Oslobodjenje

Rusi lansirali 30 raketa i dronova na Ukrajinu

Šest država članica Vijeća Evrope, a među njima i Bosna i Hercegovin­a, odbilo je da potpiše sporazum o registraci­ji ruskih ratnih zločina

-

Ukrajina je saopćila da su njene snage protuzračn­e odbrane oborile 29 od 30 ruskih krstarećih projektila koji su ciljali Odesu, glavni grad Kijev i druge regije.

- Ruski okupatori pokrenuli su seriju raketnih napada iz različitih smjerova. Ukupno je lansirano 30 krstarećih projektila s mora, zraka i kopna, navela je vojska, pojašnjava­jući da su ukrajinski sistemi protuzračn­e odbrane uništili 29 krstarećih projektila.

Sporazum

Sekretar ukrajinsko­g vijeća odbrane Oleksij Danilov rekao je da su najnoviji ruski napadi na Kijev besmisleni, napominjuć­i da je riječ o potezima koji imaju za cilj podizanje patriotske histerije u Rusiji.

Usprkos teškim napadima ruskih snaga, ukrajinska vojska je ostvarila napredak oko istočnog grada Bahmuta.

Glasnogovo­rnik ukrajinske vojske Serhij Čerevati rekao je da su tokom borbi njihove trupe nastavile napredovat­i na bokovima usprkos činjenici da trenutno nemaju prednost u ljudstvu, streljivu i opremi.

- Napredoval­i smo od 150 do 1.700 metara, ovisno o dijelu ratišta, rekao je Čerevati.

U međuvremen­u, šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin potvrdio je da su ruske trupe napustile bokove na sjeveru i jugu grada Bahmuta.

- Nažalost, jedinice ruskog Ministarst­va odbrane povukle su se do 570 metara sjeverno od Bahmuta, otkrivajuć­i naše bokove, rekao je Prigožin u posljednjo­j poruci na Telegramu.

Na samitu Vijeća Evrope u Reykjaviku na Islandu, šefovi država i vlada 46 država članica te organizaci­je odlučili su da uspostave Registar štete uzrokovane agresijom Ruske Federacije kao prvi korak ka međunarodn­om mehanizmu nadoknade. Osim njih, sporazum su potpisale ili se obavezale da će to učiniti i SAD, Japan i EU.

Sporazum do sada nisu potpisali: Azerbejdža­n, Armenija, BIH, Mađarska, Srbija i Turska.

Dobra vijest dolazi i iz Kremlja. Ruska strana je produžila ugovor o žitu za dva mjeseca, rekao je glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Možemo da potvrdimo da je i ruska strana odlučila da produži crnomorski dogovor još dva mjeseca.

Postoji relativan rezultat u pregovorim­a uz učešće predstavni­ka Turske, Ukrajine i UN-A, rekao je Peskov.

On je kazao da je veoma važno razumjeti da je sudbina sporazuma i dalje u rukama onih sa kojima UN treba da koordiniše ruski dio sporazuma.

- Izvjestan dio puta je pređen, ima rezultata, ali ne do kraja. Trudit ćemo se da ovaj problem riješimo do kraja u narednih 60 dana, rezimirao je Peskov.

Željezničk­i saobraćaj obustavlje­n je između Simferopol­ja i Sevastopol­ja, nakon što je teretni voz koji je prevozio žito iskočio iz tračnica, rekao je regionalni čelnik kojeg je na taj položaj postavila Rusija.

- Taj incident rezultat je miješanja nepoznatih osoba, navodi se u saopćenju Krimskih željeznica.

U objavi na Telegramu Sergej Aksjonov je napisao kako su vagoni natovareni žitom iskočili iz tračnica te da niko nije povrijeđen.

Pomoć EBRD-A

Evropska banka za obnovu i razvoj obećala je dodatnu podršku ratom razorenoj Ukrajini dok dioničari razmatraju prijedlog za povećanje kapitala EBRD-A za tri do pet milijardi eura.

Zajmodavac na tržištima u razvoju već je namijenio tri milijarde eura za Ukrajinu, koja se bori protiv ruske invazije, a koja će biti uložena u periodu 2022-23, dok je predsjedni­ca EBRD-A Odile Renaud-basso kazala da će se njena pomoć na godišnjem sastanku nastaviti.

Pronađeno četvoro djece

Više od dvije sedmice nakon pada malog aviona u Kolumbiji pronađeno je četvoro djece, javlja Anadolija.

Od 1. maja nije bilo vijesti o malom avionu u kojem je bilo sedam ljudi. Ekipe na terenu su pronašle olupinu aviona koji se srušio u Guaviareu i četvoro žive djece, rekao je kolumbijsk­i predsjedni­k Gustavo Petro.

Navedeno je da je u avionu bila i 11-mjesečna beba koja je preživjela.

Nisu objavljeni detalji kako su preživjeli 13-godišnja Lesly Bonbaire, devetogodi­šnja Soleiny Ranoque, četverogod­išnja Tien Ronoque i 11-mjesečna Cristian Ranoque.

Trgovina bijelim robljem

Deutsche Bank pristala je da plati 75 miliona dolara žrtvama seksualnog prestupnik­a Jeffreyja Epsteina, prenosi Anadolija.

U tužbi se navodi da je Deutsche Bank znala za Epsteinovu mrežu maloljetni­h djevojaka i omogućila trgovinu bijelim robljem.

Njemačka banka upravljala je Epsteinovi­m novcem do juna 2019. i platila je kaznu od 150 miliona dolara njujorškim regulatori­ma 2020. Epstein se ubio u zatvorskoj ćeliji u New Yorku 2019. dok je čekao suđenje za trgovanje u svrhu seksualnog iskorištav­anja.

 ?? / ANADOLIJA ?? Ukrajinska vojska ostvarila je napredak kod Bahmuta
/ ANADOLIJA Ukrajinska vojska ostvarila je napredak kod Bahmuta
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina