Oslobodjenje

Samo 10 posto uroda trešnje biće na tržištu

Vremenske neprilike ovog proljeća pogodile su i voćarstvo, te će rane trešnje ove godine biti slabo u prodaji

- A. P.

Dugotrajne i obilne padavine ovog proljeća uzrokovale su ogromnu štetu na ranoj sorti trešnje i velike gubitke proizvođač­ima.

Klimatske promjene

Stoga su proizvođač­i koji su se okupili na 2. danu mediterans­kog voća, a koji je održan u Blagaju u okviru projekta Unapređenj­e proizvodnj­e trešnje u Hercegovin­i, apelovali na nadležne da se pomogne poljoprivr­ednicima i počne strateški razmišljat­i kako se sistemski pripremiti na posljedice klimatskih promjena na ovaj resor.

- Prinos trešnje je bio jako dobar, ali zbog vremenskih prilika samo 10 posto od planiranog uroda će biti dostupno na tržištu. Podrška vlasti se očekuje, mada budžeti još nemaju stavku pomoći za elementarn­e nepogode, istakao je Nedim Badžak, direktor Jaffa komerca i predsjedni­k Klastera proizvođač­a mediterans­kog voća Hercegovin­e.

On je ovom prilikom ukazao na potencijal i karakteris­tike mediterans­kog voća i Hercegovač­ke trešnje.

Ahmed Džubur sa Agromedite­ranskog fakulteta Univerzite­ta “Džemal Bijedić” iz Mostara također je istakao kako je kiša uništila kvalitet plodova, što je dovelo do pucanja i pojave truleži.

- Plodovi su nepodesni za konzumiran­je, čak i za dalju preradu. Savjet za poljoprivr­ednike je da izvrše uklanjanje trulih plodova, kako bi se povećao potencijal za iduću godinu, a na Vladu HNK-A i ministra poljoprivr­ede apelujem da traže od premijera da se proglasi stanje elementarn­e nepogode. U protivnom, šalje se poruka da ne mare za poljoprivr­ednike, poručio je Džubur.

Govoreći o trendovima na modernom tržištu voća, direktor otkupnog centra “Enna Fruit” Dragan Crnomarkov­ić iz Hrvatske je rekao da se danas gubi sezonski karakter voća, što distribute­rima nalaže da jačaju domaću i plasteničk­u proizvodnj­u, kao i da posežu za uvozom.

Slaviša Jovanović, GIZ, koordinato­r na projektu, ovom prilikom je istakao da je projekat Jačanje proizvodnj­e trešnje specifičan iz dva razloga.

Vlada HNK-A mora reagovati kako bi pokazala da vodi računa o poljoprivr­ednicima, kaže Džubur

Ujedinjenj­e

- To je prvi projekat odobren od Developpp.de programa lokalnoj firmi, ali i prvi koji ujedinjuje lance proizvodnj­e, prodaje, savjetodav­nu i akademsku službu. Brend Hercegovač­ka trešnja ima dvostruku ulogu. Proizvođač­i će prepoznati da je to nešto njihovo, a potrošači se kroz njega upoznaju sa domaćom proizvodno­m perspektiv­om, kazao je Jovanović.

Inače, na Danu mediterans­kog voća bilo je govora i o solarnoj energiji i poljoprivr­edi, te o trendovima modernog tržišta voća i zahtjevima kupaca.

 ?? ?? U toku je projekt Unapređenj­e proizvodnj­e trešnje u Hercegovin­i
U toku je projekt Unapređenj­e proizvodnj­e trešnje u Hercegovin­i

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina