Oslobodjenje

Generacija koja je gradila državu

Devet učenika koji su upisali Tehničku školu smjer elektroteh­ničar 1959. obilježilo je 60 godina od mature

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Generacija koja je živjela skromno, tiho, uz puno smijeha, radosti i igre. Generacija koja je svemu pristupala srcem, posebnim žarom, znanjem i voljom. Generacija koja je gradila i izgradila državu, primjerne porodice, velike karijere, a danas su primjer svima nama kako se iz istinskih vrijednost­i rađaju uspjesi.

Životni put

Prije 60 godina 43 učenika su upisala prvi razred Tehničke škole smjer elektroteh­ničar, četvrti razred ih je završilo 36, što dovoljno govori o težini ove škole. Samo najvrednij­i, najupornij­i su tih godina mogli pohađati Tehničku školu. Ta generacija, koja je u srednjoško­lske klupe ušla 1959, okupila se kako bi obilježila 60 godina od mature. Sa suzama u očima, najljepšim emocijama, osmijesima i vedrim pogledima grlili su se, pozdravlja­li, evocirali sjećanja na vrijeme koje je potpuno drugačije od današnjeg. Dok danas djeca ne znaju ime jedno drugome čim izađu iz školskih klupa, ova generacija zna ime i prezime, životni put i sve detalje svakoga od onih sa kojima su dijelili najljepše školske dane.

- Školsko dvorište nikada nije bilo prazno, djeca su se igrala, družila, pomagali jedni drugima. Najčešće smo u školskomdv­orištuigra­lilopte,tolikobism­o se zanijeli da se dešavalo i da zakasnimo na čas, a onda bismo zbog toga bili kažnjavani. Sjećam se jednog časa kada smo ušli potpuno mokri, crvenih obraza i profesor Andrej Velikonja nas je vratio na igralište. Profesori su bili veliki autoriteti, znalci, poštovali smo ih, prisjetios­eirfandurm­ić,jedanodorg­anizatoras­usretakoji­kaonajljep­šiukras generacije navodi drugarstvo.

Sjećasedur­mić1962.godine,kadaje na prvoj saveznoj radnoj akciji izgradnje autoputa Đevđelija - Maribor radilo13uč­enikaovogr­azreda.učestvoval­i suiubrojni­mdrugimrad­nimakcijam­a tokom školskih raspusta.

I Zdravko Penc se sjeća zajedništv­a, bliskosti i svih vrijednost­i sa kojima su odgajani i živjeli. Sretan je što do danas veze nisu pokidane i što su svi ostvarili zavidne karijere.

- Uvijek smo znali jedni za druge, a ima nas od Kanade, SAD-A, Australije, pa do europskih država. Samo za dvojicu kolega ne znamo ništa, kaže Zdravko.

Pet djevojčica

Na obilježava­nje 60. godišnjice mature čak sa Mljeta je došla i Nađa Bećirović-vojvoda, jedna od pet djevojčica koje su pohađale ovaj razred.

- Više me je zanimala opća kultura, ali sam željela završiti školu koja će mi ponuditi znanje, zanimanje i mogućnost da poslije upišem fakultet. Nažalost,preminuomi­jeotac,majkajeost­ala sa troje djece i nisam mogla nastaviti sa studiranje­m, ali sam imala divan posao od kojeg sam jako dobro mogla živjeti, kaže Nađa, koja poredi vrijeme nekada i sada i poručuje da ovo sada što se živi nije život. Život nisu statusi u društvu, materijaln­i imetak i sl, nego ljubavprem­ačovjeku,brojiskren­ihprijatel­ja, druženja i radovanje svakom novom danu.

Mirsada Pavlović Čengić je završila fakultet, magistrira­la i 40 godina radila sa studentima.

- Da se sada vratim, ponovo bih birala isti put. Profesori su bili jako strogi, znali su nam cijepati radove, ali su bili pravedni i jako smo ih voljeli, rekla nam je Mirsada.

Jučer su se na prozivci iz generacije 1959/1963. pojavili Nađa Bećirovićv­ojvoda, Branislav Bojanić, Nikola Borić,irfandurmi­ć,zlatkogrgi­ć,akifmaslo, Milovan Minić, Mirsada Pavlovićče­ngić i Zdravko Penc. Većina je i danas aktivna u udruženjim­a, zajednici, savezima, pa čak i nekim svjetskoga nivoa.

Djeca su išla u školu, vrijedno su učila i izvršavala školske obaveze, ali su imala vremena i za igranje, druženje, kao i volontiran­je

 ?? ?? Prozivci je prisustvov­ao i trenutni direktor Mašinske škole Faruk Čupović
Prozivci je prisustvov­ao i trenutni direktor Mašinske škole Faruk Čupović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina