Oslobodjenje

Mourinhova Roma u novom finalu

Bayer nije uspio probiti bunker italijansk­e ekipe koja će se za trofej Evropske lige boriti sa Sevillom

- ZLATKO ŠARIĆ

Nakon što su polufinaln­i mečevi odigrani u Ligi šampiona revanši polufinala odigrani su u Evropskoj i Konferenci­jskoj ligi.

Najviše uzbuđenja očekivalo se u Leverkusen­u gdje je Bayer dočekao Romu. Prva utakmica u Rimu završena je pobjedom italijansk­og kluba 1:0 pa je Bayer od prve minute krenuo sa napadima.

Konstantni napadi

U prvom poluvremen­u igralo se bukvalno na jedan gol, njemački tim je konstantno napadao ali odbrana Rome predvođena golmanom

Rui Patricijom nekako je odolijeval­a. Najbliže pogotku Bayer je bio u 12. minuti kada je Moussa Diaby šutirao, a lopta je pogodila prečku.

Roma je došla da se brani, gotovo da nikako nisu napadali, ali na kraju su se i odbranili. Čak 23 udarca prema golu Bayeru nisu bili dovoljni, a trener Rimljana Jose Mourinho je još jednom pokazao da je majstor za defanzivu, ali i za evropske kupove. Prošle godine Mourinho je s Romom osvojio Konferenci­jsku ligu, a ove će se za trofej boriti sa Sevillom.

Neizvjesno je bilo i u duelu Seville i Juventusa koji su prvu utakmicu u Torinu odigrali neriješeno 1:1. Sevilla je izgledala nešto bolje, napadali su, stvarali šanse, ali prvi je do pogotka došao Juventus. Vlahović je u 65. minuti doveo goste u vodstvo, no samo sedam minuta kasnije na semaforu je 1:1. Strijelac lijepog pogotka za španski tim bio je Suso. U produžecim­a je Lamela pogodio za veliki trijumf Seville.

Veliki incidenti

Revanš utakmica polufinala Konferenci­jske lige između AZ Alkmaara i West Hama imala je krvavu uvertiru. I pored upozorenja engleskih vlasti navijačima londonskog kluba da ne idu u Nizozemsku mnogi su se oglušili o taj savjet.

Naime, njih oko pet hiljada stiglo je u Alkmaar, a nekoliko sati uoči utakmice zabilježen­i su i prvi incidenti. Na društvenim mrežama objavljeno je nekoliko snimki brutalne tučnjave između huligana AZ-A i West Hama, na jednoj se vidi kako huligan tuče osobu koja leži na podu.

Engleski tim je pobijedio 1:0 pogotkom u četvrtoj minuti sudijskog produžetka koji je postigao Fornals, a u finalu će igrati s Fiorentino­m koja je izbacila Basel.

Rezultati revanš mečeva polufinala Evropske lige: Bayer Leverkusen - Roma 0:0 - prva utakmica 0:1, Sevilla - Juventus 2:1 - produžeci (Suso 72, Lamela 90+5 - Vlahović 65) - 1:1.

Rezultatir­evanšmečev­apolufinal­a Konferenci­jske lige: AZ Alkmaar West Ham 0:1 (Fornals 90+4) - 1:2, Basel - Fiorentina 1:3 - produžeci (Amdouni 55 - Gonzalez 35, 72, Barak 120+9) - 2:1.

West Ham i Fiorentina izbacile su AZ Alkmaar i Basel i igrat će u finalu Konferenci­jske lige

 ?? ?? Lamela je postigao pobjedonos­ni pogodak za Sevillu
Lamela je postigao pobjedonos­ni pogodak za Sevillu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina