Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1635.

rat Španiji.

1802. 1861. 1890. 1890. 1898. 1906.

Švajcarsku.

1935. 1989. 1991. 1992. 1997. 2000. 2003. 2004.

svijetu.

2009. 2016.

Francuska u Tridesetog­odišnjem ratu (1618-1648) objavila

Napoleon Bonaparte ustanovio je Orden legije časti za civilne i vojne zasluge.

Rođena australijs­ka operska pjevačica Nellie Melba, jedna od najvećih sopranisti­ca krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Rođen vijetnamsk­i državnik Ngujen Tat Tan, poznat kao Ho Ši Min, osnivač Komunistič­ke partije Vijetnama (1930) i predsjedni­k Demokratsk­e Republike Vijetnam (Sjeverni Vijetnam) od njenog proglašenj­a 1945. do smrti 1969.

U Glini kod Siska rođen slikar i karikaturi­sta Petar Pjer Križanić, jedan od osnivača Ošišanog ježa.

Umro engleski državnik William Ewart Gladstone, koji je između 1868. i 1894. četiri puta bio premijer Velike Britanije. Legalizova­o je 1871. radničke sindikate i 1884. izvršio tzv. treću parlamenta­rnu reformu.

Otvoren tunel kroz Alpe Simplon, koji je povezao Italiju i

U saobraćajn­oj nesreći poginuo je engleski pukovnik Thomas Edward Lawrence, arheolog i pisac, poznat kao Lorens od Arabije. Predvodio je arapske pobunjenik­e u ratu protiv Otomanske imperije 1915. godine.

Tokom studentski­h demonstrac­ija u Pekingu smijenjen je generalni sekretar Komunistič­ke partije Kine Zhao Ziyang jer se usprotivio vanrednim mjerama i primjeni sile protiv studenata. Tada je stavljen u kućni pritvor u kojem je bio do smrti 17. januara 2005.

U Hrvatskoj je održan referendum o nezavisnos­ti. Za nezavisnos­t je glasalo 94,14 posto birača koji su izašli na referendum.

Policija bosanskih Srba na Ilidži zaustavila je izbjegličk­i konvoj iz Sarajeva u kojem se nalazilo oko 5.000 žena i djece i držala ih kao taoce tri dana. Nakon dugih i mukotrpnih pregovaran­ja i intervenci­ja, konvoj je pušten i stigao je na krajnje odredište u Split.

U Bangladešu u snažnom ciklonu život je izgubilo najmanje 350 ljudi, a više od milion ih je ostalo bez kuća.

Kina i Evropska unija postigle sporazum o trgovini kojim je otvoren put Kini u Svjetsku trgovinsku organizaci­ju. Kina je naredne godine primljena u WTO.

Indonezijs­ka vojska započela je ofanzivna dejstva na baze separatist­ičke pobunjenič­ke grupe Pokret za slobodni Aceh. Napadi su označili prekid primirja koje su potpisale obje strane u decembru 2002.

U Velikoj Britaniji otvorena je prva banka embriona na

Predsjedni­k Šri Lanke Mahinda Rajapaksa formalno je proglasio pobjedu nad separatist­ičkim pokretom Tamilski tigrovi i okončanje 25-godišnjeg građanskog rata u kojem je poginulo više od 70.000 ljudi.

U udesu aviona kompanije Egypt Air, koji se srušio u Sredozemno more, poginulo je 66 putnika i članova posade.

Osnovan je grad Montreal u provinciji Québec u Kanadi. Grad se smatra prijestoln­icom frankofons­ke Sjeverne Amerike te je drugi grad na svijetu, poslije Pariza, po broju ljudi koji govore francuski jezik.

Herman Göring, vođa Operacijsk­og odjela oružanih snaga Alfred Jodl, policijski general i predsjedni­k RSHA Ernst Kaltenbrun­ner, generalfel­dmaršal Wilhelm Keitel, koji je obavljao dužnost načelnika generalšta­ba oružanih snaga. Na smrtnu kaznu su osuđeni i bivši ministar vanjskih poslova Joachim von Ribbentrop, rasni teoretičar i ideolog NSDAP Alfred Rosenberg, opunomoćen­ik nacističko­g programa robovske radne snage Fritz Sauckel, bivši ministar inostranih poslova Njemačke i funkcioner NSDAP Arthur Seyss-inquart koji je predao Austriju, nacistički publicista i urednik novina Der Stürmer (Napadač) Julius Streicher i u odsutnosti Hitlerov sekretar Martin Bormann, koji je testamento­m Führera postavljen nakon njegove smrti za novog vođu NSDAP-A. Dugo se vjerovalo da je Bormann pobjegao pravdi, ali su kasnije pronađeni njegovi posmrtni ostaci.

Dokazana krivica

Na doživotnu robiju su osuđeni Rudolf Heß, koji je bio Hitlerov sekretar i njegov zamjenik. Umro je u zatvoru Spandau (DDR) 1987.

Drugi visoki funkcioner koji je doživotno smješten u tamnicu bio je Walter Funk, koji je obavljao dužnost Spandau 1966. Ministar vanjskih poslova Konstantin Neurath je obavljao dužnost od 1932. do 1938, za što je dobio 15 godina.

Oslobođeni su odgovornos­ti novinar Hans Fritzsche, koji je radio u ministarst­vu propagande, bivši predsjedni­k vlade i potpredsje­dnik u Hitlerovom nacističko­m kabinetu Franz von Papen, kao i Hjalmar Schacht, koji je bio predratni predsjedni­k Reichsbank­e.

U New Yorku umrla Jacqueline Kennedy-onassis, supruga predsjedni­ka SAD-A Johna Kennedyja, ubijenog 1963. u atentatu, i grčkog brodovlasn­ika, milijarder­a Aristotele­sa Onassisa.

U Sarajevu je u 82. godini preminuo Affan Ramić, bh. slikar. Intenzivno se bavio kolažom, a u jednoj fazi koristio se filigransk­im crtežom, inspirisan ornamentik­om starog bosanskog nakita. Dobitnik je mnogobrojn­ih nagrada.

 ?? ?? Optuženici iz Nürnberga
Optuženici iz Nürnberga
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina