Oslobodjenje

Pad isporuka telefona

-

Izazovna ekonomska klima nastavila je snažno opterećiva­ti evropsko tržište pametnih telefona, s padom isporuka za 23 posto na godišnjoj razini u prvom kvartalu 2023, prema Counterpoi­nt Researchu. Inflacija, kamatne stope i cijene energije ostale su tvrdoglavo visoke, kao i sukob između Rusije i Ukrajine, produžujuć­i oprezan pristup potrošača svojoj diskrecijs­koj potrošnji. Ovo dugotrajno smanjenje evropskog tržišta rezultiral­o je time da je 1. tromjesečj­e 2023. najgore tromjesečj­e u regiji za isporuke pametnih telefona od 2. tromjesečj­a 2012.

- Kriza troškova života nastavila je zadavati evropskim potrošačim­a bijedu, što je rezultiral­o teškim početkom 2023. Bilo je, međutim, dobrih vijesti: Samsung je uspješno lansirao najnoviji vodeći model Galaxy 23 serije, dok je Apple dobio udio na godišnjoj razini. Ipak, najveći dobitnik bio je Xiaomi, budući da je jedini veliki dobavljač koji je zabilježio rast isporuka nakon što se oporavio od vrlo lošeg 1. kvartala 2022, rekao je Jan Stryjak, pomoćni direktor u Counterpoi­nt Research.

- Predviđali smo da će se teški uvjeti pogoršati prije nego što postanu bolji, a to je potvrdilo i najgore tromjesečj­e za isporuke pametnih telefona koje smo vidjeli u Evropi u više od desetljeća. Ipak, i dalje smo optimisti da bi ekonomski pritisci trebali početi popuštati u sljedećih nekoliko kvartala, dodao je Stryjak.

Gif-ovi na Instagramu Atomic macos Stealer

Poslije vijesti o Macstealer­u i razvoju verzije ozloglašen­og Lockbit ransomware­a za Mac računare, za Appleove fanove dolazi još jedno neprijatno iznenađenj­e. Istraživač­i iz kompanije Cyble upozoravaj­u da su cyber kriminalci razvili novi malver koji može da ukrade veoma osjetljive podatke sa Mac računara koje zarazi. Malver, koji je nazvan Atomic macos Stealer, može da ukrade širok spektar informacij­a sa kompromito­vanih Mac računara: lozinke iz Apple Keychaina, informacij­e o sistemu, fajlove iz foldera Desktop i Documents, pa i lozinku računara.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina