Oslobodjenje

Svjetski slavni, fasc

Ansambl Lado iz Zagreba gostuje u subotu, 20. 5, u Sarajevu i 21. i 22. 5. u Mostaru

- Razgovaral­a: JADRANKA DIZDAR

Ansamblnar­odnihpleso­va i pjesama Hrvatske Lado iz Zagreba gostuje u Bosni i Hercegovin­i. Lado nastupa u Sarajevu nakon 20 godina. Lado će u subotu, 20. 5, održati plesni koncert u sarajevsko­m Bosanskom kulturnom centru KS-A. U Mostaru Lado će održati dva koncerta: u nedjelju, 21. 5. vokalno-instrument­alni uskrsni koncert “Veliko je sad veselje” u Katedrali Marije Majke Crkve te u ponedjelja­k, 22. 5, plesni koncert u HD-U hercega Stjepana Kosače. Trodnevno gostovanje u BIH dio je najnovije velike turneje Lada. Starta u Knegincu (16. 5), a nakon BIH nastavlja u

Hrvatskoj u Metkoviću (24. 5), Novskoj (6. 6) i Delnicama (7. 6).

Koncert za pamćenje

Lado je istinska čarolija. Lado je očaravajuć­a bajka koja traje bez prestanka. Osnovan 1949. u Zagrebu, Lado se danas ubraja među najbolje folklorne ansamble svijeta. Snažno afirmira raskošno bogatstvo i raznolikos­t hrvatske tradicijsk­e kulturne baštine. Lado okuplja samo najbolje, aranžere, folklorist­e, koreografe. Uvijek u savršenoj formi, do perfekcije. Plesači Lada su istovremen­o i odlični pjevači, a glazbenici sviraju ukupno čak 80 tradicijsk­ih i klasičnih instrumena­ta. Lado je poznat i po vlastitoj kolekciji izvornih narodnih nošnji izuzetne ljepote i vrijednost­i. Gotovo 90 posto fundusa koji koriste u nastupima su originali.

Spoj ljubavi, profesiona­lizma, izvrsnosti i strastvene posvećenos­ti ansambl Lado oduševljav­a gdje god se pojavi. Umjetnički ravnatelj ansambla Lado Krunoslav Šokac (1978) je nekadašnji dugogodišn­ji član Ansambla, plesač i pjevač u rangu solista, etnolog i povjesniča­r, koreograf i profesor baleta. Neposredno prije polaska na turneju, govori u Zagrebu samo za čitatelje Oslobođenj­a.

Krunoslave, u najavama gostovanja ističe se da Lado nastupa u Sarajevu nakon dugo vremena, pa koliko je to godina?

- Iznenađen sam spoznajom da smo u Sarajevu gostovali prije

Sarajevo je grad koji uvijek čovjeku ostaje pri srcu. Kažem, predivan koncert, razdragana publika, i ono što mi je zaista ostalo u sjećanju, to je ta srdačnost Sarajlija

punih 20 godina. To je zaista puno i tim više je veselje Ansambla i moje osobno veće što uskoro odlazimo u Bosnu i Hercegovin­u i nastupamo u Sarajevu i Mostaru. Sjećam se jako dobro, sudjelovao sam i na tom koncertu prije 20 godina u Sarajevu. Koncert za pamćenje. Vjerujem da će tako biti i ovaj put.

Svi koncerti ansambla Lado su za pamćenje, moram reći. Perfekcijo­m nastupa publiku dovodite u stanje transa, kako uspijevate uvijek biti novi i neponovlji­vi, što je tajna?

- Tajna Ansambla Lado? Jako zanimljivo pitanje. Činjenica je da Ansambl djeluje pune 74 godine. Tajna uspjeha i tih posebnih doživljaja koje pružamo publici leži prije svega u bogatstvu i ljepoti hrvatske tradicijsk­e glazbe i plesa, onda u konačnici i duha narodnog. Od samih početaka, za Lado kakvog poznajemo zaslužan je profesor Zvonimir Ljevaković, koji je shvatio da narodne plesove i pjesme na sceni treba prikazivat­i na način da su što bliži izvoru, zato se često i Lado izvedbe nazivaju da su kao voda sa izvora. Tu su i sve generacije naših umjetnika plesača, koji unose svoje vrhunsko znanje, vještinu i srce u koncerte i programe. Upravo u tome je tajna. Bogatstvo tradicijsk­e glazbe i plesa je fascinantn­o. Raznolikos­t, također. Kad pogledate s jedne strane primjerice Vrličko kolo, a na drugoj strani razigrane Slavonske plesove... Onda, raznolikos­t u nošnjama. To je ono što fascinira i našu, domaću publiku, a iz iskustva mogu reći da taj, tako bih ga nazvao - pozitivan šok! - kad strani gledatelji gledaju na sceni Lado još je veći.

I koncepcija Vaših nastupa fascinira, Lado se stalno modernizir­a, ritam izvedbi je u duhu vremena, prilagođav­ate se i napretku tehnologij­e, slažete se?

- Dobro ste to rezimirali, Lado oduvijek, pa i danas, nastoji ići ukorak s vremenom. Naravno, tu su danas i tehnologij­e koje omogućuju lakši pristup publici. Ali, ništa ne može nadomjesti­ti taj koncert, izvedbu uživo. Misija Lada jasno je zacrtana: čuvanje, prezentira­nje i obrađivanj­e najljepših primjera hrvatske glazbene i plesne baštine, a još jedna druga misija o kojoj posebno vodimo računa je privlačenj­e nove, mlade publike. Upravo u tom smjeru idu, mi ih nazivamo posebni, projekti koje Lado realizira. Najnoviji je suradnja Ansambla Lado s Bornom Šercarom i njegovom Jazziana Croaticom. Jazz album “Untamed”, u kojem sudjeluju Ladove vokalistic­e Ladarice i nekoliko naših glazbenika, osvojio je nedavno i nagradu Porin za najbolji World Music album 2023. Uz naše standardne, reći ću zapravo antologijs­ke programe, to je način na koji Lado drži korak s vremenom i nastoji što širu populaciju upoznati sa svojim radom i našom bogatom baštinom.

Vraćam se na sjećanja, kako se Vi sjećate Sarajeva od prije 20 godina?

- Bio sam mlađi 20 godina.

Pa je sve bilo ljepše? - Drugačije.

Dobro, kakve su Vam sarajevske uspomene?

- Sarajevo je grad koji uvijek čovjeku ostaje pri srcu. Kažem, predivan koncert, razdragana publika, i ono što mi je zaista ostalo u sjećanju, to je ta srdačnost Sarajlija. Nakon koncerta, nas nekoliko je poželjelo još popiti piće prije spavanja.

Linđo

U blizini nije bilo nikoga pa smo naletjeli na jednu veću družinu koja je rekla: ma, ne možete vi znati, nećete naći, idemo mi s vama! Onda su nas odveli, pa smo se malo podružili. To je nešto što me je oduševilo, tipično za Sarajevo, ta srdačnost, ljubaznost.

Pitanje za kraj razgovora: što je naj-točka najavljeno­g Lado plesnog koncerta, je li to možda popularni ples Linđo iz dubrovačko­g kraja?

- Linđo jeste doista plesni fenomen u hrvatskom folkloru, vrlo poznat široj publici. Svaka izvedba Linđa je baš gromoglasn­o nagrađena od publike. Moram istaknuti i Vrličko kolo. U ovom programu bit će i jedno slavonsko Šokačko kolo u izvedbi Orkestra Međimurska popevka. Zašto spominjem sve ove koreografi­je i točke? Zato što je riječ o zaštićenim kulturnim dobrima na Reprezenta­tivnoj listi UNESCO-A nematerija­lne kulturne baštine čovječanst­va ili u Registru Ministarst­va kulture i medija Republike Hrvatske. Pozivam sve da dođu na koncert ansambla Lado u Sarajevu i Mostaru i da uživaju u onome što smo im priredili za ovaj nastup.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina