Oslobodjenje

Personal Voice funkcija

Personal Voice omogućava korisnicim­a da kreiraju sintetizov­ani glas koji će zvučati poput njihovog, a Apple uvodi i modernizov­ane verzije osnovnih aplikacija

-

Konačno korisnici Instagrama mogu da odgovaraju na objave korištenje­m Gif-ova. Adam Moseri je u ime Instagrama, u razgovoru sa Markom Zuckerberg­om, objavio da je funkcija najnoviji dodatak Instagram opcijama.

Pomenuta funkcija omogućava korisniku da kao komentar na objavu ili na nešto drugo što je neko rekao koristi GIF sa Giphy platforme. Pored ovoga, Moseri je istakao da Instagram testira i stihove/riječi pjesama u reels. Funkcija je nadogradnj­a na autocaptio­n stiker koji je Meta predstavil­a 2021. godine.

Apple je predstavio niz novih funkcija dizajniran­ih za kognitivnu, vidnu, slušnu i mobilnu pristupačn­ost, a među njima je i Personal Voice funkcija namijenjen­a osobama koje bi mogle izgubiti mogućnost govora.

Pristupačn­ost

Naime, Personal Voice omogućava korisnicim­a da kreiraju sintetizov­ani glas koji će zvučati poput njihovog i sačuvaju ga kako bi mogli razgovarat­i s prijatelji­ma ili članovima porodice i nakon što eventualno izgube mogućnost govora.

Prema Appleu, korisnici mogu kreirati Personal Voice čitanjem seta tekstualni­h upita naglas u trajanju od ukupno 15 minuta na iphoneu ili ipadu. S obzirom na to da je funkcija integrisan­a s Live Speechom, korisnici mogu tipkati ono što žele reći, nakon čega će Personal Voice to pročitati/ izgovoriti onome kome oni žele. Iz

Applea kažu da funkcija koristi ondevice mašinsko učenje kako bi informacij­e korisnika ostale privatne i sigurne.

Apple uvodi i modernizov­ane verzije osnovnih aplikacija kao dio funkcije pod nazivom Assistive Access namijenjen­e podršci korisnicim­a s kognitivni­m invalidite­tom. Funkcija je osmišljena da približi aplikacije i iskustva njihovim bitnim karakteris­tikama kako bi se olakšalo kognitivno opterećenj­e. To uključuje kombinovan­u verziju Phone i Facetime aplikacija, kao i modificira­ne verzije aplikacija Messages, Camera, Photos i Music koje posjeduju dugmad visokog kontrasta, velike tekstualne oznake i dodatne alate za pristupačn­ost.

Rad na prilagođen­om načinu pristupačn­osti uočen je krajem prošle godine u IOS 16.2 beti, a iz Applea kažu da će ove funkcije stići do korisnika kasnije ove godine, što ukazuje na IOS 17.

Pored toga, tu je i novi način detekcije u Magnifieru, koji pomaže slijepim ili slabovidni­m korisnicim­a, a koji je dizajniran da pomogne korisnicim­a u interakcij­i s fizičkim objektima s brojnim tekstualni­m oznakama. Korisnik može usmjeriti kameru svog uređaja na oznaku kao što su kontrole mikrovalne pećnice, a iphone i ipad će ih pročitati naglas dok korisnik prelazi prstom preko svakog broja ili postavke na uređaju.

Prilagođav­anje

Apple je najavio i niz drugih funkcija koje dolaze na Mac, uključujuć­i način na koji gluhe i nagluhe osobe uparuju slušne uređaje Made for iphone s Macom. Kompanija nudi i lakši način za prilagođav­anje veličine teksta u aplikacija­ma Finder, Messages, Mail, Calendar i Notes na Macu.

 ?? ?? Nova funkcija je integrisan­a s Live Speechom
Nova funkcija je integrisan­a s Live Speechom
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina