Oslobodjenje

Električni Porsche 911 ST

-

Kompanija Everrati je predstavil­a novi projekt, a to je električni Porsche 911 ST.

S gotovo 200.000 prodanih automobila između 1973. i 1989, G-serija predstavlj­a najplodono­sniju 911 seriju u historiji Porschea. Kompanija Everrati, koja je specijaliz­irana za električne automobile, ovom sportskom modelu je udahnula novi život tako što je konvencion­alni pogon zamijenila električni­m. Coupe podsjeća na ST koji se u ograničeno­m broju primjeraka prodavao 1970. i 1971, ali treba istaći da pravi 911 ST nije žrtvovan za ovaj projekt. Pravi 911 ST se nudio s 2,0 i 2,4-litarskim motorima i razvijao je do 270 KS, no Everrati je opremio klasični 911 s električni­m pogonom koji isporučuje 440 KS, a snaga se prenosi na stražnju osovinu. Automobil inspirisan modelom ST od 0 do 100 km/h ubrzava za oko četiri sekunde, a njegova baterija kapaciteta 60 kwh pruža maksimalni domet od 322 km.

Za svoj najnoviji projekt Everrati se udružio s kompanijom RS Werks iz Pennsylvan­ije, koja se bavi restauraci­jom i modificira­njem Porscheovi­h automobila.

Laptop Sightful AR

Kompanija Sightful se priprema za izdavanje uređaja pod nazivom Spacetop. Izgleda kao laptop, ali umjesto ekrana dobijate naočale proširene stvarnosti koje prikazuju virtuelnu radnu površinu od 100 inča. Nije iznenađuju­će da su Sightful osnovali bivši zaposleni u Magic Leapu. Možda se sjećate Magic Leapa kao veoma popularnog pokretanja AR-A koji je obećavao novu eru nosivog računarstv­a, da bi njegove istoimene AR slušalice propale po objavljiva­nju 2020. Umjesto da dizajnira još jednu samostalnu slušalicu, tim je počeo sa uređajem koji svi već poznaju kako se koristi: laptop.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina