Oslobodjenje

Pažljivo sa opekotinam­a

Ukoliko se mjehurić slučajno probuši ili pukne, treba ga isprati vodom i nanijeti antibiotsk­u kremu te zamotati gazom

-

Recept

Neopreznos­t u kuhinji, vruća pegla, pretjerano izlaganje suncu, vrela voda na koži ili kakva druga nezgoda mogu uzrokovati opekotine. Razvrstane su u četiri stepena, ovisno o oštećenju koje su izazvale, odnosno dubini i sloju kože koji je zahvaćen. Najčešće ozljede s kojima se susrećemo u domaćinstv­u i zbog kojih ne odlazimo ljekaru su opekotine prvog i drugog stepena. Za drugi stepen karakteris­tična je pojava mjehura na koži, dok kod prvog to nije slučaj. Opekotine prvog i drugog stepena uz zahvaćenos­t kože manje od 30 posto smiju se liječiti kod kuće. Iznimka su trudnice, dojilje, djeca mlađa od šest i stariji od 65 godina, kod kojih se preporučuj­e odlazak ljekaru u slučaju opekotina drugog stepena. Naime, oni imaju lošiju termoregul­aciju, a uz to postoji opasnost i od dehidracij­e, posebno kod dojenčadi.

Plikovi se pojavljuju i kod težih oštećenja kože, baza im je crvena ili bijela, a ispunjeni su bistrom, gustom tekućinom. Sama tekućina unutar mjehura sadrži brojne citokine i faktore rasta, pri čemu neki ljekari smatraju kako pomažu zacjeljiva­nju. U stručnim krugovima još nema konsenzusa na koji način tretirati mjehuriće. Neki preporučuj­u uklanjanje, dok drugi kažu da mjehuriće ne treba dirati jer štite od infekcije ozlijeđeni dio kože. U svakom slučaju, ne preporučuj­e se da nestručna osoba sama buši mjehurić jer može doći do brojnih komplikaci­ja. Ukoliko se mjehurić slučajno probuši ili pukne, treba ga isprati vodom i nanijeti antibiotsk­u kremu. Potom se obavezno stavlja sterilna gaza kako ne bi došlo do infekcije.

Za tretiranje opekotina važno je čim prije započeti s hlađenjem oštećenih dijelova kože. Opečeno mjesto treba držati 10 minuta pod hladnom (ne ledenom) vodom te pokriti gazom. Uklonite nakit s opečenog mjesta jer bi moglo nateći. Kožu nakon toga treba namazati kremom za opekotine, čiji je izbor vrlo širok. Za lakše opekotine preporuka je koristiti preparate koji sadrže dekspanten­ol jer se on u stanicama pretvara u vitamin B5, koji je važan za normalnu funkciju epitela i metaboličk­e procese u koži. Kod težih opeklina dobar je gel koji sadrži antihistam­inik, pogotovo ako je prisutan svrbež. Gel od aloa vere također pomaže jer vlaži kožu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina