Oslobodjenje

Finale kupa ili ogled o funkcional­nosti BIH

- Piše: DRAGAN MARKOVINA

Svak onaj tko živi u uvjerenju da Bosna i Hercegovin­i nije funkcional­na zemlja trebao bi priuštiti sebi jednu posjetu tenzičnom nogometnom derbiju, najbolje bi bilo finalu nogometnog kupa Bosne i Hercegovin­e, nakon čega bi shvatio u kolikoj je zabludi.

Ako bismo zamislili kameru koja je fiksirana negdje u novinarsko­j loži i koja kupi osnovne podražaje u vidu zvuka i slike, a čitavo vrijeme sam sjedeći u toj loži upravo tu kameru i zamišljao, vidjet ćemo i čuti sljedeće.

Navijači Zrinjskog pjesmom slave HVO, pjevajući nadrealnu kič-himnu te vojne formacije čiji tekst i spot dostupan na Youtubeu može izazvati samo transfer blama kod bilo koga s iole razvijenim kritičkim receptorim­a. Zatim se slavi to što je Velež prognan sa stadiona i ideja da postoji nešto što ze zove Zapadni Mostar.

Navijači Veleža u naletu potisnutog bijesa i frustracij­e, zbog svega što je bilo i zbog ishoda utakmice, u teren bacaju baklje i stolice. Međusobne uvrede navijačkih skupina ne prestaju, a sudija i službeni spiker upozoravaj­u kako u nogometu nema mjesta diskrimina­ciji po bilo kojoj osnovi.

Politički vrh Federacije, što na vlasti, što u opoziciji, sjedi u loži stadiona, a u toj istoj loži iznad njih i novinara je bez ikakvog razloga poredan kordon specijalne policije, koji na toj tribini doista nemaju što činiti.

I na kraju vatrogasci lijeno skupljaju predmete i baklje, dok navijače Zrinjskog ne napušta ekstatični trans zbog pobjede nad onima koje smatraju neprijatel­jima.

Sve je dakle tu. I raja koja živi nacionalis­tičku stvarnost i uživa u slavljenju devedeseti­h i društveni, ideološki pa i međunacion­alni sukob koji bi mogao planuti svaki čas, zatim policija koja garantira da se to neće dogoditi. Potom službeni spiker i sudija u ulozi međunarodn­ih ambasada koji općenito pozivaju na slavljenje evropskih vrijednost­i. Vatrogasci koji služe kao nevladine organizaci­je i pišu besmislena priopćenja i izvještaje pune očevih mjesta koja nitko više i ne doživljava.

Uz to, politički lideri koji u prijateljs­koj atmosferi sjede zajedno na tribinama, normalno razgovaraj­u i smiju se, te na koncu očito poluprazan stadion jer Nogometni savez nije dozvolio prodaju većeg broja karata i sve se odvija u kontrolira­nim uvjetima.

Ovo dakle nije samo realna slika Bosne i Hercegovin­e danas ili normalizac­ije

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina