Oslobodjenje

Mislila da je Žižan svjedok

U svojstvu svjedoka optužbe u nastavku suđenja za ubistvo sarajevski­h policajaca iskaz je dala Ana Kostović, supruga Marka Trifkovića, jednog od optuženih

- A. B. Č.

U nastavku suđenja Savi Marinković­u, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo sarajevski­h policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, jučer je u Kantonalno­m sudu u Sarajevu, u svojstvu svjedoka Tužilaštva KS-A, iskaz dala Ana Kostović.

Kućni pritvor

Pojašnjava­jući da se sa optuženim Trifkoviće­m crkveno vjenčala u junu 2021, ona je istakla da se sa njim počela viđati dok je on bio u kućnom pritvoru. Navela je da je znala da je Trifković ranije bio pod istragom zbog krađe vozila.

- Marko je bio u bjekstvu zbog akcije Volan, mislim da je prekršio kućni pritvor. Ne znam gdje je bio u tom periodu. Govorili su mi da je u Srbiji, Crnoj Gori, ali ne znam, pojasnila je odgovaraju­ći na pitanja tužiteljic­e Aide Topalović.

Kostović je ispričala da je u vezi sa ubistvom sarajevski­h policajaca, u MUP-U KS-A u aprilu 2021. šest sati ispitivana.

- To je bilo veoma traumatičn­o za mene. Bilo mi je neprijatno što su me pozvali da svjedočim jer smatram da sam normalna djevojka. Sve mi je bilo nejasno, i pitala sam se zašto sam dobila poziv za saslušanje zbog

Iskaz je dao i Sabahudin Kremić, koji je trenutno u pritvoru u KPZ-U Mostar. Kritične večeri je vidio vozilo, ali nije vidio da je policijsko, jer nije bilo nikakvih svjetala

ubistva, kazala je. Kostović nikada nije posumnjala da je Trifković povezan sa ubistvom.

- Kada se Macan krajem 2021. predao, nije mi bilo jasno šta se dešava i otkud mog muža da povezuju sa ubistvom policajaca. Mislila sam da Marko treba da bude svjedok. Pitala sam ga da li on ima veze s ubistvom, on je kategoričk­i rekao da nema nikakva saznanja. Nikada nisam u to ni sumnjala, istakla je svjedokinj­a.

Tužiteljic­u Topalović je zanimalo otkud kod svjedokinj­e ključ od stana Sanje Gajić u Istočnom Sarajevu, u kojem se, prema optužnici, jedan dan krio optuženi Trifković.

- To je bila zima 2019. Živjela sam sa roditeljim­a i sestrom i u noći sa 6. na 7. januar 2019. smo se pripremali za Božić. Mi smo porodica koja poštuje sve običaje, tako da smo 6. išli na paljenje badnjaka, a 7. nigdje nismo izlazili iz kuće. Prijatelji­ca Sanja Gajić mi je u januaru 2019. dala ključ od svog stana kako bih imala mira na nekoliko sati jer sam bila nasekirana. Meni je to uzimanje ključa bilo toliko nevažno sve dok nisam otišla u MUP KS-A i dok me nisu počeli ispitivati. Nisam o tome nikako ni razmišljal­a, istakla je Kostović tvrdeći da ni ona ni Marko nikada u taj stan nisu otišli.

SMS poruke

Odgovaraju­ći na pitanja advokata Duška Tomića, Kostović je kazala da je putem jedne emisije koja se emituje na RTV Vogošća Trifkoviću uputila više od 10 poruka da je dobro i da je kući. Uoči jučerašnje­g ročišta mu je poslala poruku da će se vidjeti u sudnici. Suđenje se nastavlja naredne sedmice saslušanje­m novih svjedoka Tužilaštva. Podsjetimo, optužena trojka se tereti da je zločin počinila u sarajevsko­m naselju Alipašino Polje, nakon što su je policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici. Šehović je preminuo na licu mjesta, a Vujinović nekoliko sati poslije.

 ?? ?? Mario Trifković je hapšen i ranije zbog krivičnih djela
Mario Trifković je hapšen i ranije zbog krivičnih djela
 ?? ?? Optuženima je suđenje počelo 2018.
Optuženima je suđenje počelo 2018.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina