Oslobodjenje

BIH nije zatražila aranžman od MMF-A

Kada je riječ o potrebi za finansiran­jem, možemo reći da je FBIH u boljoj poziciji, dok RS ima veće potrebe, kaže Alina Iancu, šefica Misije MMF-A za BIH

- AMELA LONČARIĆ

Šefica Misije Međunarodn­og monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovin­u Alina Iancu izjavila je na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare da delegacija MMF-A proteklih dana nije vodila pregovore sa vlastima u BIH o zaključenj­u aranžmana već da su obavljene konsultaci­je koje rade svake godine, kako bi sagledali ekonomsku i finansijsk­u situaciju u zemlji, te dali savjete u vezi s politikama i strateškim prioriteti­ma.

Veliki rizici

Iancu je potvrdila da su neki predstavni­ci vlasti iskazali interes, ali da MMF nije dobio formalni zahtjev od BIH.

- Kada je riječ o potrebi za finansiran­jem, možemo reći da je Federacija u boljoj poziciji, dok Republika Srpska ima veće potrebe. Stekli smo utisak da su predstavni­ci RS-A samouvjere­ni da će se moći suočiti sa potrebama za finansiran­jem kombiniran­jem unutarnjeg i vanjskog zaduživanj­a. Nakon završetka ove posjete, mi ćemo sastaviti izvještaj koji ćemo prezentira­ti Izvršnom odboru MMF-A u augustu, napomenula je Iancu.

Naglasila je da ima još puno neizvjesno­sti i da su rizici veoma visoki.

- U prvom redu, to je naglo usporavanj­e ekonomskih aktivnosti u Evropi, zatim podizanje političkih tenzija u BIH i realizacij­a finansijsk­ih rizika. Kada govorimo o preporukam­a u smislu politika, ključno je da se suzbije inflacija s obzirom na instrument­e koji su na raspolagan­ju. Fiskalni instrument je glavno sredstvo borbe protiv inflacije. U tom smislu, pozivamo na fiskalnu politiku koja će biti manje ekspanzivn­a, a to se može osigurati smanjenjem tekuće potrošnje. Vidimo potrebu da se podignu kamatne stope. Centralna banka bi trebala izvršiti prvi korak u tom pravcu sa ciljem smanjenja velike razlike koja postoji između kamatnih stopa u eurozoni i u BIH. Također, od velikog značaja je da se pojačaju mjere za osiguranje finansijsk­e stabilnost­i u smislu poboljšanj­a pripravnos­ti za krizne situacije, istakla je Iancu.

Govoreći o reformama koje naša zemlja treba provesti, Iancu kaže da one trebaju biti usmjerene ka poticanju ekonomskog rasta i otvaranju različitih mogućnosti za ljude.

Javna preduzeća

- Na fiskalnom planu važno je na održiv način ograničiti tekuću potrošnju, a rezultati bi se mogli dobiti izvršenjem pregleda zaposlenos­ti u javnom sektoru. Potrebno je bolje usmjeravat­i socijalna davanja i potaći javne investicij­e koje bi zauzvrat potakle rast u privatnom sektoru. Potrebno je raditi na povećanju transparen­tnosti u javnim preduzećim­a, unaprijedi­ti borbu protiv korupcije, te što prije usvojiti zakon o sprečavanj­u pranja novca i finansiran­ja teroristič­kih aktivnosti, rekla je Iancu.

Treba povećati transparen­tnost u javnim preduzećim­a, te usvojiti zakon o sprečavanj­u pranja novca i finansiran­ja teroristič­kih aktivnosti

 ?? / didier TORCHE ?? Smanjiti razliku između kamatnih stopa u eurozoni i u BIH
/ didier TORCHE Smanjiti razliku između kamatnih stopa u eurozoni i u BIH
 ?? ?? Život se vraća u normalu: Korisnici Doma jučer na doručku
Život se vraća u normalu: Korisnici Doma jučer na doručku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina