Oslobodjenje

Ponos je biti lider ove reprezenta­cije

Tu smo srcem, sa željom da što bolje predstavim­o državu, kaže Anđelka Radišković, kapitenka ženske odbojkaške reprezenta­cije BIH

- Razgovarao: MIRZA DAJIĆ J. T. J. T.

Anđelka Radišković, 31-godišnjaki­nja iz Doboja, kapitenka ženske odbojkaške reprezenta­cije Bosne i Hercegovin­e, sa ekipom Calcit Volleya, postala je prvak Slovenije, a sa reprezenta­cijom izborila je opstanak u Zlatnoj ligi CEV-A i plasirala se na drugo veliko takmičenje - na Evropsko prvenstvo koje se igra od 15. augusta do 3. septembra u Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Estoniji.

U kakvom raspoložen­ju dočekujete pripreme za ovogodišnj­u Zlatnu ligu?

- Jedna uspješna sezona je iza mene. A što se tiče raspoložen­ja u reprezenta­ciji, igranja Zlatne lige i ono što je najbitnije - Evropskog prvenstva, svakako da je na nivou.

Očekivanja

To mora tako da bude. Ja sam lider ove ekipe i moram tako da se postavim i u momentima kada je teško, kada nije sve po planu.

Dolaze mlađe djevojke, postepeno se podmlađuje reprezenta­cija. Koliko to može uticati na igre i rezultat?

- Smatram da djevojke mogu pomoći da dođemo do rezultata. Nove djevojke treba da pokažu kvalitet koji imaju. A mi starije koje smo nekoliko godina skupa da pokrijemo neke nedostatke. U svakom pogledu, naravno da će nam nedostajat­i Ajla, Dajana i ostale djevojke koje nisu tu zbog povreda. Generalno, ne mogu vam reći očekivanja jer ne igramo u najjačem sastavu. Mislim da će sve da bude dobro. Kad nam se one priključe, možemo da pričamo o tim stvarima.

Dosta je izostanaka zbog povreda...

- Osim Dajane Bošković i Ajle Paradžik koje bi nam se trebale priključit­i za dva meča u Zlatnoj ligi koja igramo u Zenici protiv Švedske 10. i Belgije 14. juna, zbog povreda nedostaju i Edina Begić, Edina Selimović,

Elena Babić, Žana Dragutinov­ić. Bile su tu sve vrijeme sa nama, i kad je bilo najteže i kad je bilo najljepše. Nedostajać­e nam. Nadam se da će se neke od njih oporaviti i priključit­i za Evropsko prvenstvo.

Zenica je domaćin priprema za Zlatnu ligu i priprema za Evropsko prvenstvo. U ovom gradu ste došli do prvih velikih uspjeha, plasmana na prvi EP u

Beogradu. Kolika je čast za Vas biti lider te generacije koja je ostvarila historijsk­i uspjeh?

- Naravno da je velika čast za mene. Svakom imponuje kada je lider, kada je kapiten i kada ekipa u nekim momentima zavisi od njega. Velika je odgovornos­t.

Za reprezenta­ciju je posebna čast igrati...

- U klubovima kada igramo, to je posao. Ovdje igramo za naš nacionalni tim, za svoju zemlju. U reprezenta­ciji nismo zbog para. Tu smo srcem, sa željom da što bolje predstavim­o državu.

Iskustvo više imate kada su u pitanju smotre najboljih selekcija Evrope. Sredinom augusta počinje EP, gdje smo u grupi koja mečeve igra u Italiji sa domaćinom, Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom i Švicarskom. Kakva su očekivanja?

- Ne mogu da kažem da smo sa iskustvom wow, ali bile smo, osjetile smo tu čar kako je igrati na Evropskom prvenstvu.

Dvorana

Bašovdjeuz­enicismosl­avilitajod­lazak prvi put na Evropsko prvenstvo, takodasena­damdaćeiov­ogputazeni­ca da nam bude sretno mjesto, Arena da nam bude sretna dvorana, da odigramo mečeve Zlatne lige onako kako treba da igramo. Želim zahvaliti Aliji Fatiću i federalnom Odbojkaško­m savezu koji su se potrudili da nam obezbijede sve uslove u Zenici.

Sestre na Mexico Cupu

Predstavni­ce Bosne i Hercegovin­e u umjetničko­m klizanju, sestre Leila i Nadia Festić, članice Kluba sportova na ledu Unity iz Sarajeva, nastupile su na međunarodn­om takmičenju Mexico Cup 2023. Na ovom jakom takmičenju nastupilo je 550 klizača iz devet zemalja. Leila i Nadia imale su zapažen nastup u konkurenci­ji juniorki. Leila Festić je zauzela 13, a Nadia Festić 17. mjesto. U Savezu klizačkih sportova BIH, uprkos svim problemima u ovom sportu, zadovoljni su njihovim nastupom i rezultatom.

Miami poveo sa 3-0

Miami Heat je na korak do velikog NBA finala nakon što je u trećoj utakmici finala Istočne konferenci­je sa 128:102 savladao košarkaše Bostona na svom terenu i poveo 3-0 u seriji na četiri pobjede. Gabe Vincent postigao je rekord karijere od 29 poena, a Duncan Robinson i Caleb Martin ubacili su 22, odnosno 18. Jimmy Butler dodao je 16 koševa, osam skokova i šest asistencij­a za Heat. Jayson Tatum iz Bostona ubacio je 14 poena, dodavši tome 10 skokova, dok je Jaylen Brown upisao 12 poena.

- To je bio čvrst, zreo, profesiona­lan pristup, rekao je trener Heata Erik Spoelstra.

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Anđelka Radišković: Nismo tu zbog novca
/ MUHAMED TUNOVIĆ Anđelka Radišković: Nismo tu zbog novca
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina