Oslobodjenje

Albanci preuzimaju sjever

Iako je na izbore u aprilu izašlo tri odsto glasača, vlast u Prištini ih smatra legitimnim pa u petak počinje polaganje zakletvi na sjeveru Kosova

-

Erden Atić, prvi albanski gradonačel­nik Severne Mitrovice u kojoj većinsko stanovništ­vo čine Srbi, u petak je i zvanično postao prvi čovek ove opštine. Na zgradi Opštine Severna Mitrovica okačena je zastava Kosova, a novi gradonačel­nik poručuje nakon polaganja zakletve da će funkciju obavljati u skladu sa zakonima o lokalnoj samoupravi i “na dobrobit svih zajednica”.

Ultimatum Kurtiju

Srbi mu, jasno je, ne veruju. Oni njegovo imenovanje, kao i zastavu okačenu na zgradi vide kao “okupaciju severa”, kako se o svemu viđenom izjašnjava­ju politički predstavni­ci Srba na severu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić “zbog složene situacije na severu KIM” otkazuje u petak zakazane posete kako bi “tokom dana održao više sastanaka sa domaćim i stranim političkim faktorima u pokušaju stabilizac­ije situacije”. On je samo dan ranije ponovio da četiri gradonačel­nika albanske nacionalno­sti koji su izabrani nikada neće biti prihvaćeni od Srba koji su tamo većina. Pod patronatom i uz savet Beograda, Srbi nisu izašli na glasanje, zbog čega su upravo Albanci osvojili najveći broj glasova s tim što je izlaznost zaista bila sramno niska od svega tri odsto.

Tek, u petak nije bilo incidenata, a zasluge za to preuzima Srpska lista u ime koje se građanima obraća predsednik ove političke organizaci­je Goran Rakić rekavši da je nadljudski­m naporima sačuvan mir te da su uspeli da “obuzdaju narod da ne reaguje na provokacij­e režima Albina Kurtija”.

- Pokazali smo da smo opredeljen­i za mir, kazao je Rakić na konferenci­ji za novinare.

”Pokazali smo to i kada su se održavali lažni izbori, i danas je nadljudski sačuvan mir”, istakao je on dodajući da ne vidi da je još neko spreman da se sačuva mir, “pogotovo u Prištini”.

Govoreći na konferenci­ji, potpredsed­nik Srpske liste Igor Simić kaže da je preuzimanj­em pozicije gradonačel­nika od Albanaca “zvanično počela okupacija severa KIM”.

”Represija koja se provodi od režima Albina Kurtija je nešto što ne možemo da podnesemo. Rok 1. juna je dat još jednom kao prostor pre svega Albinu Kurtiju i Prištini, ali i predstavni­cima Kvinte i međunarodn­e zajednice”, kazao je Simić dodavši da je “strpljenju došao kraj”, odnosno da je “dogorelo do noktiju”.

A šta to treba da se dogodi do 1. juna, odnosno šta bi se nakon ovog roka moglo desiti?

”Kurti ima rok do 1. juna da prestane sa represijom nad Srbima. Da prestane sa otimanjem srpske zemlje, koju podvodi pod lažnu eksproprij­aciju, hapšenjem, šikaniranj­em srpskih građana, otkrivanje­m nekakvih lažnih optužnica na kojima se nalaze viđeni Srbi, da prestane sa progonom, zastrašiva­njem Srba, da prestane sa pritvaranj­em Srba jer se i dandanas širom kazamata na prostoru KIM nalaze Srbi bez ikakvog dokaza za krivicu”, poručio je Simić.

Pozvao je da se prestane sa uskraćivan­jem elementarn­ih prava Srbima, u koja je ubrajao pravo na školovanje, zdravstvo, da biraju i budu birani.

A ukoliko do toga ne dođe, Simić kaže da će 1. juna uslediti “odlučan odgovor srpskog naroda” uz naznaku da će pravo na opstanak Srba “braniti svim sredstvima”.

Samo dan pre polaganja zakletve novog gradonačel­nika Severne Mitrovice, zemlje Kvinte (Francuska, Italija, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstv­o i Sjedinjene Američke Države) u zajedničko­j izjavi navode da sve strane treba da se uzdrže od akcija koje bi mogle da povećaju tenzije.

U izjavi se konstatuje da su 23. aprila na severu Kosova održani izbori za četiri gradonačel­nika i izbori za dve skupštine opština, “u skladu sa ustavnim i zakonskim zahtevima Kosova”.

Smirivanje tenzija

Hrvatska se nastavlja boriti s poplavama. Hrvatska Vlada u petak je najavila pomoć u saniranju šteta. Na području Siska i Petrinje prolazak vrhunca vodenog vala očekuje se u iduća 24 sata, izvijestil­o je u petak ujutro Ravnateljs­tvo Civilne zaštite MUP-A RH. Maksimalni vodostaji Kupe na području Petrinje očekuju se na razini 988 centimetar­a, koja je zabilježen­a 2014. Sve operativne snage su na terenu, uključujuć­i i pripadnike Hrvatske vojske.

Povratak u škole

Puknuće na privremeno­m nasipu na rijeci Savi u Galdovu u Sisku koje se pojavilo u četvrtak sanirano

Pod patronatom i uz savjet Beograda Srbi nisu izašli na glasanje, zbog čega su upravo Albanci osvojili najveći broj glasova

Hrvatski Crveni križ upozorava da voda nije za piće u Hrvatskoj Kostajnici te općinama Majur i Donji Kukuruzari

Ravnateljs­tvo Civilne zaštite. U Hrvatskoj Kostajnici u petak je ukinuta mjera izvanredno­g stanja obrane od poplava i potreba za angažmanom Hrvatske vojske. Gradonačel­nik H. Kostajnice Dalibor Bišćan ranije je izjavio kako se očekuje da će se u utorak ili srijedu rijeka Una vratiti u svoje korito. Stanje u Hrvatskoj Ko

 ?? ?? Igor Simić: Strpljenju je došao kraj
Igor Simić: Strpljenju je došao kraj
 ?? ?? Andrej Plenković: Potpora županijama
Andrej Plenković: Potpora županijama

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina