Oslobodjenje

Veliko interesova­nje za OI

Prodaja ulaznica za Olimpijske igre koje će se 2024. godine održati u Parizu već sada nagovješta­va da će ovo takmičenje biti izuzetno posjećeno

- S. R.

Već sada je jasno da će Olimpijske igre u Parizu koje su na programu 2024. godine imati rekordne brojeve posjetitel­ja, bar tako pokazuju podaci nakon što su ulaznice puštene u prodaju.

Druga faza prodaje ulaznica za Olimpijske igre u Parizu 2024. koja je pokrenuta 11. maja izazvala je veliko zanimanje među ljubitelji­ma sporta u Francuskoj i diljem svijeta, o čemu svjedoči podatak da je više od četiri miliona ljudi registrira­no za lutriju, a više od milion ulaznica prodano je u prva dva dana, objavili su organizato­ri.

Druga faza u kojoj su u prodaju puštene pojedinačn­e ulaznica za određene događaje otvorena je 11. maja, a već dan kasnije rasprodane su ulaznice za više od polovice od 32 olimpijske discipline. To uključuje skateboard­ing, sportsko penjanje, 3x3 basket i breakdance, sve biciklisti­čke discipline, sva konjička natjecanja, vodene discipline, sva natjecanja u mačevanju, triatlon, moderni petoboj, streljaštv­o, te takmičenja u brzom hodanju i ritmičkoj gimnastici.

Ukupno je 1,5 miliona pojedinačn­ih ulaznica pušteno u prodaju putem službene platforme za prodaju ulaznica za Pariz 2024. za drugu fazu. Oko 300.000 ulaznica ima najnižu cijenu od 24 eura.

Registraci­ja za izvlačenje bila je otvorena od 15. marta do 20. aprila, a fanovi koji su naknadno primili termin za kupnju putem elektronsk­e pošte dobili su priliku od 11. maja pristupiti službenoj web stranici za prodaju ulaznica u određenom razdoblju od 48 sati. Među ulaznicama koje su se mogle kupiti u drugoj fazi bile su one za svečano otvaranje i zatvaranje te za finalna takmičenja.

Veliki odaziv zabilježen je i u prvoj fazi prodaje ulaznica u kojoj je prodano više od 3,25 miliona ulaznica ljudima iz 158 zemalja, a dvije trećine su pokupovali stanovnici Francuske. Ova početna faza već je bila najveća rasprodaja ulaznica za sportski događaj u Francuskoj, s ulaznicama upakiranim u pakete Make Your Games koji se sastoje od više disciplina, s ciljem pružanja obožavatel­jima raznolikog olimpijsko­g iskustva.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina