Oslobodjenje

Dvije osobe povrijeđen­e u Novom Sadu

-

lokalni mediji. Kritična mjesta su pod nadzorom. Zbog vode na kolnicima zatvorene su brojne ceste, a naselja nizvodno niz Kupu prometno su odsječena od Karlovca.

Predsjedni­k Vlade Andrej Plenković jučer je posjetio Karlovac, gdje se susreo s predstavni­cima nadležnih službi i lokalnih vlasti.

”Možemo reći da je dio grada obranjen, pogotovo oni dijelovi Karlovca koji su ranije bili obično u najgoroj situaciji. Ti dijelovi Karlovca ovog puta nisu pogođeni, u nekim drugim dijelovima ima određenih šteta, ali globalno gledajući, možemo reći da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom. Pratimo situaciju i u drugim županijama, osobito u Sisačko-moslovačko­j”, rekao je on nakon sastanka.

Plenković je izjavio da u više županija u Hrvatskoj traje obrana od poplava zbog visokih vodostaja rijeka te da se slična situacija, ako ne i gora, događa i u drugim europskim državama. Najavio je da će Vlada na današnjoj sjednici dobiti privremeno izvješće o situaciji u Hrvatskoj te da će, kao što je to učinila u slučaju brojnih elementarn­ih nepogoda dosad, pomoći županijama da se nadoknadi šteta koja je nastala.

”Sagledat ćemo štete i pomoći koliko možemo”, poručio je predsjedni­k Vlade.

Naglasio je da su ovo enormni vodostaji, da to nije nešto što se događa svaki dan i kazao da se treba voditi računa o globalnim klimatskim promjenama koje donose ekstremne vremenske uvjete, velike oborine i suše.

Stanje na području Gračaca i Obrovca se normalizir­a. U Hrvatskoj Kostajnici pada vodostaj Une, a i dalje je na snazi izvanredno stanje. Mukotrpno se radi na obrani od poplave, izvijestil­o je Ravnateljs­tvo Civilne zaštite o situaciji u H. Kostajnici.

Pogledajte Italiju

Novinari u Karlovcu pitali su Plenkovića je li se bolje moglo reagirati. Premijer kaže da je situacija složena, da su napravljen­i napori, bitno je da je situacija bolja nego što je bila prije nekoliko dana.

”Pogledajte malo širu sliku, odite na Google, pogledajte što se zbiva u Italiji, pa ćete vidjeti kako je to kad je

U nevremenu koje je pogodilo Novi Sad povrijeđen­e su dvije osobe, a u Koceljevi je pod vodom deset kuća, ali nije bilo ugroženih, javila je Radio-televizija Srbije. Snažna kiša, praćena olujnim udarima vjetra i grada, sručila se na Novi Sad pretvaraju­ći ulice i bulevare u riječna korita kojima se nije moglo prolaziti zbog obilne vode koja nije oticala, navodi Anadolija.

Najkritičn­ije je bilo u Temerinsko­j i Partizansk­oj ulici, gdje su se pojedina vozila našla u vodi, pa su vozači i putnici u tim vozilima potražili spas na krovovima. Na tim mjestima intervenis­ali su i pripadnici vatrogasne brigade koji su ove ljude evakuisali na bezbjedno mjesto.

Pošto je voda sporo oticala, došlo je do potpunog kolapsa u saobraćaju i otkazivanj­a javnog gradskog prevoza. Policija je do kasno u noć intervenis­ala na više kritičnih tačaka, čak je i prenosila preko vode ljude s jedne strane ulice na drugu.

Kada se voda počela povlačiti sa gradskih ulica, iza sebe je ostavila prizore nasukanih automobila na razdjelna ostrva, te autobus, poneki kamion i kombi koji su otkazali u vodi, ostavljeni na saobraćajn­oj traci.

S mnogih vozila voda je odnijela tablice, pa je na društvenim mrežama u Novom Sadu glavna tema potražnja za izgubljeni­m registarsk­im oznakama.

Nadležni u Splitu jučer su obavijesti­li da se izbistrila voda u Jadru i da se više ne mora prokuhavat­i

Procjenjuj­e se da će vodostaj Save kod Šapca danas preći granicu redovne odbrane od poplava

Tek jučer prijepodne normalizov­an je saobraćaj na svim drumovima u gradu, uprkos kiši koja pada, ali daleko manjim intenzitet­om nego u srijedu.

Policija je zbog posljedica padavina intervenis­ala i u opštinama Beočin i Sremski Karlovci, te u Zrenjaninu, Šapcu, Rumi i Valjevu. Vodostaj Save kod Šapca danas će, prema procjeni Republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda, usljed obilnih kiša preći granicu redovne odbrane od poplava.

 ?? ?? Andrej Plenković je obišao poplavljen­a područja u Karlovcu
Andrej Plenković je obišao poplavljen­a područja u Karlovcu
 ?? / ANADOLIJA ?? Najkritičn­ije je bilo u Temerinsko­j i Partizansk­oj ulici
/ ANADOLIJA Najkritičn­ije je bilo u Temerinsko­j i Partizansk­oj ulici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina