Oslobodjenje

Korak do finala

Sve je dakle tu. I raja koja živi nacionalis­tičku stvarnost i uživa u slavljenju devedeseti­h i društveni, ideološki pa i međunacion­alni sukob koji bi mogao planuti svaki čas, zatim policija koja garantira da se to neće dogoditi Lakersi i Boston su rekorde

- Piše: EDIN AVDIĆ

Finala konferenci­ja u playoffu su počela. Dueli Denvera i Lakersa na Zapadu, te Bostona i Miamija na Istoku su nešto što pred početak ovog doigravanj­a punog iznenađenj­a niko nije mogao da pretpostav­i. Miami je izgubio prvu utakmicu play-inna i na jedvite jade se ugurao u play-off protiv Chicaga, u neizvjesno­m meču kao osmi i posljednji učesnik sa Istoka. Onda su redom sredili najbolji tim regularne sezone Milwaukee, pa New York Knickse, koji su također imali prednost domaćeg terena, da bi u prvoj utakmici finala Istoka oduzeli prednost domaćeg terena i prvom favoritu za naslov Boston Celticsima. Tim sa pet igrača koji nisu draftovani, sa nekima koji su se prošle sezone borili za poene u njemačkoj ligi, sa par veterana koji su djelovali potpuno izgubljeno tokom sezone, sa čitavim nizom lakših i težih povreda koje su ih pratile, Miami je ponovo u šansi da se plasira u veliko finale mimo svih očekivanja.

Jimmy Butler je ponovo odigrao senzaciona­lan play-off i bukvalno stavio ostatak tima na leđa. Proigrao je konačno i drugi najbolji igrač Bam Adebayo, a odličan doprinos daju Caleb Martin, Gabe Vincent i Kyle Lowry, koji nakon izuzetno lošeg ligaškog dijela u ovom play-offu radi ono sve što ga je godinama činilo vrhunskim plejmejker­om.

Celticsi na drugoj strani i drugu seriju zaredom kreću sa domaćim porazom već u prvom meču. Nakon fantastičn­a tri mjeseca na početku sezone forma i fokus Bostona variraju od utakmice do utakmice. U jednom meču djeluju kao šampionska ekipa, ali već u drugom kao tim koji nema nikakvu glad za trijumfom i koji djeluje kao da što prije želi kući.

Novi trener, mladi Joe Mazzulla nikako ne može da pronađe formulu kako da natjera svoj tim da igra u skladu sa potencijal­om u svakoj utakmici, barem u play-offu, tako da djeluje ukoliko Boston želi opet u finale, to će ponovo biti najteži mogući put.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina