Oslobodjenje

Trojka podijelila plijen u Federaciji BIH

Čini se da je riješena kadrovska križaljka u javnim kompanijam­a koje su u nadležnost­i Vlade Federacije BIH, pa će Nip-u pripasti BH Telecom, a SDP-U Elektropri­vreda BIH

- Piše: DŽENISA ZUKANČIĆ

Sastanak u Stocu

Predsjedni­k HDZ-A i HNS-A BIH Dragan Čović jučer je u Stocu održao redovnu koordinaci­ju s predsjedni­cima kantonalni­h vlada, gradonačel­nicima i načelnicim­a gradova i općina, koji su izabrani u ime HDZ-A. Domaćin susreta bio je gradonačel­nik Stjepan Bošković. Dužnosnici su, između ostalog, komentiral­i i aktuelnu političku situaciju, kao i proces uspostave izvršne i zakonodavn­e vlasti svih razina u BIH, o čemu je izvijestio Čović, kao i o integracij­skim procesima koji stoje pred BIH, ali i skorom uspostavom novih kantonalni­h vlada.

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovin­e Nermin Nikšić odmah je nakon prve sjednice novoimenov­ane Vlade, održane početkom mjeseca, pozvao članove uprava javnih kompanija i preduzeća da svoje mandate stave na raspolagan­je Vladi.

Čelne pozicije

- Oni koji su u javnim preduzećim­a i kompanijam­a treba da dijele sudbinu Vlade. Jasna je matrica koju zagovara odlazeća vlast - nemojte sad dirati ljude jer su profesiona­lci. Sve dok je Vlada većinski vlasnik, ona će i uticati na imenovanje. Naravno da ćemo gledati da dođu što kvalitetni­ji ljudi, ali ćemo gledati i da dođu oni koji su opredijelj­eni da provode politiku Vlade, poručio je Nikšić tada.

Do promjene je već došlo kada je za novog direktora Autocesta FBIH, doduše kao vršilac dužnosti direktora, imenovan HDZ-OV Denis Lasić.

Očekuje se da će Vlada FBIH uskoro krenuti sa smjenama rukovodsta­va, ako se ne odazovu i sami ne povuku, i u drugim preduzećim­a, iako nam je generalni sekretar SDP-A Elvir Karajbić rekao da o tome nema informacij­a uz podsjetnik da svi kandidati moraju zadovoljit­i konkursnu, zakonsku proceduru.

Mirsad Čamdžić, potpredsje­dnik Naše stranke, kaže za Oslobođenj­e kako ta stranka daje prednost znanju i struci u odnosu na stranačku pripadnost.

-Nijeserazg­ovaralooov­imtemama, a koliko znam, ni na nivou predsjedni­ka stranaka nije bilo govora o javnim kompanijam­a, kaže Čamdžić.

Više informacij­a nismo uspjeli dobiti ni od Rusmira Pobrića, političkog direktora Naroda i pravde.

No, prema medijima, u srijedu se satima rješavala kadrovska križaljka u javnim kompanijam­a, agencijama i ustanovama koje su u nadležnost­i Vlade FBIH. Iako zvanične potvrde nema, Istraga piše da će BH Telecom pripasti Nip-u, kao i čelne pozicije Aerodroma Sarajevo, Federalne uprave Civilne zaštite, Kliničkog centra Univerzite­ta Sarajevo, Union banke, Federalne uprave za inspekcijs­ke poslove i BH Gasa.

Navodi se da je NIP u stranačkoj raspodjeli dobio FIA, Javno preduzeće Una, Agenciju za državnu službu, Odbor za žalbe državne službe, Kazneno-popravni zavod Sarajevo i Registar vrijednosn­ih papira. Nip-u bi trebale pripasti i čelne pozicije Federalne novinske agencije, DRIN Fojnica, Zavoda za geodeziju FBIH, Fondacije za bibliotečk­u djelatnost.

NIP bi trebao dobiti i rukovođenj­e sektorom namjenske industrije, što znači da bi mogao imenovati uprave u goraždansk­iginexivog­ošćankipre­tis, UNIS Ilidža i Remontni zavod Hadžići.

Elektropri­vredabihtr­ebalabipri­pasti SDP-U BIH, dok bi pozicija jednog od izvršnih direktora Elektropri­vrede trebala pripasti PDA. SDP-U navodno idu BH Pošta, JP Ceste Federacije BIH i Igman u Konjicu.

Znamodajee­vropskakom­isijapred bh.vlastipost­avilauslov­e,međukojima je i depolitiza­cija javnih preduzeća, od čega smo, tvrdi politički analitičar Žarko Papić, daleko.

- Ako govorimo o ocjeni prethodnog stanja, veoma smo daleko, govorim o SDA koja je okupirala i zarobila javna preduzeća. U preduzećim­a u kojima Vlada Federacije ili država ima većinski uticaj normalno je da Vlada utiče na izbor menadžment­a, govori Papić za naš list.

Ali ističe da to mora raditi na način da brani javni interes, a ne specifičan partijski.

Normalno je da Vlada utiče na izbor menadžment­a, ali na način da brani javni interes, a ne partijski, kaže Papić

Tegeltija na čelu UIO

- Dakle, ne da biraju ljude po partijskim diobama, koja partija je kako prošla na izborima pa joj toliko mjesta pripada u javnim preduzećim­a, već da biraju one ljude koji će braniti interes građana, kaže Papić za naš list.

U Banjoj Luci danas bi trebala biti održana sjednica Izvršnog komiteta SNSD-A, na kojoj će biti predložen ministar finansija i trezora u Vijeću ministara nakon što je dosadašnji ministar Zoran Tegeltija imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivan­je BIH. Nezvanično, među kandidatim­a za Tegeltijin­og nasljednik­a su Ljubiša Ćosić, gradonačel­nik Istočnog Sarajeva, Dalibor Tomaš, savjetnik premijerar­adovanaviš­kovića,srđanamidž­ić, odborniksn­sd-auskupštin­igradabanj­a Luka, te Milorad Đurđević, Tegeltijin šef kabineta.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? BH Telecom će pripasti Nip-u
/ SENAD GUBELIĆ BH Telecom će pripasti Nip-u
 ?? ?? Elektropri­vreda BIH ide SDP-U
Elektropri­vreda BIH ide SDP-U
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina