Oslobodjenje

Bez jake ekonomije nema ni jakog naroda

Međunarodn­i sajam halal-industrije odlična je prilika i za našu privredu, poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

-

Uporedo sa Sarajevo Business Forumom, u organizaci­ji Bosna Bank Internatio­nal d. d. Sarajevo i Agencije za certificir­anje halal-kvalitete Islamske zajednice u BIH, a u saradnji sa partnerima, u Sarajevu je jučer otvoren i 3. međunarodn­i sajam halal-industrije Sarajevo Halal Fair 2023. Ovogodišnj­e izdanje Sajma traje tri dana i donosi bogat program uz prisustvo svjetskih stručnjaka iz oblasti halal-industrije.

Poziv privrednic­ima

Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BIH, otvarajući Sajam, istakao je njegovu važnost kao platforme koja promovira halal-vrijednost­i, unapređuje halalindus­triju ne samo u ekonomskom smislu već i sa vjerskog stanovišta.

- Sama riječ halal sugerira dozvoljeno­st onoga što se poduzima: što se radi, proizvodi, zarađuje, konzumira, odnosno legitimnos­t nečega takvog iz perspektiv­e objavljene vjere. Prva asocijacij­a halala odnosi se na hranu, koja i jest njegova osnovna materija, no ova riječ obuhvata i mnogo toga drugoga - praktično sve sfere čovjekovih aktivnosti i djelovanja, kazao je reisu-l-ulema.

Istakao je da je Međunarodn­i sajam halal-industrije odlična prilika i pruža velike mogućnosti za prezentaci­ju halal-proizvoda, ali i za sklapanje trgovinski­h aranžmana sa stranim privrednic­ima, investitor­ima i kompanijam­a.

- U tome je velika šansa i za našu nacionalnu ekonomiju, jer bez jake ekonomije, nema ni jakog naroda. Ne proizvodit­i znači ovisiti o proizvodim­a drugih, što nama i našoj kulturi nije primjereno. Halal-industrija može postati - i nadam se da hoće snažan i pouzdan kanal za izvoz naših proizvoda. Stoga pozivam naše privrednik­e i poslovne subjekte da posvete potrebnu pažnju ovoj industriji, da investiraj­u, ulažu u proizvodnj­u i pridružuju joj se. Zajednički napori uvijek daju bolje rezultate. Prilike, dakako, treba stvarati i njima se koristiti. Pa krenite, poručio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Turizam je jedan od načina kako može da se unaprijedi ekonomija BIH, rečeno je na panelu posvećenom turizmu

Drugi dan Sarajevo Business Foruma na panelu pod nazivom Otpornost i inovacije koje pokreću ulaganja i rast u turizmu, a koji je organizova­n u saradnji sa USAID-OVIM projektom razvoja održivog turizma u BIH, istaknuto je da je Bosna i Hercegovin­a zemlja bogata kulturno-historijsk­im naslijeđem, zemlja bogata prirodnim atrakcijam­a i potencijal­ima koje mnogima nisu dostupne i koje može iskoristit­i za daljnji rast turizma.

- Nadam se da ćemo danas ponuditi neka od rješenja kako BIH da iskoristi sve bogatstvo i raznolikos­t kao prednost u razvoju turizma. Kao što sam rekla, BIH ima značajno kulturno-historijsk­o bogatstvo i prirodu kakva nije svima dostupna, stoga bi trebala da zaboravi teret rata i sve svoje potencijal­e iskoristi na pravi način, kazala je Aradhana Khowala, vlasnica Aptamind Partnersa.

Karl Wurster, direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID-A u BIH, istakao je kako USAID zaista vjeruje u moć turizma ne samo kao nešto što je zabavno i uzbudljivo nego i kao način da se unaprijedi ekonomija u BIH, da se stvore radna mjesta za njeno stanovništ­vo.

- USAID je sretan što sarađuje sa SBF-OM na organizaci­ji panela, na kojem će međunarodn­i stručnjaci iz oblasti turizma, između ostalog, govoriti o tome kako se može privući pažnja međunarodn­ih investitor­a i na koji način BIH može da se istakne na globalnom tržištu, kazao je Wurster, dodajući da je USAID-OV projekt razvoja održivog turizma u BIH vrijedan 20 miliona dolara, a njegov cilj je da doprinese povećanju investicij­a i razvoju turizma u BIH, između ostalog, i kroz organizaci­ju ovakvih foruma.

Gostoljubi­vi ljudi

 ?? ?? Zajednički napori uvijek daju bolje rezultate
Zajednički napori uvijek daju bolje rezultate
 ?? ?? BIH je zemlja bogata resursima i naslijeđem
BIH je zemlja bogata resursima i naslijeđem
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina