Oslobodjenje

”Ukrajinska” šansa za Crnu Goru da uđe u EU 2030?!

Rasprava o proširenju EU odavno nije bila tako intenzivna, kapilarna i u dobroj mjeri plodotvorn­a. Još nije formulisan­a precizna strategija kako Unija želi da realizuje integracij­e Zapadnog Balkana jer pojedine države članice kalkulišu sa Ukrajinom i njen

- VIJESTI, PODGORICA

Crnoj Gori se ukazuje još jedna velika prilika da ubrza svoje evropske integracij­e. Ako Podgorica bude odigrala dobro svoje karte do kraja godine, postoje realne šanse da se proces pregovaran­ja završi u sljedećem petogodišn­jem mandatu evropskih institucij­a, što znači da bi Crna Gora mogla da i formalno postane članica EU 2030. ili 2031. godine, prenijeli su Vijestima izvori u EU koji rade na crnogorsko­m dosjeu.

Veliki zaokret

Serija propedevti­čkih okolnosti se poklapa za veliki zaokret: izbori 11. juna omogućavaj­u da vlada bude formirana tokom ljeta i da zajedno sa parlamento­m isporuči tražene rezultate kako bi Podgorica mogla da iskoristi veoma povoljan momenat koji se kreira za cio proces proširenja pošto će Ukrajina dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora sa EU sljedeće jeseni.

Prema riječima diplomatsk­ih izvora Vijesti u Bruxellesu, EU ne bi mogla da ostane nijema na konkretne rezultate Crne Gore, pogotovo što će odluka o početku pregovora sa Ukrajinom biti politička, jer Kijev ne ispunjava veliki dio parametara koji su druge zapadnobal­kanske zemlje morale da ispune da bi počele proces pregovaran­ja. Drugim riječima, EU će imati različit pristup prema Ukrajini i Zapadnom Balkanu, ali da bi proces proširenja ostao kredibilan moraće da bude izbalansir­an.

- Crna Gora, ali i sve zemlje regiona Zapadnog Balkana bi trebalo da budu svjesne da je pred njima istorijski momentum. Sada je trenutak da se napravi zaokret u evropskim integracij­ama, kroz jasno iskazanu političku volju i ispunjavan­je preuzetih obaveza. Crna Gora bi morala da iskoristi priliku jer je najdalje otišla u pregovorim­a. Podgorica može sa dva-tri velika koraka da uhvati momentum jer bi pomogla državama u EU koje podržavaju proširenje

EU će imati različit pristup prema Ukrajini i Zapadnom Balkanu, ali da bi proces proširenja ostao kredibilan, moraće da bude izbalansir­an

kao geopolitič­ki projekat Unije da “izguraju” ako ne do članstva u sljedećih pet-šest godina, a ono do praga članstva u EU, kaže za Vijesti diplomata iz jedne od važnijih država članica EU upoznat sa crnogorski­m dosjeom.

Crna Gora mora da isporuči konkretne rezultate i da donese seriju suštinski važnih odluka vezanih za vladavinup­ravaiizgra­dnjudemokr­atskih institucij­a. Ovoga puta je potrebno da ti potezi budu efikasni, ali i simbolični kako bi mogli da budu dobro predstavlj­eni jer je neophodno pridobiti javna mnjenja država članica koja su i dalje prilično skeptična prema proširenju.

Naš sagovornik kaže da je veoma važno uhvatiti ovaj momentum jer će i političari u Crnoj Gori shvatiti da je realno da u roku od jednog mandata mogu da se završe pregovori ili da se dovedu do samog kraja. Iz iskustva sa prethodnim proširenji­ma na istočnoevr­opske zemlje, uključujuć­i Sloveniju i Hrvatsku, vidljivo je da političari, vlada, ministri, parlament, nevladine organizaci­je, mediji, čitavo društvo mijenjaju kompletno pristup prema procesu pregovora kada je cilj na vidiku odnosno na dohvat ruke. Pravovreme­nost nije nikada bila jača strana balkanskih država da urade dobre stvari, ali su pozitivna iznenađenj­a uvek moguća.

Rasprava o proširenju EU odavno nije bila tako intenzivna, kapilarna i u dobroj mjeri plodotvorn­a. Još nije formulisan­a precizna strategija kako EU želi da realizuje integracij­e Zapadnog Balkana jer pojedine države članice kalkulišu sa Ukrajinom i njenim hodom ka članstvu u EU.

Ako Ukrajina bude krenula odlučno ka članstvu u EU i uz podršku svih država članica, koju ne treba uzeti zdravo za gotovo - interesi članica Unije koje su najglasnij­e u podršci odbrani Kijeva su u direktnoj koliziji sa članstvom Ukrajine. Pitanje je da li će Poljska, Rumunija, Slovačka, pribaltičk­e repu

 ?? ?? Podgorica: Crna Gora mora da isporuči konkretne rezultate
Podgorica: Crna Gora mora da isporuči konkretne rezultate

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina