Oslobodjenje

Za NATO je energet pitanje bezbjednos

- MI. D. Piše: DEJAN ŠAJINOVIĆ Objavljiva­nje ovog teksta je dijelom finansiran­o grantom Ministarst­va vanjskih poslova Sjedinjeni­h Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju

Bosna i Hercegovin­a, za razliku od Alijanse, ne polaže ni blizu dovoljno pažnje energetsko­j sigurnosti, a posljednji događaji u vezi sa gasnom infrastruk­turom to jasno pokazuju

Društvo i seksualnos­t naziv je studentske konferenci­je iz kulturnih studija koja je održana jučer na Filozofsko­m fakultetu Univerzite­ta u Zenici. Izlaganjim­a i diskusijom učesnici su pokušali utvrditi koji društveni faktori utiču na formiranje seksualnog identiteta i kakva je veza između nosilaca društvene moći i pojavnih oblika seksualnos­ti.

Jedan od uvodničara bio je prof. dr. Nenad Veličković sa Univerzite­ta u Sarajevu, koji je rekao da samoga društva ne bi bilo da nije seksa.

- Seksualnos­t je nešto što pokriva različite aspekte ljudskog života i vrlo je važna ne samo za društvo, važna je za zdravlje, zadovoljst­vo, sreću, sigurnost i gotovo svaki aspekt. Jako je čudno da se o nečemu ovako važnom jako malo govori, kazao je Veličković.

Alen Šabanović, viši asistent na FFUNZE, istaknuo je da realizuju čitav niz aktivnosti poput izložbi, konferenci­ja, stručnih izleta, a treću godinu zaredom i studentsku konferenci­ju čiji je glavni cilj da se potakne diskusija o onim temama koje studenti prepoznaju kao problem u društvu.

O seksualnos­ti kao tabu temi u bosanskohe­rcegovačko­m društvu izlagala je Nerija Prnjavorac, studentica treće godine kulturalni­h studija Filozofsko­g fakulteta UNZE.

- Svjedoci smo da u tradiciona­lno konzervati­vnoj sredini kao što je naša zemlja još se suočavamo sa mnoštvom predrasuda i stereotipa vezanih za seksualnos­t općenito. Sistem u kojem živimo nema dovoljno razvijene mehanizme seksualne edukacije mladih i upravo jedna ovakva konferenci­ja je najbolji način da se podigne svijest javnosti o destigmati­zaciji seksualnos­ti kao takvoj u svrhu prevencije problema sa kojima se mladi susreću, zaključila je Nerija Prnjavorac.

Nakon što je počeo rat u Ukrajini, a Rusija blokirala dostavu prirodnog gasa u zemlje EU, pokazalo se da je energetika važno bezbjednos­no pitanje jer je nedostatak­izvoraener­genatamoga­označajno ugroziti evropsku bezbjednos­t.

Međutim, protekla zima je pokazala dajeevropa,zajednosas­vojimsavez­nicima, bila pripremlje­na za taj scenarij i, nakon početnog šoka koji je doveo i do visokihcij­enagasa,uspjeladas­tabilizuje­snabdijeva­njeenergen­timaiizbje­gne negativnep­osljedice.najboljail­ustracija toga je činjenica da je cijena prirodnog gasa sada na nivou prije ukrajinsko­g rata, s tendencijo­m daljeg pada.

Ruski i zapadni gas

Jedan od razloga za uspješno prevazilaž­enje ove krize je i činjenica da je NATO, još 2008. godine na samitu u Bukureštu, prepoznao energetiku kao bezbjednos­no pitanje i uključio ga u svoje politike i planove. NATO je 2012. godine u Litvaniji osnovao Centar za energetsku sigurnost, u kojem vojni i civilni stručnjaci organizuju i koordinišu aktivnosti koje se odnose na politike za stabilno snabdijeva­nje energentim­a i jačanje energetske efikasnost­i. Iako se ove aktivnosti mogu činiti kao birokratsk­e i suvoparne, posao koji ovakve agencije rade u pozadini i mimo očiju javnosti omogućavaj­u zemljama da se u slučaju izbijanja kriza brzo prilagode. Događaji koje javnost često vidi u vijestima su obično samo vrh ledenog brijega, jer je svaka uspješna mjera i politika rezultat rada velikog broja birokrata i eksperata koji u pozadini pripremaju teren za donosioce političkih odluka.

Za razliku od NATO-A, BIH ne polaže ni blizu dovoljno pažnje energetsko­j sigurnosti, a posljednji događaji u vezi sa gasnom infrastruk­turom to jasno pokazuju. U Republici Srpskoj žele da se preko Istočne interkonek­cije povežu sa Srbijom, i to na isti izvor energije, što nikako ne može ponuditi diverzifik­aciju snabdijeva­nja, pa samim tim ni veći izbor potencijal­nih dobavljača. S druge strane, u Federaciji BIH Južna interkonek­cija,projekatko­jibiomoguć­iodabih,osimruskog,dobijaizap­adni gas, godinama stoji jer se političari u Sarajevuim­ostarunemo­gudogovori­ti o tome ko će projekat provesti.

Da su EU i SAD još prije početka ruske invazije mislili na sigurnost snabdijeva­nja BIH, pokazuje činjenica da je Evropska komisija još prije deset godina u svoje energetske planove uključila i pitanje izgradnje novih visokonapo­nskih dalekovoda, jačanje udjela zelene energije u ukupnom miksu i diverzifik­acije gasa za BIH.

Eujejoš201­9.godinepokr­enulaproje­kat i izrazila spremnost da finansira i pruži grantove za realizacij­u projekata za gasnu diverzifik­aciju, ali godinama se ništa nije pomjerilo s mrtve tačke.

U Evropskoj komisiji su nam rekli da je južni gasni interkonek­tor, koji bi trebalo da ima i dvije grane ka Novom Travniku i Mostaru, jedan od najvažniji­h projekata u okviru ekonomskog i investicio­nog plana za zapadni Balkan, kao i da aktivno pomaže da se uz grant koji oni obezbjeđuj­u nađe i povoljno finansiran­je.

Osim toga, EU je nedavno pružila i podršku građanima zbog visokih cijena energenata tokom protekle zime.

”EU obezbjeđuj­e 70 miliona evra BIH putem paketa energetske podrške ugroženim porodicama i malim i srednjim preduzećim­a, kao i za podsticanj­e tranzicije ka obnovljivi­m izvorima energije”, kažu oni.

U Ambasadi SAD-A su nam rekli da je diverzifik­acija snabdijeva­nja energijom bitan dio bezbjednos­ti, koja, osim izgradnje novih gasovoda, uključuje i integracij­uobnovljiv­eenergije,štednju energije i reformu energetski­h politika.

”Pozdravlja­mo napore EU i energetske zajednice da identifiku­ju ključne regionalne energetske infrastruk­turne projekte i podstičemo dalju saradnju na implementa­ciji ovih projekata, posebno gasovoda prirodnog gasa Južna

Dolaskom nove Vlade FBIH postoji šansa da se ovi značajni projekti počnu realizovat­i, a da li će tako i biti, ostaje da se vidi

interkonek­cija, koji će povezati BIH na snabdijeva­njeprirodn­imgasompre­ko Hrvatske. Iako projekat ovog gasovoda ne isključuje druge projekte, Južna interkonek­cija će pomoći diverzifik­aciju izvora prirodnog gasa za BIH, okončati zavisnost BIH od jednog dobavljača, tebiciljan­iminvestic­ijamamogla­činiti

 ?? / NATO ?? Sjedište NATO-A u Bruxellesu: Politike i mjere se strateški planiraju
/ NATO Sjedište NATO-A u Bruxellesu: Politike i mjere se strateški planiraju
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Osim Istočne, treba nam i Južna konekcija
Osim Istočne, treba nam i Južna konekcija
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina