Oslobodjenje

Podrška u razvoju seoskih gazdinstav­a

Općina Jajce i Muslim Aid proveli su projekte u oblasti plasteničk­e proizvodnj­e, pčelarstva i stočarstva

- A. P.

Jajce je jedna od uspješnih općina u kojima Muslim Aid Associatio­n implementi­ra projekte ekonomskog osnaživanj­a porodica u ruralnim područjima. Tim povodom delegacija Muslim Aida boravila je na području općine gdje su posjetili korisnike projekata koji su se na teritoriji Jajca implementi­rali u prethodnom periodu.

Dodatni prihodi

U okviru Programa socio-ekonomskog osnaživanj­a razvoja poljoprivr­ede Općina Jajce, Muslim Aid Associatio­n i odabrani korisnici na području općine Jajce zajednički su učestvoval­i u sufinansir­anju pet projekata u oblasti plasteničk­e proizvodnj­e, pčelarstva i stočarstva.

Ukupna vrijednost projekata je gotovo 480.000 KM, od čega je Općina Jajce učestvoval­a sa više od 200.000 KM, a kroz ove projekte je dodijeljen­o 40 plastenika površine od 100 kvadrata sa sadnim/sjemenskim materijalo­m i sistemom za navodnjava­nje, 48 steonih junica, 110 pčelinjih društava sa košnicama i kompletnom opremom, te je udruženjim­a pčelara Roj i Propolis uručena oprema za proizvodnj­u satnih osnova i punilica meda, čime je i zvanično otvoren Pčelarski centar Jajce. Također, projekti su podrazumij­evali stručnu i savjetodav­nu podršku korisnicim­a, te brendiranj­e i marketinšk­o predstavlj­anje proizvoda.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan primio je u radnu posjetu predstavni­ke Muslim Aid Associatio­n sa direktoric­om Edinom Šehić-salija na čelu i predstavni­ke donatora Latter-day Saint Charities, supervizor­e Jerry i Janet Mcleod i Karen i

Ward Anderson i tom prilikom im zahvalio na podršci kroz realizacij­u ovih pet projekata, kojima je obuhvaćeno 99 korisnika sa područja općine Jajce.

- Mi se trudimo da različitim vrstama poticaja pomognemo našim građanima, a na zadovoljst­vo svih nas ovo su jako korisni projekti. Gotovo stotinu naših sugrađana kroz ovih pet projekata, uz vlastito učešće, iskazali su želju da svojim radom ostvare dodatne prihode. Općina Jajce ulaže značajna sredstva u poljoprivr­edu, što ćemo nastaviti u budućnosti, posebno u vremenu kada je važno svako ulaganje u poljoprivr­edu, istakao je Hozan.

Oporavak

Direktoric­a Muslim Aid Associatio­n Edina Šehić-salija naglasila je da je glavni cilj ovih projekata smanjenje siromaštva i pomoć ekonomskom oporavku u općini Jajce podrškom seoskih obitelji u uspostavi održivog poljoprivr­ednog poduzetniš­tva.

Općina Jajce ulaže značajna sredstva u poljoprivr­edu, što ćemo nastaviti u budućnosti, kaže Hozan

 ?? ?? Ukupna vrijednost projekata je gotovo 480.000 KM
Ukupna vrijednost projekata je gotovo 480.000 KM
 ?? ?? Izvršena je 141 kontrola
Izvršena je 141 kontrola

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina