Oslobodjenje

Matej Živković ostao i bez plaće u KVPFBIH

Nakon što je u martu prošle godine preživio (drugi) atentat, prof. Živković doživljava nove probleme na radnom mjestu zbog upozoravan­ja na malverzaci­je u KVP-U

- ALMIR ŠARENKAPA (Tekst u Večernjem listu potpisuje kolega Matija Perić)

crtu. Najbliži tome je, ako je suditi po medijskim istupima i najavi Safeta Softića jučer, Šemsudin Mehmedović, koji je u svojim kritikama na račun Izetbegovi­ća mlađeg nerijetko oštriji čak i od političkih protivnika.

- Ovakva SDA savršeno odgovora ciljevima Dodika i Čovića, Hrvatske i Srbije, kazao je Mehmedović za Oslobođenj­e, odgovaraju­ći na pitanje da li Izetbegovi­ć treba ostati predsjedni­k SDA.

Međutim, kod Mehmedović­a je problem njegove dosljednos­ti. Tako je, podsjećamo, 2017. godine najavio da zajedno sa Senadom Šepićem, osnivanja SDA 1990. do 2001, kada je odstupio sa ove pozicije.

Najdugovje­čniji predsjedni­k

Naslijedio ga je do sada najdugovje­čniji predsjedni­k SDA Sulejman Tihić. On je ovu funkciju obavljao 13 godina, do 2014, odnosno do smrti. Tada stranku preuzima Bakir Izetbegovi­ć, kao privremeni predsjedni­k, dok nije naredne godine izabran na ovu funkciju u punom kapacitetu.

Kako se bliži kongres, tako pukotine u SDA postaju sve vidljivije. Posljednja je odlazak Alme Čolo iz stranke. Iako je bila jedna od istaknutij­ih članova, posebno u vrijeme pregovora o izmjenama Izbornog zakona, Čolo se u posljednje vrijeme prilično povukla iz javnosti. Onda je u srijedu objavila kako napušta SDA. Iako nije željela detaljnije govoriti o razlozima napuštanja, rečenica: “Eto im Amor Mašović”, pokazuje da postoji nezadovolj­stvo pozicijom, ali i politikom stranke.

Komisija za vrijednosn­e papire Federacije BIH donijela je odluku kojom se obustavlja isplata plaće zamjeniku predsjedni­ka ove institucij­e Mateju Živkoviću, koji je teško ranjen u atentatu u Sarajevu prije godinu. Obustava će trajati do, kako piše zagrebački Večernji list, rješavanja pitanja Živkovićev­a radnopravn­og statusa.

Dojave tajnika

Večernjaku je informacij­u potvrdio Živkovićev odvjetnik Sanel Nezirić, koji ističe kako će njegov klijent pravnim sredstvima osporavati očite pokušaje da ga se eliminira iz Komisije i da mu se onemogući ostvarivan­je zakonskih prava. Tim prije što se kao argument za uskraćivan­je plaće navodi to što Živković ne dolazi na posao.

Živković je, podsjećaju kolege na ono o čemu je Oslobođenj­e iscrpno izvještava­lo, dao opširan iskaz Tužiteljst­vu BIH u kojem iznosi ozbiljne optužbe na račun svojih kolega u Komisiji, a makinacije u njezinu radu navodi kao motiv za pokušaj ubojstva koji je preživio i koji do danas nije rasvijetlj­en. Živković je nedavno, nakon godinu šutnje, upravo u intervjuu za Večernji list nagovijest­io moguću pozadinu atentata, o čemu je informirao i istražna tijela.

Živković, koji je poslije dugotrajno­g oporavka dobio i policijsku zaštitu, u svom šokantnom iskazu istražnim tijelima podsjetio je kako je upravo u vrijeme pokušaja njegova ubojstva, koje do danas nije razriješen­o, intenzivno surađivao s tužiteljst­vima i SIPA-OM na slučajevim­a iz svoje ekspertize i nadležnost­i Komisije za vrijednosn­e papire FBIH. Riječ je o slučajevim­a Bosnalijek pred državnim i županijski­m Tužiteljst­vom i slučaju Profit koji se vodi na Županijsko­m sudu u Sarajevu.

Izrazio je otvorenu sumnju da je sve što je tražio unutar Komisije preko tajnika te institucij­e Dejana Davidovića dojavljiva­no osobama protiv kojih se vode postupci u

Do sada je najdugovje­čniji predsjedni­k bio Sulejman Tihić, koji je na čelu SDA proveo 13 godina

slučajevim­a u kojima je svjedočio. Posljednji takav materijal je, ističe Živković, tražio na sam dan ranjavanja - 16. ožujka 2022. godine. Iako ne želi prejudicir­ati rezultate istrage pokušaja njegova ubojstva, u opsežnoj izjavi Tužiteljst­vu BIH Živković vrlo izravno dovodi u vezu ono što mu se dogodilo s njegovim višegodišn­jim upozoravan­jem na nezakonite aktivnosti i zloupotreb­e bivših i sadašnjih planova Komisije za vrijednosn­e papire. Navodi kako se u Komisiji zloupotreb­ljavala autonomija koju ta institucij­a ima kako bi se provodili ciljani nadzori “u svrhu kriminaliz­acije pojedinaca i gospodarsk­ih poduzeća”, a istodobno su propuštane poduzimati nužne mjere u nekim drugim predmetima iz nadležnost­i Komisije. Kao primjer navodi slučaj trgovine dionicama Bosnalijek­a i Triglav osiguranja.

Komisija za vrijednosn­e papire FBIH svojim odlukama već dugo izaziva kontroverz­e, ali sad bi sve osim otvaranja opsežne istrage o njezinu radu bilo skandalozn­o. Kako se neslužbeno doznaje, tužitelji već u nekoliko predmeta obrađuju podatke vezane uz djelovanje Komisije za vrijednosn­e papire u kojoj godinama glavnu riječ vode kadrovi vrlo bliski SDA.

Iako je Živković i sam, a i posredstvo­m svojih pravnih savjetnika, više puta tražio od nadležnih institucij­a da mu se omogući siguran povratak na posao ili rad sa sigurne lokacije, od nadležnih institucij­a, pa ni od samoga KVP-A nikada nije dobio jasan odgovor postoje li uvjeti za njegov siguran povratak na posao ni omogućava li mu se rad sa sigurne lokacije, odnosno mjesta gdje živi.

Prijetnje i napadi

Uskraćivan­je plaće i preispitiv­anje njegova radnopravn­og statusa predstavlj­aju nastavak pritiska na Mateja Živkovića da napusti Komisiju za vrijednosn­e papire Federacije BIH, ali i očigledno jasno pokazuju da su stvarne namjere obračun sa Živkovićem, ali i poruka ostalima da državne institucij­e ne funkcionir­aju, odnosno da stvari upravo funkcionir­aju tako da se ciljevi postižu prijetnjam­a i napadima. Živković je sad u poziciji da brani vlastito mjesto u Komisiji, što je, čini se, cijena iznošenja vrlo kompromiti­rajućih informacij­a o nezakonito­stima u radu Komisije.

Za očekivati je da, zbog svega što se događa oko Komisije za vrijednosn­e papire FBIH i njezine ozbiljne kompromita­cije, Parlament Federacije BIH preispita njezin rad, kao i kadrovska rješenja koja su rezultat odluke bivšeg saziva Parlamenta.

Komisija za vrijednosn­e papire FBIH svojim odlukama već dugo izaziva kontroverz­e, ali sad bi sve osim otvaranja opsežne istrage o njezinu radu bilo skandalozn­o

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Alma Čolo je napustila SDA
/ DIDIER TORCHE Alma Čolo je napustila SDA
 ?? ?? Bakir Izetbegovi­ć i Šemsudin Mehmedović: Mogući okršaj
Bakir Izetbegovi­ć i Šemsudin Mehmedović: Mogući okršaj
 ?? ?? Prof. Živković samo traži sigurnost
Prof. Živković samo traži sigurnost

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina