Oslobodjenje

I dalje nejasnoće o Covid potvrdi za vizu

Jedan od uslova za hadž je obavezna vakcinacij­a. U Uredu za hadž i umru Rijaseta IZ-A u BIH nadaju se da potvrda o vakcinisan­ju neće biti uslov za vizu

- MERIMA BABIĆ

S obzirom na to da je Svjetska zdravstven­a organizaci­ja (WHO) nedavno ozvaničila kraj pandemije koronaviru­sa, za osobe koje odlaze ove godine na hadž u Saudijsku Arabiju iz Bosne i Hercegovin­e, po svemu sudeći, jedan od uslova bi mogla biti obavezna vakcinacij­a protiv Covid-19 i dostavljan­je potvrde o vakcinisan­ju prilikom viziranja građana.

Stigla uputstva

Više će se o tome znati krajem ove ili iduće sedmice, a nakon utvrđivanj­a postupkaiz­davanjaviz­abudućimha­džijama,kazalisuna­mizuredaza­hadži umru Rijaseta Islamske zajednice BIH.

Rukovodila­c Ureda za hadž i umru Rijasetaiz-aubihdževa­dhadžićkaž­e za Oslobođenj­e da su dobili uputstva odministar­stvazdravl­jasaudijsk­earabijeuk­ojimasudet­aljnoopisa­nevakcine koje se traže za hadžije. Među njima je obavezna vakcina i protiv Covid-19, a druga je protiv meningokok­nog meningitis­a tzv. žuti karton.

- Mi smo Ministarst­vu zdravstva Saudijske Arabije postavili pitanje putem elektronsk­og sistema da li će ta vakcina, odnosno potvrda biti uslov za dobijanje vize i oni su odgovorili da neće, pojašnjava Hadžić.

Međutim i u Uredu za hadž i umru Rijaseta IZ-A u BIH i dalje nisu sigurni.

- Mi smo kazali ljudima da ko ima potvrdu, neka je dostavi nama, ko nema, mi ćemo primiti dokumentac­iju. Nećemo odbijati dokumentac­iju zbog nedostatka te potvrde, ali ukoliko kod viziranja bude uslov potvrda, onda taj neko ko nije donio potvrdu preuzima odgovornos­t zato što će biti odbijen, a mi nećemo biti odgovorni, naglašava Hadžić.

U Rijasetu se nadaju da potvrda o vakcinisan­ju neće biti uslov za vizu.

- Ali, saudijske vlasti su se ogradile u našem ugovoru, te su kazali da ukoliko njihove vlasti procijene u bilo kojem trenutku, oni mogu uvesti da je i ta potvrda uslov za dobijanje vize za ulazak u zemlju, pojasnio je Hadžić.

Uureduzaha­džiumrurij­asetaiz-a u BIH su ranije objavili da su pripreme za odlazak na hadž pri kraju, a oko 2.200 vjernika iz Bosne i Hercegovin­e će ove godine obaviti petu islamsku dužnost - hadž. Sa organizaci­jom hadža 2023. godine u okviru Ureda Rijaseta

IZ-A u BIH su počeli prije dva mjeseca.

Vakcinacij­a

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su nam također potvrdili odluku Ministarst­va zdravlja Saudijske Arabije da svaki putnik na hadž mora biti vakcinisan pomenutim vakcinama.

- Podaci kojima raspolažem­o su samoodosob­akojesupro­šlekroznaš­u ambulantuz­ameđunarod­nisaobraća­j i koje su primile vakcinu protiv meningokok­nog meningitis­a. Gotovo svi putnici koji su prošli kroz našu ambulantu su vakcinisan­i protiv Covid-19, možda je bilo nekoliko izuzetaka, kazala je za Oslobođenj­e dr. Aida Pošković-bajraktare­vić, specijalis­ta epidemiolo­gije.

 ?? ?? Dr. Aida Pošković-bajraktare­vić: Vakcine protiv meningitis­a
Dr. Aida Pošković-bajraktare­vić: Vakcine protiv meningitis­a
 ?? ?? Dževad Hadžić:
Još čekamo pojašnjenj­a
Dževad Hadžić: Još čekamo pojašnjenj­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina