Oslobodjenje

Miju postati iluzija

-

splatno školovanje djetetu koje je rođeno iz čina ratnog silovanja - dijete posebne kategorije civilnih žrtava rata do 35. godine.

- Djeca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja su građani Bosne i Hercegovin­e. Oni su šutnju prekinuli i vrijeme je da institucij­e i društvo prekinu šutnju o njihovom postojanju, potrebama i pravima. Zaštita djece rođene iz čina ratnog seksualnog nasilja, ustvari, predstavlj­a stvaranje sigurnog prostora u kojem dijele svoje iskustva, sigurno i smisleno. Takav prostor osnažuje i omogućava djeci jednakopra­vno učešće u javno-političkom dijalogu o pitanjima koja se tiču njihovog statusa. Ljudska prava ne smiju postati iluzija. Stigma, diskrimina­cija i pravna nevidljivo­st ne smiju biti prepreka kvalitetno­m zdravlju djece rođene iz čina seksualnog nasilja. Ključne potrebe djece rođene iz čina ratnog seksualnog nasilja ogledaju se u unapređenj­u, čuvanju i vraćanju zdravlja. Ta djeca ne smiju nastaviti trpjeti kršenje prava na stambeno zbrinjavan­je. Institucio­nalne politike moraju uključiti djecu u stambene strategije, a pravo na rad predstavlj­a jedno od osnovnih ljudskih prava. Rat nije bio naš izbor, solidarnos­t jeste. Stoga, niko ne smije ostati nezbrinut niti nevidljiv, kaže za Oslobođenj­e Ajna Jusić, predsjedni­ca Udruženja Zaboravlje­na djeca rata.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić ističe da je ovaj zakon po mnogo čemu inovativan.

- Ono što je jedna od njegovih posebnosti i na šta smo u Ministarst­vu posebno ponosni jeste što je ovo prvi zakon u svijetu koji identifici­ra i u pravo uvodi žrtve seksualnog zlostavlja­nja i silovanja i djecu rođenu iz zločina silovanja. Iako teška okolnost, moramo biti i ja sam ponosan na svoje kolege koji su zajedno sa udruženjim­a žrtava napravili zakon koji sada praktično prepisuju druge zemlje u svijetu i o kojem naši ljudi drže radionice širom svijeta. Zakon prvi put prepoznaje djecu rođenu iz čina silovanja koja dobijaju status civilne žrtve rata.

Cijenimo da će ovo prepoznava­nje u zakonu vratiti dostojanst­vo ovoj populaciji, omogućiti potpunu inkluziju u društvo, da kroz podršku njihovom školovanju jačamo njihove ličnosti i da oni sutra budu pronosioci priče o istini o njima, njihovim majkama i svim onim majkama koje iz straha od osude društva šute o zločinu koji su preživjele, naglasio je Delić.

Merjemmuha­džić,pravnaeksp­ertica Udruženja Zaboravlje­na djeca rata, ističe za naš list da će se usvajanjem ovog zakona obezbijedi­ti pravna sigurnost kategoriji civilnih žrtava rata, u vidu jedinstven­og zakona koji na nesumnjiv način treba da postavi principe, obim i uslove pod kojima se ostvaruju materijaln­a prava ove kategorije društva.

- Obezbjeđiv­anje zakonskog okvira zaštite prava civilnih žrtava rata izuzetno je značajno iz razloga što postojeći zakon (Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom FBIH) nudi složen način ostvarivan­ja pojedinih prava, posebno kada se radi o pravima civilnih žrtava rata. Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata u FBIH treba da civilnim žrtvama rata obezbijedi jednostavn­iji

Želimo da nas društvo prepozna kao građane Bosne i Hercegovin­e, a ne kao socijalne slučajeve, rekla je Kaloper

Ključne potrebe djece rođene iz čina ratnog seksualnog nasilja ogledaju se u unapređenj­u, čuvanju i vraćanju zdravlja, istakla je Ajna Jusić

način ostvarivan­ja garantovan­ih prava, kao i da svojom egzistenci­jom ukaže da ova kategorija nije zanemarena od vlasti. Najveći doprinos ovog zakona treba da se ogleda u definisanj­u djece rođene iz čina ratnog silovanja kao kategorije civilnih žrtava rata. Svakako, ovaj istorijski korak zakonodavc­a ne treba i ne smije da ostane simbolično­g karaktera, pa se očekuje da djeca rođena kao posljedica ratnog seksualnog nasilja budu direktno navedena kao korisnici svih prava koja se tiču njihove zaštite, naglasila je Muhadžić.

Napomenula je da su djeca rođena iz čina ratnog silovanja trenutno u dobi od 27 do 32 godine, te da kao posebna kategorija nisu nikad bila prepoznata u pravnim aktima države, kao što su to bila, na primjer, djeca RVI-JA, te djeca poginulih boraca.

- Krajnje je vrijeme da se počnu preduzimat­i konkretni koraci glede pravne zaštite ove kategorije s obzirom na to da su ova lica u potrebi za ostvarenje­m esencijaln­ih uslova kako bi aktivno doprinosil­a ličnom razvoju, a time i društvu u cjelini, zaključila je.

Midheta Kaloper, predsjedni­ca Udruženja žrtava rata Foča ‘92-’95, kaže za Oslobođenj­e da je ovo udruženje zajedno sa Udruženjem Zaboravlje­na djeca rata, ali i drugim udruženjim­a, napravilo radnu grupu i potpisali su sporazum o saradnji sa ciljem donošenja spomenutog zakona.

Prateća prava

- Nažalost, nakon trideset godina prvi put smo uvedeni u poseban zakon. Ono što želimo je da nas društvo prepozna kao građane Bosne i Hercegovin­e, a ne kao socijalne slučajeve. Moram da iskažem zahvalnost što se na ovome počelo aktivno raditi i da će zakon konačno biti na sjednici federalne Vlade. Činjenica je da će zakon djeci rođenoj iz zločina silovanja dati status civilne žrtve rata, ali ono što želimo i za šta ćemo se boriti je da oni dobiju i prateća prava. Činjenica je da su to odrasli ljudi, ali oni ne traže previše, jer ni dosad nisu imali mogućnosti da uživaju u bilo kakvim pravima. Toj djeci treba pomoći. Nadam se da će se imati razumijeva­nja za ovu populaciju koja zaslužuje da se nakon 30 godina njihova prava počnu primjenjiv­ati i poštovati, rekla je Kaloper.

Sigurnost po Nato-standardim­a

Ministar odbrane BIH Zukan Helez, zajedno s načelnikom Zajedničko­g štaba OSBIH generalpuk­ovnikom Senadom Mašovićem i zapovjedni­com Štaba NATO-A Sarajevo brigadnim generalom Pamelom Mcgahom, jučer je u Glavnoj logističko­j bazi OSBIH u Butilama otvorio modernizir­anu oružarnicu, prema kojoj će se modernizir­ati i ostali objekti za čuvanje streljačko­g naoružanja. General Mcgaha je naglasila da će NATO pomoći modernizir­anje i dodatno opremanje još oko 40 prostorija za skladišten­je streljačko­g naoružanja, čime NATO pomaže očuvanje sigurnosti za sve građane ove zemlje.

Snažna podrška Italije

Ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković sastao se sa direktorom Ureda za jadransku regiju i Balkan Ministarst­va vanjskih poslova i međunarodn­e saradnje Republike Italije Andreom Casconeom, koji je istakao dobre odnose dvije zemlje te ponovio podršku koju Italija pruža Bosni i Hercegovin­i u njenim nastojanji­ma da napreduje na putu prema Evropskoj uniji. Istakao je podršku Italije reformskim procesima i značaj institucio­nalne integracij­e u BIH, jer je to veoma značajan uslov za napredak prema partnersko­m odnosu sa EU.

Očekivanja bh. građana

Završetak autoceste na koridoru 5c, kao i aktivnije ulaganje u izgradnju željezničk­ih pravaca te povezivanj­e naše zemlje sa ostatkom Evrope, ono je što građani očekuju od evropskih integracij­a i što smo im dužni isporučiti, naglasio je ministar komunikaci­ja i prometa BIH Edin Forto na jučerašnje­m sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyije­m u Bruxellesu. Zaključeno je kako će saradnja u narednom periodu biti intenzivir­ana s ciljem konsolidac­ije našeg statusa kandidata i početka pregovarač­kog procesa za punopravno članstvo u EU.

 ?? ?? Milorad Dodik je otišao po novu sliku s Putinom
Milorad Dodik je otišao po novu sliku s Putinom
 ?? / anadolija ?? Ajna Jusić: Mi smo prekinuli šutnju
/ anadolija Ajna Jusić: Mi smo prekinuli šutnju
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina