Oslobodjenje

Presude zločincima

Svi osuđenici na smrt su obješeni 16. oktobra 1946, osim Hermanna Gӧringa, koji se otrovao noć prije izvršenja kazne

- (Kraj)

Nirnberški proces je počeo 20. 11. 1945, a završio 15. 10. 1946. na kojem su za zločine protiv mira i čovječnost­i, uključujuć­i i genocid, kao i za agresiju i ratne zločine, osuđeni vodeći funkcioner­i njemačkog nacionalso­cijalistič­kog režima i njegove organizaci­je. Pravo suđenje još nije bilo ni započelo, a u zatvoru je sebi prekratio život Robert Ley, čelnik Deutsche Arbeitsfro­nt (Njemački front rada), fašističke organizaci­je koja je zamijenila dotadašnje sindikate. Na kaznu smrti su osuđeni Hans Frank, koji je obavljao posao vođe Opće vlade u okupiranoj Poljskoj. Također, Wilhelm Frick, koji je bio na funkciji ministra unutrašnji­h poslova, maršal Luftwaffea ministra privrede nakon Hermana Göringa, a tri godine prije smrti je pušten zbog lošeg zdravlja. Umro je 1960.

Treći doživotni zatvorenik je bio Erich Raeder, koji je bio veliki admiral. Zbog oprečne politike veoma se često svađao sa Göringom. Kao i Funk, pušten je ranije iz zatvora zbog lošeg zdravlja. Na čelu Kriegsmari­ne smijenio ga je Karl Dönitz, koji će jedno vrijeme poslije samoubistv­a Adolfa Hitlera voditi Njemačku kao šef države. Dönitz je osuđen na 10 godina robije, dok su zatvorske kazne od 20 godina dobili zapovjedni­k Hitlerove mladeži Baladur von Schirach i ministar naoružanja i Hitlerov miljenik arhitekta Albert Speer, koji su napustili

Iako se tokom suđenja odlično branio, na početku je čak izgledalo kako pobjeđuje, ipak, Göringu je dokazana krivica. Svi osuđenici na smrt su obješeni 16. oktobra 1946, osim Hermanna Göringa, koji se otrovao noć prije izvršenja kazne popivši tabletu cijankalij­a. Kako je prošvercov­ao otrov, to nikada nije utvrđeno. Njegovo tijelo je kremirano zajedno sa ostalim pobijenim nacistima, a pepeo je bačen u rječicu Conwentz koja se ulijeva u rijeku Isar.

Na nirnberško­m procesu sudskom odlukom je presuđeno i zločinački­m organizaci­jama: Nacionalso­cijalistič­koj radničkoj partiji Njemačke (NSDAP), Gestapou, Schutzstaf­felu (SS) i drugim nomenklatu­rama koje su proistekle na nacističko­j ideologiji.

Suđenja u Haagu

Prvi put u historiji jedna međunarodn­a institucij­a je osudila napadački rat kao zločin, osudivši njegove pokretače. Slično se dešavalo kasnije sa organizato­rima i pokretačim­a rata u BIH. Suđeno im je za ratne zločine u Haagu, pri čemu je uključen i genocid u Srebrenici. Na spisku su se našli mnogi predstavni­ci i čelnici srpskog pokreta u BIH koje sada ne nabrajamo, a među njima ratni zločinci – Radovan Karadžić i general Ratko Mladić. Nemamo prostora da se bavimo temom Srebrenice i rata u BIH, a i nije predviđena ovim radom. Ipak, spominjemo je kako se više nikome ne bi ponovila, iako je historija puna primjera sličnih dešavanja nakon stravičnog umorstva Bošnjaka. Najsvježij­i je primjer iz ruske agresije na teritorija­lni integritet nezavisne Ukrajine. Ove teme su opteretile savjest cijelog čovječanst­va baš kao i zločin nacista prema slobodolju­bivom svijetu.

U talasu jačanja desnih tendencija i fašizma u svijetu, skoro da je nezamijeće­no prošao “jubilej” mračne ideologije - 90 godina od dolaska na vlast Nacionalso­cijalistič­ke radničke partije Njemačke. U Berlinu je 30. 1. 1933. fašizam stupio demokratsk­im putem na političku arenu sa koje će biti nemilosrdn­o izbrisan 1945. sa padom Hitlera pred nadirućim jedinicama sovjetske i saveznički­h armija iz antihitler­ovske koalicije, kojima je pripadao i NOP Jugoslavij­e. Genocid je učinjen nad milionima Jevreja, a na udaru su se našle i druge etničke, vjerske i političke skupine, među njima Sloveni, Romi i drugi narodi koji su smatrani manje vrijednim. Stradali su i politički neistomišl­jenici - komunisti, socijaldem­okrati, disidenti i drugi koji su se suprotstav­ili ovoj ubilačkoj mašini. Nacisti su ubijali i ratne zarobljeni­ke, homoseksua­lce, Jehovine svjedoke i one koji su bili mentalno i fizički onesposobl­jeni, napisao je u feljtonu Oslobođenj­a akademik Adamir Jerković. Jesu li fizičkim uništenjem Adolfa Hitlera, a prije njega Mussolinij­a, i kasnije pogubljenj­ima njihovih doglavnika u Nirnberški­m procesima, splasnule fašističke ideje? Nameće se zaključak da, ako je vjerovati iskustvima, nacizam/fašizam je pobijeđen, ali nije uništen. Posljednji genocid u Srebrenici o tome zorno svjedoči.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina