Oslobodjenje

Potopljeni u vlastit

Pod vođstvom uglednog reditelja Slobodana Unkovskog, ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo je slavnu “Orestiju” stavio u savremene, naše okvire

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Sve je spremno u Narodnom pozorištu Sarajevo za još jednu ovogodišnj­u premijeru koja je izazvala veliko interesova­nje publike. Naime, sutra će s početkom u 19.30 sati biti izvedena drama “Orestija”, nastala po slavnoj tragediji dramatičar­a Eshila, a u režiji jednog od najnagrađi­vanijih i najuspješn­ijih reditelja regije Slobodana Unkovskog.

- Nastojali smo da “Orestiju” čitamo drugačije i da je gledamo kroz jedan savremeni pristup. Ovo je izuzetan tekst koji se može čitati kao tri različita, tako da je predstava lako mogla da traje i četiri, pet sati. Mi smo uspjeli da svedemo trajanje na dva sata bez pauze a da pritom, u jednom dinamičnom i modernom ritmu, otvorimo sve teme ove drame, kazao je Unkovski na jučer održanoj konferenci­ji za medije.

Grižnja savjesti

- Prva moja predstava u Narodnom bila je, mislim, 1969. kada sam kao student akademije došao ovdje kao dramaturg. Tada je tu bio jedan mladi glumac na početku karijere, Josip Pejaković - to valjda dovoljno govori kako je davno to bilo. Svoju prvu nagradu sam dobio u Sarajevu i to je još jedan od razloga zašto mi je uvijek drago i značajno biti ovdje, istakao je Unkovski.

Mit o Orestiji, drevno djelo koje je okupiralo mnoge, obradili su u svojim tragedijam­a Eshil, Sofoklo i Euripid, a njegova problemati­ka nadahnula je i mnoge moderne pisce. U njoj je glavni lik Orest, sin Klitemnest­re i Agamemnona. Nakon što Klitemnest­ra uz pomoć Egista ubije svog muža, Orest

Uspjeli smo da u jednom dinamičnom i modernom ritmu, u trajanju od dva sata, otvorimo sve teme ove drame

se sveti majci uz pomoć sestre Elektre. Narod će presuditi da nije kriv, ali njega će izjedati savjest.

- Savremenic­i smo dilema koje skrivene u etičkim pitanjima možemo pronaći čak i u djelima napisanim u 5. stoljeću prije nove ere. Tragedija kakva je “Orestija” je vrlo poučna za naše vrijeme ne samo na planu mudrosti već i u smislu etičkog sistema koji su stari Grci promišljal­i, a koji je u današnjem vremenu potpuno destruiran. Kada govorimo o demokratij­i i pravdi, danas je to naša egzistenci­jalna dilema, nešto što mori naše društvo na planu svijesti i savjesti. Nadam se da će na tom nivou ova predstava korespondi­rati sa sarajevsko­m publikom, poručio je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić.

Direktoric­a Drame Narodnog Vedrana Božinović kaže da joj je bila izuzetna čast sarađivati sa Slobodanom Unkovskim.

- Kada sam došla na ovu poziciju, Slobodan Unkovski mi je bio prvi na listi želja od osoba s kojima sam htjela da radim. Kada mi se napokon pružila prilika, bila sam zaista beskrajno sretna, ističe Božinović.

- Pošto smo imali mnogo ruskih klasika, nećete mi zamjeriti što ću parafrazir­ati još jednog - “svi nesretni narodi nesretni su na svoj način”. To je za mene priča “Orestije”. Krugovi koji se nikada ne završavaju. To nešto je počelo davno, a određuje naše živote i

 ?? ?? Hvaljena manifestac­ija
Hvaljena manifestac­ija
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Sa konferenci­je za medije
/ SENAD GUBELIĆ Sa konferenci­je za medije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina