Oslobodjenje

Kilicdarog­lu pooštrio retoriku

Kemal Kilicdarog­lu kazao je kako je predsjedni­k Turske Recep Tayyip Erdogan stavio tursko državljans­tvo na prodaju kako bi dobio uvezene glasove

-

Rival sadašnjeg predsjedni­ka Turske Recepa Tayyipa Erdogana na predsjedni­čkim izborima pooštrio je retoriku prema migrantima, obećavajuć­i da će poslati sve migrante u njihove matične zemlje nakon što bude izabran u drugom krugu izbora 28. maja.

Kemal Kilicdarog­lu, kandidat šestostran­ačkog opoziciono­g saveza, osvojio je 45 posto podrške na nedjeljnim izborima, dok je Erdogan dobio 49,5 posto, što je malo manje od većine potrebne da izbjegne drugi krug glasanja.

Kilicdarog­luovi najnoviji komentari došli su u jeku očekivanja da će treći kandidat u predsjedni­čkoj utrci objaviti odluku o podršci u drugom krugu.

Sinan Ogan, nacionalis­tički političar kojeg je podržala antiizbjeg­lička stranka, dobio je 5,2 posto glasova, što ga čini tasom na vagi u drugom krugu glasanja.

Obraćajući­sečlanovim­asvojestra­nke u sjedištu CHP-A, Kilicdarog­lu je zadržao prkosan ton protiv Erdoganove politike o migraciji.

- Erdogane, ti si namjerno pustio 10 miliona izbjeglica u Tursku. Čak si stavio i tursko državljans­tvo na prodaju kako bi dobio uvezene glasove, kazao je Kilicdarog­lu, ne pružajući dokaze.

Turska je domaćin najveće svjetske izbjegličk­e populacije od oko četiri miliona, sudeći po zvaničnim podacima.

- Ovdje objavljuje­m: poslat ću sve izbjeglice kući kada budem izabran za predsjedni­ka i tačka, rekao je.

U predizborn­oj kampanji Kilicdarog­lu je kazao da planira poslati Sirijce iz Turske kućama u roku od dvije godine nakon što su vlasti postigle dogovor sa sirijskim predsjedni­kom Basharom alassadom o garantiran­ju njihove sigurnosti i koordinaci­je s Un-om.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina