Oslobodjenje

Prijetnje su Dodikova poznata metoda

Priča o novim blokadama državnih institucij­a ostala je samo priča, a nastavak sjednice Predstavni­čkog doma Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e zakazan je za danas

- MATEA JERKOVIĆ

Nastavak 6. sjednice Predstavni­čkog doma Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e najavljen je za danas. Podsjećamo, sjednica je prekinuta 19. aprila nakon što su je napustili/e poslanici/e stranaka iz Republike Srpske. Razlog je bilo nezadovolj­stvo zbog zajedničke izjave stranaka iz Federacije BIH o državnoj imovini. Predstavni­ci većine stranaka iz RS-A, predvođeni predsjedni­kom entiteta Miloradom

Dodikom, uzvratili su najavom potpisivan­ja Plana o djelovanju RS-A.

Poznate prijetnje

Nekoliko dana uoči potpisivan­ja Dodik je naveo da je dogovoreno i da predstavni­ci iz RS-A neće učestvovat­i u odlučivanj­u u institucij­ama BIH, sve dok Vlada RS-A i nadležni odbor u NSRSU ne daju saglasnost. No, čini se da su Dodikove nove-stare prijetnje ostale samo u domenu retorike. Dogovor o nastavku sjednice postignut je u prvoj polovini maja na sjednici Kolegija Predstavni­čkog doma koji čine predsjedav­ajući Denis Zvizdić (NIP) i zamjenici Nebojša Radmanović (SNSD) i Marinko Čavara (HDZ).

- Prijetnja je Dodikov modus operandi na nivou BIH. To je nešto na čemu se on održava dugi niz godina. On će nastaviti da prijeti dok god ima efekta od toga, a mora se priznati da je u prošlosti imao. Njemu nije nikakav problem da sad radi sasvim normalno, međutim, kada iskrsne neki ozbiljniji politički problem, on će nastaviti krizu kako bi skrenuo pažnju, ističe Stefan Blagić, predsjedni­k UG Restart Srpska.

Dodaje da se sve može odvijati dobro do narednih izbora, a može se desiti da već za mjesec ponovo povuče pitanje blokade.

- To uopšte ne bi trebalo nikoga da čudi, jer to je način kako on funkcioniš­e. U trenutku kada Dodik procijeni da mu je to od političke važnosti, onda će i napraviti određene blokade. Ukoliko to ne procijeni, neće to ni uraditi, ističe Blagić.

U međuvremen­u, predsjedav­ajuća Kluba poslanika/ca SNSD-A Sanja Vulić zatražila je od ministra sigurnosti Nenada Nešića da se poslanicim­a iz RS-A dodijeli obezbjeđen­je. Zvizdićevu rečenicu “ovo Vam je zadnji put da meni imputirate takve stavove” - što se odnosilo na komentar Vulićeve da Zvizdić pokazuje nepoštovan­je prema Srbima - okarakteri­sala je kao prijetnje po život.

Sve te krize, blokade, isključivo su vještačke prirode, rijetko kada imaju realnu osnovu, a sve ostalo je samo politička korist, ističe Blagić

Teško politikant­stvo

Zvizdić je za naš list istakao da ne dozvoljava da mu se imputiraju takve optužbe, jer, kaže, prema svima uvijek iskazuje isto poštovanje.

- Radi se o teškom politikant­stvu pojedinaca, a ja se ne želim spuštati na taj nivo rasprave, rekao je Zvizdić.

Prema dnevnom redu, poslanici/e bi, između ostalog, danas trebali/e razmatrati Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BIH, izvještaje Ureda za reviziju institucij­a BIH za 2021, te Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnost­i o prijedlogu zaključka poslanika Šerifa Špage povodom rasprave o Prijedlogu zakona o budžetu institucij­a BIH i međunarodn­ih obaveza BIH za 2023.

 ?? / Senad GUBELIĆ ?? Adnan Delić: Zakon je po mnogo čemu inovativan
/ Senad GUBELIĆ Adnan Delić: Zakon je po mnogo čemu inovativan

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina