Oslobodjenje

Brisanje Gmail naloga

-

Google će ove godine zaoštriti politiku koja se odnosi na neaktivne Gmail naloge. Oni koji žele zadržati Gmail nalog morat će se logovati barem jednom u 24 mjeseca jer je Google najavio novu politiku za neaktivne naloge. Prema starim pravilima iz 2020, kada je ukinut i beskonačni prostor za Google Photos, Google je brisao podatke sačuvane na nalozima ukoliko se korisnik nije logovao dvije godine, no od ove godine će takvi nalozi biti potpuno izbrisani.

Novo pravilo stupa na snagu najranije u decembru ove godine, tako da bi se oni koji žele sačuvati svoj Gmail nalog trebali logovati. Iz Googlea tvrde da uklonjene Gmail adrese više neće biti dostupne, kako njihovim prvobitnim korisnicim­a tako ni drugima.

Aktivnost Gmail naloga se odnosi na čitanje ili slanje e-mailova, korištenje Google Drivea, gledanje Youtubea, preuzimanj­e aplikacija s Google Play Storea, korištenje Google Searcha ili korištenje naloga za prijavljiv­anje na aplikacije ili usluge treće strane.

Kada nova pravila stupe na snagu, kompanija će krenuti s brisanjem naloga koji nisu dirnuti nijednom nakon kreiranja.

Mogući protuotrov

Naučnici vjeruju da su pronašli potencijal­ni protuotrov za moćni toksin koji se nalazi u najotrovni­joj gljivi na svijetu poznatoj pod nazivom zelena pupavka.

Gljiva zelena pupavka, latinskog naziva Amanita phalloides, odgovorna je za oko 90 posto smrtnih slučajeva povezanih s gljivama u svijetu. Njen glavni toksin je peptid nazvan α-amanitin, vrsta amatoksina koji dovodi do zatajenja jetre i bubrega. Kineski i australski istraživač­i su otkrili da indocijani­n zelena, boja koja je trenutno odobrena u SAD-U za upotrebu u medicinsko­m snimanju, izgleda da blokira toksične efekte α-amanitina.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina