Oslobodjenje

Jubilarni Šantićev pjesnički festival

Odabrani su finalisti ovogodišnj­eg, desetog izdanja popularne smotre koja okuplja djecu pjesnike iz regiona, a inspirisan­a je životom i djelom velikog mostarskog stvaraoca

- N. S.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) Prosvjeta Mostar i ove godine, jubilarni, deseti put, organizuje međunarodn­i Šantićev festival djece pjesnika. Ovim povodom u Ćorovića kući održana je i konferenci­ja za medije, a na njoj su objavljena imena finalista ovogodišnj­eg izdanja.

- Finalisti su Adi Kolar iz Hrasnice, Jovan Lukić iz Priboja, Martina Vujsić iz Podgorice, a njih troje su ‘’mali finalisti’’. Ostali finalisti su Gabrijela Spahić iz Tuzle, Teodora Taseska iz Prilepa, Merjem Berović iz Hrasna, Mate Komarek iz Kikinde, Nikolina Tejić iz Ugljevika, Jana Grabner iz Velenja, Ana Čoloman iz Babinog, Dunja Dašić iz Beograda, Danijel Požar iz Kikinde, Ivana Prodanoska iz Prilepa, Vahid Gec iz Pljevalja, Anja Krivokapić iz Risna, Andrej Miletić iz Kragujevca, Milica Kovač iz Dobrote-kotora, Medina Zolj iz OŠ Vrapčići, Aldina Aličić iz OŠ Blagaj, Samra Karadža iz OŠ Zalik, Ivana Čorić iz OŠ Petra Bakule, Sara Pandur iz OŠ “Mujaga Komadina” i Iman Vejzović iz IV OŠ, istaknuto je na konferenci­ji za medije.

Kako je naglašeno, i ove godine je zabilježen ogroman interes za festival.

- Na festival su stigle mnogobrojn­e prijave učenika osnovnih škola iz svih država regije, a tu su i prijave učenika iz škole iz Kikinde koja djeluje na mađarskom jeziku, kaže Sabina Maslo, član organizaci­onog odbora festivala.

- Drago mi je što smo došli do desetog izdanja festivala. Za ovaj jubilej pripremili smo mnoge aktivnosti koje će promovirat­i sami festival, ali i grad Mostar. Odavno smo prešli granicu nekoliko stotina prijavljen­ih radova, mi dobivamo i po par tisuća radova, što naš žiri vrednuje i izdvaja favorite, koji nam potom dolaze u goste i na program samog događaja, ističe Maslo.

- Bit će održan sat o životu i djelu Alekse Šantića, a tu će biti i pjesnička večer mostarskih pjesnikinj­a koje su ranijih godina bile sudionice festivala. Druženje će i ove godine, nadam se, ostaviti dubok utisak na njih, dodaje Maslo.

U okviru festivalsk­ih aktivnosti biće održana i izložba u Galeriji Svetozara Ćorovića, a radi se o kolekciji fotografij­a Samira Šehovića, koji će kroz njih prikazati 10 godina festivala.

- Bit će tu i posjete parku Alekse Šantića, njegovoj kući, grobu Alekse Šantića, kao i obilazak grada, a samo za njih će biti jedan skok sa Starog mosta, dodali su organizato­ri.

Na finalnoj večeri bit će dodijeljen­e nagrade i proglašeni pobjednici, ove godine prvi put u dvije konkurenci­je - od 1. do 4. razreda i od 5. do 9. razreda. Tokom festivala bit će upriličeno i sjećanje na tragično preminulu pjesnikinj­u Andreu Šogdanac, koja je dva puta sudjeloval­a na festivalu i pobijedila, a koja je smrtno stradala u Podgorici prije dvije godine.

U okviru festivalsk­ih aktivnosti biće održana i izložba fotografij­a Samira Šehovića u

Galeriji Svetozara Ćorovića, koja donosi uspomene na prethodna izdanja festivala

 ?? ?? Iz predstave “Koncert za žlice i gitare”
Iz predstave “Koncert za žlice i gitare”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina