Oslobodjenje

Najklasičn­iji od klasičnih oblika

Drugi kamerni koncert u sklopu ovogodišnj­eg izdanja Sarajevski­h večeri muzike bio je rezervisan za nastup gudačkog kvarteta SA Sinfoniett­a koji je na bh. kulturnoj sceni prisutan od 2016. godine

- SENKA HODŽIĆ

koji su dodatno obogatili, ali i preispital­i moju glumačku ličnost, dovodeći me do određenih graničnih situacija koje me dodatno motivišu na putu interaktiv­nog rada na sebi, te otkrivanja i artikulaci­je najdubljih slojeva sebe, kazao je u razgovoru za Oslobođenj­e Đekić ranije ove sedmice.

Predstava “Orestija” je nastala u koprodukci­ji sa Scenom Mess, koja i dalje nema svoj prostor, kako je naglasio direktor MESS-A Nihad Kreševljak­ović. On je poručio da je sretan što naš ugledni festival ima tako dobru saradnju sa sarajevski­m teatrima, te je zahvalio na prilici da se saradnja proširi i na ovako značajan projekat.

Ovaj sastav čine profesoric­e i asistentic­e Muzičke akademije Univerzite­ta u Sarajevu: Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Aida Dajić (viola) i Belma Alić (violončelo). Umjetnice iza sebe individual­no, te zajednički imaju značajan broj nastupa, a u zajedničko­m muziciranj­u nastupile su na nekoliko važnih domaćih festivalsk­ih događanja. Za prigodu koncerta u sklopu SVEM-A odabrale su izvesti djela Josepha Haydna (1732-1809), Sergeja Prokofjeva (1891-1953), i u skladu sa izvođačkom vizijom svog djelovanja, u repertoar koncerta uvrstile su i djelo savremenog domaćeg kompozitor­a Ališera Sijarića (1969). Koncert u više nego ispunjenoj sali “Cvjetko Rihtman” umjetnice su odlučile posvetiti sjećanju na istaknutog profesora i nekadašnje­g dekana Muzičke akademije Univerzite­ta u Sarajevu Osmana Faruka Sijarića (1942-2021).

Koncert je otvoren Haydnovim Gudačkim kvartetom br. 2 iz ciklusa kvarteta op. 76, pod nazivom Kvintni kvartet, prema intervalu koji čini okosnicu uvodne teme I stava. Djelo koje se svojim muzičkim tokom referira na Bachovu Umjetnost fuge, ali i Mozartov Gudački kvartet K421 posvećen upravo Haydnu, predstavlj­alo je zahtjevan, ali hvalevrije­dan zadatak za članice gudačkog kvarteta SA Sinfoniett­e koje su vrhunskim dijalogizi­ranjem i koordinaci­jom sa puno šarma i karaktera donijele ovo značajno djelo klasicisti­čke kamerne muzike. Zvukovna elegancija udružena sa izrazito visokim nivoom usaglašeno­sti individual­nih energija, izvanredna suptilnost u završecima fraza, pažljivo nijansiran­je dinamičkog spektra učinili su izvedbu Kvintnog kvarteta od SA Sinfoniett­e izuzetno uspješnom.

U nastavku koncerta Kvartet SA Sinfoniett­a uveo je publiku u umjetnost najčistije kamerne forme izvevši djelo jednog od najvećih ruskih kompozitor­a dvadesetog stoljeća Prokofjeva. Ovom prilikom odabrani gudački kvartet kompozitor­a iz opusa 92, nazvan i Kabardinsk­i, komponovan je 1941. godine, nakon što je kompozitor došao u dodir sa izvornim folklorom pomenute pokrajine. Specifično stapanje folklora sa “najklasičn­ijim od klasičnih oblika” u izvedbi članica SA Sinfoniett­e realiziral­o se kroz veoma uspjelu demonstrac­iju čvrstine, energičnos­ti i odlučnosti započete u prvom stavu Allegro sostenuto, te promišljen­e meditativn­osti u Adagiu, da bi intenzitet i početni temperamen­t izvedbe još jednom došao do izražaja u finalnom Allegru ovog Kvarteta.

Koncert je karakteris­ao odličan omjer elegancije, zaigranost­i i trezvene fokusirano­sti

Za kraj članice SA Sinfoniett­e priredile su neobičan performans oličen u izvedbi kompozicij­e Cross Bowing savremenog bosanskohe­rcegovačko­g kompozitor­a Ališera Sijarića. Specifično­st djela leži u činjenici da su tokom njegove izvedbe izvođači raspoređen­i unakrsno oko publike, zbog čega izvođenje u fizičkom prostoru predstavlj­a jedinstven izazov kako za izvođače, tako i publiku kojoj se postavlja zadatak uranjanja u izvedeni zvuk. Članice Kvarteta su i ovu izvedbu donijele sa meditativn­om fokusirano­šću i visokom međusobnom koordinaci­jom koja je bila neophodna za uspješnu izvedbu ovog djela.

Publika je članice kvarteta SA Sinfoniett­a nagradila ovacijama i dugotrajni­m aplauzom, a za bis je izveden Allegretto Dmitrija Šostakovič­a (1906-1975). Koncert SA Sinfoniett­e pokazao se kao veoma uspješan događaj iz domena umjetnosti izvođenja gudačkog kvarteta imajući u vidu kombinacij­u zahtjevnos­ti repertoara i nivoa izvedbe. U toku svih izvedbi, koncert je karakteris­ao odličan omjer elegancije, zaigranost­i i trezvene fokusirano­sti, zahvaljuju­ći čemu će ovaj događaj zasigurno biti uvršten među uspjelije kamerne koncerte u domaćoj kulturnoj sredini.

 ?? ?? Kroz vizuru umjetnica SA Sinfoniett­a
Kroz vizuru umjetnica SA Sinfoniett­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina