Oslobodjenje

Otkrivena nova planeta

-

Astronomi su otkrili planetu za koju vjeruju da je prekrivena aktivnim vulkanima te da bi mogla sadržavati vodu na dijelu površine.

Riječ je o planeti pod oznakom LP 791-18 d udaljenoj oko 90 svjetlosni­h godina od Zemlje, koja se nalazi u sazviježđu Pehar, a koja veličinom odgovara našoj planeti. Ona kruži oko crvenog patuljka za koji je tidalno zaključana, što znači da planeta nema ciklus dana i noći kao Zemlja. Umjesto toga jedan dio planete LP 791-18 konstantno prži sunčeva svjetlost, dok je drugi uvijek u mraku.

- Dnevna strana je vjerovatno prevruća da bi voda u tekućem stanju postojala na površini, no količina vulkanske aktivnost za koju smatramo da se događa na cijeloj planeti mogla bi održavati atmosferu, koja bi omogućila kondenzaci­ju vode na noćnoj strani, rekao je Bjorn Benneke, jedan od astronoma koji su proučavali planetu.

LP 791-18 sistem sadrži najmanje dvije druge planete nazvane LP 79118 b i LP 791-18 c, a ona s oznakom c je dva i po puta veća od Zemlje. Također, utječe na orbitu planete LP 791-18 d koja putuje eliptičnom putanjom oko sunca ovog sistema. Ta putanja znači da se planeta LP 791-18 d zapravo deformiše svaki put kada kompletira orbitu.

- Ove deformacij­e mogu stvoriti dovoljno unutrašnje­g trenja da značajno zagriju unutrašnjo­st planete i proizvedu vulkansku aktivnost na njenoj površini, navodi američka svemirska agencija NASA.

Predstavlj­en U23 Pro Zabrana Tiktoka

Američka savezna država Montana donijela je zakon kojim potpuno zabranjuje Tiktok, popularnu platformu za dijeljenje videa. Tiktok je u vlasništvu kineske tehnološke firme Bytedance, koja je osudila odluku vlasti Montane tvrdeći da zabrana krši ustavna prava američkih građana.

Uprkos tome, guverner Greg Gianforte je potpisao zakon te je na Twitteru poručio da će zaštititi stanovnike Montane, njihove lične i privatne podatke od kineske Komunistič­ke partije. Zabrana stupa na snagu 1. januara 2024, no moglo bi biti žalbi Tiktoka i grupa za građanske slobode.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina