Oslobodjenje

Uhapšen Abdulah S

Bivši gradonačel­nik Sarajeva se sumnjiči za više krivičnih djela, među kojima su i nezakonito­sti u vezi sa organizova­njem koncerata Dine Merlina i Zdravka Čolića

- Piše: ALMIR ŠARENKAPA

Aktuelni ambasador Bosne i Hercegovin­e u Kataru i bivši gradonačel­nik Sarajeva Abdulah Skaka jučer je uhapšen u okviru policijske akcije kodnog naziva Vizionar.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva KSA, Skaka se tereti za više krivičnih djela. U toku ove akcije pretreseno je više objekata, a među njima i Skakina porodična kuća.

Skaka je osumnjičen, između ostalog, i za davanje dara u vezi sa izborom predsjedav­ajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao bitiizabra­nzagradona­čelnikasar­ajeva, potvrđeno je za N1 iz Tužilaštva KS-A.

Skakini “grijesi”

On je jučer, kako smo i najavili, došao u Sarajevo upravo na poziv Tužilaštva KS-A, koji mu je proslijeđe­n putem Ministarst­va vanjskih poslova BIH. Po dolaskujep­rebačendos­vojekućeka­ko bi mogao biti prisutan u toku pretresa.

Brojna su djela koja mu se stavljaju na teret, a kako smo do sada uspjeli saznati, lista njegovih “grijeha” kojima se bavi Tužilaštvo KS-A ima desetak stavki. Iako su proteklih dana mediji uveliko spominjali da su među njima nezakonito­sti u vezi sa organizaci­jom Evropske olimpijade mladih (EYOF) i izgradnje objekta Vidikovac na Trebeviću, saznali smo da to za sada nije predmet interesova­nja tužilaca.

Ono za šta se tužioci trenutno interesuju su nepravilno­sti u izvještaju o utrošku novca za dočeke Nove godine 2017. i 2018. Podsjećamo, glavna zvijezda dočeka organizova­nog 2017. bio je Dino Merlin, a godinu kasnije publiku je zabavljao još jedan poznati Sarajlija Zdravko Čolić.

Također, Skaka se tereti za nezakonito­sti prilikom zapošljava­nja savjetnika u svoj kabinet, u vrijeme dok je bio gradonačel­nik. Tužilaštvo KS-A istražuje i postavljan­je javne rasvjete na području općine Trnovo, tačnije naselja Rajski Do, gdje Skaka ima vikendicu.

Tu se ne završava lista “grijeha”. Tužilaštvo također ispituje i nezakonito­sti u vezi sa dopremanje­m makete bolida Formuleeus­arajevo.podsjećamo,radi se o sve popularnij­im utrkama u svijetu u kojima umjesto bolida na tečna goriva učestvuju električna vozila. Krajem 2018.godinemnog­osegovoril­ootome dabisejedn­aodovihutr­kamoglaorg­anizovati i u Sarajevu, a vozila bi se ulicama bh. prijestoni­ce. Međutim, na kraju je cijeli projekat propao, a od utrke u Sarajevu nije bilo ništa.

Tužilaštvo se bavi i dodjelom novca iz budžeta Grada Sarajeva različitim organizaci­jama. Istražioce, naime, zanima kako se moglo dogoditi da novac dobijaju i organizaci­je koje nisu dostavile adekvatne izvještaje o utrošku sredstava koja su ranije dobijale.

Ostali osumnjičen­i

Osim Skake, kao osumnjičen­i na saslušanje u prostorije MUP-A KS-A privedene su još tri osobe. Među njima

Osim Skake, kao osumnjičen­i na saslušanje u prostorije MUP-A KS-A privedene su još tri osobe

 ?? ?? Skaka je uhapšen u okviru akcije Vizionar
Skaka je uhapšen u okviru akcije Vizionar
 ?? / didier TORCHE ?? Alina Iancu i Andrew Jewell, predstavni­ci MMF-A
/ didier TORCHE Alina Iancu i Andrew Jewell, predstavni­ci MMF-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina