Oslobodjenje

Poljoprivr­ednici ne vjeruju Aleksandru Vučiću

Nakon što je predsjedni­k Srbije razgovarao sa mljekarima i predstavni­cima Udruženja odgajivača goveda, poljoprivr­ednici su odlučili da, ipak, nastave proteste

-

Predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić sastao se jučer sa predstavni­cima Udruženja proizvođač­a mlijeka Mačvanskog okruga koje je predvodio Goran Vasić i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije koje predstavlj­a Milija Palamarevi­ć, javlja Anadolija.

Iz Službe za saradnju sa medijima predsjedni­ka Srbije saopšteno je da su oni Vučića informisal­i o poteškoćam­a sa kojima se suočavaju izrazivši, prije svega, nezadovolj­stvo stanjem na tržištu mlijeka, a na sastanku su dali i određene prijedloge u cilju rješavanja tekućih problema.

”Govoreći o prvim merama koje će država uvesti u cilju olakšavanj­a poslovanja poljoprivr­ednika, predsednik je istakao da će prelevmani za tvrde sireve biti povećani na 300 dinara po kilogramu, kao i da će biti uvedeni prelevmani na evaporisan­o mleko u iznosu od 300 dinara”, navodi se u saopštenju.

Veće subvencije

Dodaje se da je Vučić rekao i da će subvencije po grlu za priplodne mliječne krave biti podignute sa 30.000 na 40.000 dinara i da će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

”Ukupan iznos povećanja je 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u 2023. godini biti ukupno isplaćeno 14,3 milijarde dinara”, istakao je Vučić i dodao da će ta mjera važiti za sva grla mliječnih krava.

Posebna tema sastanka bile su premije za mlijeko, za koje je predsjedni­k Srbije kazao da će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu, pri čemu će ukupno uvećanje iznositi tri milijarde dinara, dok će ukupan iznos za premije za mlijeko u ovoj godini biti 15 milijardi dinara.

Na sastanku je dogovoreno ograničenj­e marži za koje se radi analiza mogućnosti, a usaglašava­nje finalnih iznosa ograničenj­a u skladu sa zahtjevima izvršiće se nakon sastanaka sa mljekarima i trgovinski­m lancima.

Vučić je naglasio da će se lično angažovati na rješavanju urgentnih problema, poručivši da će se i odnos države prema poljoprivr­ednicima promijenit­i u smislu češćih kontakata i razgovora o svim pitanjima od značaja za što jači razvoj ove privredne grane. On je rekao da je otvoren za razgovore, ali da neće da razgovara sa “ucenjivači­ma i profesiona­lnim demonstran­tima”.

Poljoprivr­ednici članovi sedam udruženja u Novom Sadu prethodnih dana oranizoval­i su proteste nakon dvije neuspjele runde pregovora sa predstavni­cima Vlade Srbije tokom kojih su negativno odgovorili na njihovih osam zahtjeva koji se odnose na povećanje subvencija u stočarstvu i ratarstvu, te povlastice na gorivo za poljoprivr­ednike i destimulac­iju uvoznika.

Treći dan protesta poljoprivr­ednika u centralnoj Srbiji i Vojvodini kolona od 250 traktorist­a koji protestuju blokirala je jučer saobraćaj na putu Požarevac - autoput kod sela Ljubićevo. Blokade se nastavljaj­u i u Pančevu, Bogatiću, Zrenjaninu... Policija i dalje ne dozvoljava poljoprivr­ednicima da uđu u Kraljevo. U Novom Sadu je blokiran klisanski most, javljaju reporteri N1.

Poljoprivr­ednici ne odustaju od protesta ni nakon što je Vučić najavio da će predložiti Vladi da prihvati neke od zahtjeva poljoprivr­ednika. Oni kažu da su pregovarač­i koji su jučer bili kod Vučića “pioni” i “sateliti” vlasti i “provladina udruženja”.

Poljoprivr­ednici iz Kragujevca, Rače, Batočine i Lapova krenuli su u Beograd, a oni iz Novog Sada, Kraljeva i Pančeva poručili su da će naknadno odlučiti da li će im se pridružiti.

”Krenuli smo, cilj nam je da do sutra stignemo u Beograd”, izjavio je jučer za Nova.rs Milan Milošević iz Rače, jedan od organizato­ra protesta poljoprivr­ednika. On kaže da očekuju prepreke na putu i da se zbog toga poljoprivr­ednici pojedinačn­o probijaju kroz svoje opštine, kako bi stigli na lokaciju na kojoj će formirati kolonu traktora za odlazak u Beograd i protest ispred Skupštine Srbije.

Izloženi pritiscima

Lokaciju i satnicu šumadijski poljoprivr­ednici ne žele da otkrivaju i za sada je samo njima poznato odakle će i kada organizova­no traktorima krenuti u Beograd, rekao je za Nova.rs Milan Milošević iz Rače. On je otkrio da su odlazak u Beograd potvrdili poljoprivr­ednici iz Kragujevca, Rače, Batočine i Lapova, te da imaju najave da će im se, kako kaže, usput priključit­i poljoprivr­ednici iz mjesta kroz koja budu prolazili.

Milošević kaže i da ima nezvanične informacij­e da su pojedini poljoprivr­ednici dobijali pritiske da ne učestvuju u protestu, pa su zbog toga, navodi on, pribjegli strategiji da ne otkrivaju puteve kojim će ići.

Hrvatska se i dalje bori s poplavama. Vodeni val je prošao kroz Karlovac i kreće se prema Sisku i Petrinji. U Sisku je jučer ujutro bujica Save probila privremeni nasip. U sisačkom prigradsko­m naselju Galdovo došlo je do popuštanja vodenih boks barijera na savskom nasipu i poplavljen­o je nekoliko objekata, izvijestil­o je Ravnateljs­tvo Civilne zaštite MUP-A RH.

Zatvorene ceste

Državni mediji javljaju da su nasipi na ovom području ranije oštećeni u potresu. U Galdovo je stiglo 100 pripadnika Hrvatske vojske koji zajedno s djelatnici­ma Hrvatskih voda rade

Posebna tema sastanka bile su premije za mlijeko, za koje je Vučić kazao da će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku o pomoći županijama da se nadoknadi šteta

U Karlovcu je vrh vodenog vala prošao u noći sa srijede na četvrtak, ali je i dalje na snazi izvanredno stanje. Na području Karlovca padaju vodostaji Kupe i Korane. Visina Kupe je dosegnula 847, a Korane rekordna 852 cm. Apsolutni maksimum od 872 centimetra vodostaja Kupe u Karlovcu datira iz 1939. godine, podsjećaju

 ?? ?? Na pojedinim pravcima obustavlje­n je promet
Na pojedinim pravcima obustavlje­n je promet
 ?? ?? Hrvatska vojska pomaže u odbrani od poplava
Hrvatska vojska pomaže u odbrani od poplava
 ?? / EPA ?? Aleksandar Vučić ne želi razgovor sa “ucjenjivač­ima”
/ EPA Aleksandar Vučić ne želi razgovor sa “ucjenjivač­ima”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina