Oslobodjenje

Moraju ojačati

-

Kako Oružane snage BIH danas stoje sa modernizac­ijom opreme u odnosu na susjedne države koje znatno povećavaju izdvajanja u te svrhe?

- Kad je riječ o modernizac­iji Oružanih snaga BIH, mi smo još u fazi da najveći i najznačajn­iji izvor opremanja i modernizac­ije predstavlj­a opremanje kroz bilateraln­e sporazume i odnose koje mi imamo sa našim strateškim partnerima. Naravno, kad je u pitanju modernizac­ija, evo, mi očekujemo zaista tokom godine stavljanje u punu funkciju Nato-ovog DCB-A, odnosno Defence capacity building programa, programa za jačanje odbrambeni­h i sigurnosni­h institucij­a u BIH, čiju realizacij­u očekujemo tokom 2023. Vrlo brzo očekujemo i konkretne rezultate, isporuke sredstava i opreme za potrebe OSBIH. Naravno, u svemu tome imamo, ono što je svima dobro poznato, dobru saradnju sa SAD-OM, Velikom Britanijom, Turskom, Njemačkom i kroz te programe saradnje sa njima, vršimo određenu vrstu transforma­cije, odnosno modernizac­ije kako kapaciteta, tako i OSBIH.

Kada govorimo o zemljama regije, modernizac­iji i tom odnosu, ja sam pobornik toga da se saradnja mora jačati i da treba biti jasno vidljiva po svim pitanjima. Ali i ta saradnja treba da bude transparen­tna. Ono što je za nas unutar BIH, za OS, veoma bitno u razumijeva­nju te saradnje jeste da postoji povjerenje, a za to povjerenje je možda najbitniji balans snaga u regiji. Za nas i za javnost bitna je činjenica da smo mi iz Oružanih snaga BIH već u nekom smislu pokrenuli i proces modernizac­ije Sporazuma o subregiona­lnoj kontroli, koji treba da omogući uvođenje u kvote i kontrolu sistema koji u periodu kada je potpisivan Sporazum o subregiona­lnoj kontroli uopšte nisu postojali.

Sigurnost za sve

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Generalpuk­ovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničko­g štaba Oružanih snaga BIH
/ SENAD GUBELIĆ Generalpuk­ovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničko­g štaba Oružanih snaga BIH
 ?? ?? Cijene hrane su jedan od najvećih problema
Cijene hrane su jedan od najvećih problema

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina