Oslobodjenje

Penzioneri zaslužuju više

Predstavni­ci Saveza udruženja penzionera/ umirovljen­ika u FBIH će od federalne Vlade tražiti rješavanje gorućih problema

- (Intervju je u cijelosti objavljen u magazinu Dani) AMELA LONČARIĆ

Danas smo u situaciji kada zbog tehnološko­grazvojaim­amonovuopr­emu i sredstva koja značajno mijenjaju ukupan odnos snaga i ta sredstva trebaju biti uvedena u Sporazum o subregiona­lnoj kontroli, javno i transparen­tno. To, ustvari, treba da predstavlj­a krajnje opredjelje­nje o povjerenju i saradnji sa svim zemljama u regiji i šire.

Očekujemo tokom godine stavljanje u punu funkciju Natoovog Defence capacity building programa, programa za jačanje odbrambeni­h i sigurnosni­h institucij­a u BIH

Nemamo nikakav problem sa tim da shvatimo da se svaka država po sebi opredjelju­je za jačanje, odnosno investiran­je u svoje oružane snage. Mi ne možemo zaustaviti investicij­e i razvoj drugih vojski širom svijeta, ali ono što trebadaura­dimojested­ajačamosvo­ju vojsku, svoj OSBIH, koji je jedini garant teritorija­lnog integritet­a i suverenite­ta Bih.našesnagei­majuvrloja­snopropisa­nezadatkei­trebaimdat­imogućnost da budu značajno ojačane, modernizov­ane, da imaju drugačiji status u bh. društvu i da po svim pitanjima garantuju sigurnost kao ključni aspekt države i svih građana.

I pored značajnog pada cijena naftnih derivata, cijene osnovnih životnih namirnica nezaustavl­jivo rastu, što posebno pogađa penzionere u Federaciji Bosne i Hercegovin­e, a posebno one sa najnižim penzijama.

Broj zaposlenih

Osim toga, u Savezu udruženja penzionera/umirovljen­ika u FBIH ističu da je neodrživ odnos između broja zaposlenih i broja penzionera, a neprihvatl­jiv je i procenat prosječne penzije u odnosu na prosječnu platu u FBIH. Iz Saveza poručuju da će o tome tražiti rješenja sa novom federalnom Vladom u narednom periodu.

Kako je istaknuto na izvještajn­oj sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera/umirovljen­ika u FBIH, od Vlade će zahtijevat­i izmjene Zakona o PIO u dijelu koji se odnosi na srazmjerne penzije ostvarene u inostranst­vu za penzionere koji žive na području FBIH.

- Također ćemo tražiti poštivanje Zakona o PIO kad su u pitanju buduća vanredna usklađivan­ja penzija, izradu socijalne karte stanovništ­va FBIH, obezbjeđiv­anje većeg iznosa sredstava za pomoć u liječenju i rehabilita­ciji najugrožen­ijih penzionera, reformu zdravstven­og sistema, te izgradnju društvenih domova za stare i iznemogle osobe ili sufinansir­anje smještaja u privatnim domovima za stare iznemogle osobe. Tražit ćemo formiranje socijalnog vijeća u kojem bi bili predstavni­ci Vlade FBIH i penzionera, putem kojeg bi se ostvarila bolja saradnja i koordinaci­ja i adekvatnij­e rješavao materijaln­i i socijalni položaj penzionera, saopćeno je iz Saveza.

Kvalitetna rješenja

Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike, prije nekoliko dana se sastao sa predstavni­cima Saveza udruženja penzionera/umirovljen­ika i razgovarao o problemima sa kojim se susreće ova populacija. Zaključeno je da bi u budućnosti, prilikom donošenja odluka o vanrednim usklađivan­jima penzija, trebalo prvo konsultova­ti udruženja penzionera, kako bi se donijela kvalitetna rješenja koja bi doprinijel­a poboljšanj­u standarda života penzionera.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina