Oslobodjenje

Bh. odbojkašic­e čeka Zlatna liga

Zmajice su u grupi sa Belgijom i Švedskom, gostuju 27. i 31. maja, a mečevi u Zenici su 10. i 14. juna

- Piše: MIRZA DAJIĆ

Pripreme za nastup u Zlatnoj ligi CEV-A (Evropska odbojkaška konfederac­ija) od 27. maja do 14. juna kao uvertira za nastup ženske odbojkaške reprezenta­cije na Evropskom prvenstvu koje se igra od 15. augusta do 3. septembra u Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Estoniji, bila je tema jučerašnje pres-konferenci­je u Zenici na kojoj su se predstavni­cima medija obratili selektor Stevan Ljubičić, kapitenka Anđelka

Radišković, potpredsje­dnik Odbojkaško­g saveza BIH Alija Fatić i Armin Mujkić, pomoćnik gradonačel­nika Zenice.

Povrede kroje tim

Reprezenta­cija je u nekompletn­om sastavu započela pripreme 8. maja u Zenici. Selektor Ljubičić im se priključio u srijedu, nakon okončanja prvenstva Rumunije, gdje je sa ekipom Alba Blaj osvojio zaredom drugu šampionsku titulu.

- Selekcija je u trenažnom procesu već deset dana. Veći dio priprema je, nažalost, obavljen bez mog prisustva zbog obaveza u klubu, ali ono što sam vidio i što smo zatekli daje puno optimizma svima nama da će i ova reprezenta­tivna godina proteći kao i prethodne dvije ili tri, koliko smo već u ovom sastavu, rekao je Ljubičić.

Zahvalio je kolegici Radi Marković, pomoćnici u stručnom štabu, koja je bila zadužena da provede prvi dio priprema. Zahvalio je i ljudima koji su omogućili da selekcija ima odlične uslove za pripremanj­e za takmičenja koja su pred njima, za Zlatnu ligu CEV i Evropsko prvenstvo.

Podsjećamo, odbojkašic­e 27. maja gostuju u Kortrijku protiv Belgije, a četiri dana kasnije u Lundu protiv Švedske. Domaće utakmice igraće u Areni “Husejin Smajlović” u Zenici, 10. juna dočekuju Švedsku, a 14. juna Belgiju.

Selektor za ove mečeve ne može računati na najbolje igračice. Zbog povreda neće biti Edine Begić, Edine Selimović, Nataše Pavlović, Jelene Mlađenović, Žane Dragutinov­ić i Elene Babić u sva četiri meča Zlatne lige, dok se očekuje dolazak Ajle Paradžik i Dajane Bošković za zeničke mečeve Zlatne lige. Dolazak Iman Isaković, koja nastupa u Americi za koledž, očekuje se danas.

- Tu su opet neka nova lica i nova imena, puno mladosti i puno nove energije. To je nešto čime sam ja zaista prezadovol­jan i nešto gdje mi, kao reprezenta­cija i Odbojkaški savez BIH, želimo da se okrenemo nekom malo drugačijem smjeru. Da, barem kroz ovaj prvi dio i takmičenje u Zlatnoj ligi, možemo da damo šansu mladim, novim licima da pokažu šta znaju te da, uostalom, i mi provjerimo šta je to što u budućnosti možemo da očekujemo, istakao je Ljubičić.

Ljubičić je naglasio da je Belgija do ove godine bila redovni učesnik Lige nacija, a selekcija Švedske, pored BIH, jedna je od reprezenta­cija koja je ostvarila najveći progres u prethodnih nekoliko godina.

Test-mečevi

Kapitenka Anđelka Radišković zahvalila je Aliji Fatiću i Odbojkaško­m savezu Federacije BIH, koji su im, uz podršku Grada Zenica te kompanija BH Telecom, BH Pošta, Hotel Dubrovnik Zenica i nekih državnih ministarst­ava, osigurali uslove za rad i nastupe.

- Pozivam sve ljubitelje sporta, naravno one naše najvatreni­je i najvjernij­e navijače, da dođu 10. i 14. juna u Zenicu i da nas podrže, kako su to i do sada radili, rekla je Radišković.

Odbojkašic­e će ovog vikenda u Zenici odigrati dva prijateljs­ka kontrolna susreta protiv Crne Gore (sutra u 18 te prekosutra u 15 sati).

Suspendova­n Ivan Toney

Fudbaler Brentforda Ivan Toney suspendova­n je na osam mjeseci nakon što je priznao da je prekršio pravila Fudbalskog saveza Engleske (FA) u vezi sa klađenjem, prenio je BBC. Napadač londonskog kluba također je kažnjen sa 50.000 funti i upozoren na svoje buduće ponašanje zbog 232 prekršaja.

Suspenzija stupa na snagu odmah, ali se 27-godišnji fudbaler može vratiti treninzima četiri mjeseca prije isteka, 17. septembra. Toni je rekao da je razočaran kaznom i da neće davati izjave dok se ne objavi pisana presuda.

Uručena nagrada Livaji

Predsjedni­k HUNS-A (Hrvatska udruga Nogometni sindikat) Mario Jurić i generalni sekretar Ivica Landeka uručili su Marku Livaji statue Huns-ovog trofeja Nogometaš 2022.

Nogometaši i treneri HNL-A u prošloj su sezoni 2021/2022. izabrali Marka Livaju za najboljeg igrača HNL-A te su ga uvrstili i u najbolju ekipu prvenstva.

Livaja je ove sezone zabio 20 golova i upisao 14 asistencij­a u svim takmičenji­ma. Prošle godine je s Hajdukom produžio saradnju do ljeta 2027, a za hrvatsku nogometnu reprezenta­ciju upisao je 21 nastup i zabio četiri gola.

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Reprezenta­cija BIH na okupu u Zenici sa učesnicima pres-konferenci­je
/ MUHAMED TUNOVIĆ Reprezenta­cija BIH na okupu u Zenici sa učesnicima pres-konferenci­je
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina