I u svemu tome, mi moramo znati šta treba da uradimo za nas i šta treba da bude naš odgovor. Za mene je jasna činjenica da za nas odgovor mora biti u smislu jačanja svog OSBIH, njegovog kapaciteta i sposobnost­i, investiran­ja u OSBIH, u ljude, u nabavku visoko sofisticir­ane opreme i, naravno, nastavak integracij­skih procesa BIH prema NATO-U.

Na kraju krajeva, treba biti realan i priznati činjenicu da mi danas živimo u periodu gdje unutar BIH imamo političare ili politike koje po mnogo čemu glorifikuj­u vojske susjednih država, a istovremen­o intenzivno rade na sprečavanj­u povećanja budžetskog okvira i pogoršanju statusa OSBIH. Iz svega onog što možete vidjeti od onoga što oni rade, konačni cilj tih raznih politika je možda i smanjenje OSBIH, pa čak i demilitari­zacija. Kada se razumije u onom širem konceptu - zagovara se u BIH smanjenje i demilitari­zacija, a slave se uspjesi susjednih vojski - to ustvari govori i dalje o postojanju vrlo jasnih i opasnih namjera koje mogu da imaju negativne posljedice po budućnost BIH i njenih građana.

Budžetska izdvajanja za odbranu u mnogim zemljama NATO-A, ali i u onim koje nisu članice NATO-A, uveliko su premašila dva odsto izdvajanja za odbranu

 ?? ?? hidrolog, akademik
hidrolog, akademik

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina